[quote="PipilotaДобре, кажи моля ти се, как я правиш, къде я слагаш. Ето аз никога не съм яла, а много искам да опитам и да се науча, макар и по малко да слагам в ястията ни. Все пак ние сме голямо семейство и няма как да я хапнем като ориз - чувала съм, че някои хора заместват ориза с нея, но поне сподели, как да я ползваме икономично?
[/quote]
Аз също много държа ежедневното хранене да е здравословно и да не е скъпо. Донякъде по тази причина не съчетавам киноа с месо. Другата причина е, че киноата е пълноценен източник на качествени протеини и не е необходимо да я сервирам като гарнитура, а по-скоро като основна съставка на храната. Комбинирам я я със зеленчуци най-често. Хубавото е, че вкъщи се ядат всякакви зеленчуци и няма мръщене и хър-мър
Няколко примера - салата от броколи (леко задушени или сварени на пара), настърган морков и киноа; салата от гриловани тиквички, домати, черна леща, киноа; салата от краставици, суров спанак, зелен лук и киноа; салата от червен боб, киноа, печени червени чушки, червен лук, малко домат, магданоз;
Ако желаеш топло ястие - задушени зеленчуци по избор (лук, чесън, морков, всякакви цветове чушки, понякога зелен фасул от кръглия, грах, тиквички - каквото имаш подръка и обичате) смесени с киноа и подправки на вкус и съобразно зеленчуците - това е чудесно вегетарианско ястие, лесно и бързо, ставащо за носене в кутия за обяд в офиса или на училище
Пълнени чушки, домати или тиквички с разнообразни зеленчуци и киноа също е много вкусно, като можеш да смесиш киноата с просо, ориз или друга зърнена култура...
Ако ти харесва, добави към салатите някакво любимо сирене, варено яйце или останало от снощи пилешко месо, накъсано на парченца
Така става достатъчно хранителна за самостоятелно ястие на обяд или вечеря. Експериментирай смело.
И един съвет: преди да свариш киноата, измий я добре няколко пъти, като дори може да я оставиш да се накисне за 15 мин. или половин час и отново да я измиеш. Така се отстранява характерният и леко горчив привкус. Нататък е лесно - вари се в съотношение 1 към 2 за 15-20 мин. в зависимост от вкуса - дали ти харесва по-мека или по-хрупкава.