Ябълкови мъфини с орехи
За да си приготвиш тези пухкави мъфини, първо трябва да си направиш ябълково пюре, което ще се добави в тестото. Пюрето може да се направи 1-2 дни предварително. Съхранява се в хладилник.
Продукти за ябълковото пюре:
400 гр. почистени, обелени и нарязани на кубчета ябълки
50 мл. вода
1/2 ч. лъж. смлян карамфил
1/2 ч. лъж. смлян бахар
1/2 ч. лъж. канела
1 суп. лъж. мед
50 гр. захар
щипка сол
1 ч. лъж. настъргана лимонова кора
2 суп. лъж. лимонов сок
Ябълките се заливат с водата и се задушават за 10-15 минути, докато омекнат. Внимава се да не загорят.
Пасират се в кухненски робот или се намачкват с преса за пюре.
Пюрето се връща в тенджерката, добавят се подправките, сол, лимоновата кора, лимоновият сок, медът и захарта. Слагат се на умерен огън за 5-10 минути, докато пюрето се сгъсти. Разбърква се периодично.
Пюрето се оставя да се охлади.
Получава се около 300 гр. ябълково пюре.
Продукти за мъфините:
80 гр. меко масло
150 гр. захар
2 яйца (използвах малки)
1 ч. лъж. ванилова есенция
170 гр. брашно
1 ч. лъж. бакпулвер
1/2 ч. лъж. сода бикарбонат
50 мл. прясно мляко
300 гр. ябълково пюре
орехи за поръсване
Фурната се нагрява на 180°C. Приготвят се 12 форми за мъфини, като във всяка се поставя хартиена чашка.
Маслото се разбива със захарта. Добавят се яйцата едно по едно, заедно с ванилията. Сместа се разбърква хубаво.
Смесват се брашното, бакпулвера и содата. Добавят се към яйчната смес по малко, като се редуват с прясното мляко.Накрая в сместа се изсипва ябълковото пюре. Омесва се добре.Със сместа се запълват 2/3 от хартиените чашки. Отгоре се поръсва с едро счукани орехи. Пекат се 20-25 минути. Проверяват се с дървена клечка за готовност, забодена в центъра на мъфина, трябва да излезе суха.Мъфините се изваждат от фурната. Оставят се за 5-7 минути да се охладят и се освобождават от формите.
I lick the gun when I'm done 'cause I know that revenge is so sweet,so sweet..