Суперхраните и защо са полезни за нас

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Суперхраните и защо са полезни за нас

Мнениеот winterrose » 28 Фев 2013, 19:39

Нуждата от прием на т.нар. суперхрани (храни, които обогатяват менюто с необходимите за организма елементи - витамини и минерали) нараства поради обедняването на почвата, което е довело до силното намаляване на полезните вещества в плодовете и зеленчуците през последните 50 години. Някои зеленчуци са загубили голям процент от ценните си вещества - например картофите, в които вече напълно липсва витамин А.
При органичните плодове и зеленчуци ситуацията е по-добра, но и те търпят сериозни загуби на полезни елементи в състава си.
Всекидневното приемане на суперхрани може да компенсира тази загуба. Пчелният прашец е българската суперхрана. Към списъка със суперхрани освен него спадат още водораслите спирулина, семената от чиа и киноа, суровите какаови зърна, особено популярните напоследък сушени плодчета годжи бери и други. Важно е суперхраните да не се смесват помежду си, за да не се анулират взаимно някои от полезните им свойства.
winterrose
 
Мнения: 185
Регистриран на: 30 Мар 2011, 20:18

Re: Суперхраните и защо са полезни за нас

Мнениеот geriva » 01 Мар 2013, 13:43

Аз съм многогодишен привърженик на тези храни. Те удовлетворяват нуждите на организма от естествени хранителни вещества.
Ползвам Спирулина и Afa.
geriva
 
Мнения: 336
Регистриран на: 18 Фев 2013, 11:45

Re: Суперхраните и защо са полезни за нас

Мнениеот hristinara » 01 Мар 2013, 15:30

Важно е суперхраните да не се смесват помежду си, за да не се анулират взаимно някои от полезните им свойства.

Не съм напълно съгласна с теб...Какво всъщност представляват суперхраните? Полезни храни. Всяка храна ни осигурява различни полезни вещества: някои са богат източник на протеини или фибри, други на витамини и минерали, други пък съдържат фитонутриенти. Затова смятам, че правилното решение е в това да приемаш разнообразни полезни продукти.
hristinara
 
Мнения: 33
Регистриран на: 20 Фев 2013, 14:15

3 Пролетни суперхрани

Мнениеот BRI » 05 Мар 2013, 12:39

spring-food.jpg
spring-food.jpg (7.05 KiB) Прегледано 1691 пъти
Пролетта идва! Време е да запълним чиниите си с вкусните и полезни ястия, които сезонът ни предлага. И не забравяйте, че храната може да подобри нашето настроение, фокус, енергия, обмяната на веществата и да разкраси кожата ни. Ето и три пролетни суперхрани:
1 Орехите
Орехите допринасят за по – добро настроение, което пък е основен помощник в борбата със стреса. Доказано е, че консумацията на орехови ядки е изключително полезна, тъй като предпазва от сърдечно - съдови заболявания. Причината е, че орехите съдържат комплекс от биологично активни вещества, влияещи положително на съдовете на главния мозък, които се борят и с лошия холестерол. Орехите съдържат витамини от групите А, B, Е, Р, С, минерални вещества: калий, калций, йод, натрий, фосфор, желязо и магнезий.

2. Спанак
Храната на небезизвестния анимационен герои Попай – моряка е незаменим източник на желязо - ключов компонент на червените кръвни клетки, захранващи мускулите с кислород за енергия.
Дори една чаена чаша сварен спанак на ден може да ни направи три пъти по-издръжливи по време на дневния спринт.

