от winterrose » 03 Мар 2013, 15:08
Хранителният състав на киноата е много добър в сравнение с основните зърнени култури. Зърната съдържат незаменими аминокиселини като лизин и големи количества калций, фосфор и желязо. След прибиране на реколтата, зърната трябва да бъдат обработени за премахване на покритието, съдържащо горчиви на вкус сапонини. Зърната на киноа се варят по същия начин, както ориза и могат да бъдат използвани за приготвяне на различни ястия. Киноата е източник на пълноценен протеин. Освен това, има много фибри и фосфор, и е с високо съдържание на магнезий, желязо, калций, затова е полезна за вегани и тези, които имат непоносимост към лактозата. Не съдържа глутен и е лесна за усвояване. Поради всички тези характеристики, тя се смята за супер храна.