3. Ягоди
Ягодите, съдържат много антиоксиданти, които предотвратяват стареенето на кожата. Освен това, изкусителните червени плодове са пълни с витамин С, а всички знаем ползата от него…


Пролетта ни предлага изобилие от вкусни и полезни ястия. Тук е мястото да споделите любимите си…
BRI
 
Мнения: 239
Регистриран на: 13 Фев 2013, 10:04

Re: 3 Пролетни суперхрани

Мнениеот Evgenia » 05 Мар 2013, 14:05

Супер! Ягоди обожавам, а понякога ми се дояжда и спанак, но орехите не ги тача много. Знам, че са много полезни, но ми става тежко от тях. Ситно смлени в десерти са ОК :P
Evgenia
 
Мнения: 145
Регистриран на: 05 Мар 2013, 14:02

Re: 3 Пролетни суперхрани

Мнениеот winterrose » 05 Мар 2013, 17:52

Орехи си хапвам целогодишно, те са любимите ми ядки. Спанак също харесвам, а ягодите ги чакам с огромно нетърпение :)
Към пролетните полезни храни ще добавя още:
Артишок:

Артишокът е помага за добро храносмилане и е богат на инулин, пробиотик, който подпомага растежа на полезни бактерии в червата. Лечебната му съставка, наречена цианин, стимулира отделянето на жлъчен сок и подобрява разграждането на мазнините. Съставката обаче се губи когато зеленчукът се готви и когато листа се варят за чай.

Аспержи:

Аспержите са пролетна супер храна, богата на витамин А, фосфор, калций и калий. Те с право се смятат за афродизиак не само за мъжете, а и за жените. Полезни са и за поддържане на добра фигура - от тях се отслабва. Връзка аспержи съдържа 70% от препоръчителното дневно количество витамин К, който спомага за пренасянето на калций, както и 20% от препоръчителната дневна доза от витамин А, който помага на имунната система. Те са и чудесен източник на белтъчини и фолиева киселина. Освен това консумирането на аспержи преди пиене на алкохол отблъсква махмурлука.

Грах:
Грахът е един от първите пролетни зеленчуци и е сред полезните храни за женски хормони. Само една чаша грах може да осигури дневното количество витамин C. Грахът е един от най-добрите източници на тиамин или витамин В1, който повишава настроението и отблъсква депресията.

Зелен лук:
Пресният зелен лук понижава кръвното налягане и намалява риска от сърдечни заболявания. Той съдържа много витамин C, калий, калций, керцитин, който е силен антиоксидант, както и хранителни фибри. Зеленият предотвратява още много заболявания, от дерматологични болести до рак.
winterrose
 
Мнения: 185
Регистриран на: 30 Мар 2011, 20:18

Re: 3 Пролетни суперхрани

Мнениеот Prolet8 » 05 Мар 2013, 20:16

Спанакът е чудесен - много полезен, съдържа супер вещества!!! Обичам и лапад и маруля. Това са зелените храни, които най-обичам през пролетта!!! Ям ги единствено на саладка!
Prolet8
 
Мнения: 112
Регистриран на: 22 Фев 2013, 21:31

Re: 3 Пролетни суперхрани

Мнениеот BRI » 13 Мар 2013, 14:32

Спанакът е чудесен - много полезен, съдържа супер вещества!!! Обичам и лапад и маруля. Това са зелените храни, които най-обичам през пролетта!!! Ям ги единствено на саладка!

Обожавам спанак...Най-бързата рецепта със спанак, която ми хрумва на прима виста е спанак с яйца. Приготвя се много лесно на тиган, под капак. Необходими са ни няколко стръка пресен, 3- 4 яйца, 1 с.л. зехтин и съвсем малко сол.
BRI
 
Мнения: 239
Регистриран на: 13 Фев 2013, 10:04

Re: Суперхраните и защо са полезни за нас

Мнениеот Ivaylo » 31 Юли 2014, 16:44

Суперхраните са търговски мит, не трябва да се подценява нищо от трапезата ни.
Аватар
Ivaylo
 
Мнения: 349
Регистриран на: 14 Мар 2011, 22:21
Местоположение: в нищото

Re: 3 Пролетни суперхрани

Мнениеот Kaya » 29 Яну 2015, 13:02

Evgenia написа:Супер! Ягоди обожавам, а понякога ми се дояжда и спанак, но орехите не ги тача много. Знам, че са много полезни, но ми става тежко от тях. Ситно смлени в десерти са ОК :P

Като всяка ядка, количестово е от значение, не може да ядеш 200 грама орехи на едно ядене, пък ако говориш за печени е смешно изобщо да се споменава :)
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Следваща

Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта