Добре, че е шегата, че да си кажем истината!

Споделете всичко, което ви вълнува – любопитни факти, мнения или размишления. Общи приказки по общи теми.

Добре, че е шегата, че да си кажем истината!

Мнениеот rora » 29 Мар 2013, 11:31

is (1).jpg
is (1).jpg (4.67 KiB) Прегледано 1217 пъти
Дни преди деня на шегата, но не на шега, се замислих колко често шегата ни помага да изречем истини, които по една или друга причина не бихме си признали в сериозен разговор? Дали във всяка шега се крие и доза истина? В желанието си да поддържаме връзките си с околните хармонични ние често се шегуваме. Така правим атмосферата весела, жива, така разнообразяваме рутината в отношенията и пробуждаме позитивни емоции. Замисляли ли сте се обаче колко важна роля може да играе шегата във взаимоотношенията и светогледа ни? Освен че внася свежест, тя може да внесе и провокация, тя ни позволява да засягаме теми, които биха били твърде болезнени в сериозен разговор. Шегувайки се, ние играем игра. Състезаваме се коя мисъл е по - бърза, крием се зад остроумни фрази. Неусетно това ни кара да се освободим от различни задръжки. Аз лично понякога губя контрол над случващото се и именно това е тъй нужното ни откъсване от сериозния свят… Шегите безспорно ни носят емоционален заряд. Признайте си! Случвало ли ви се е да се увлечете в шеговит разговор и да се усетите, че току-що сте казали нещо нетипично за вас? Мнозина ще отговорят с„Да”.Добрата новина е, че те наистина умеят да се шегуват. Успокояващо е, че винаги, когато усетим, че сме стигнали прекалено далеч, имаме път да се върнем назад или извиним с думите „шегувам се”. Колко често сте се спасявали с тези думи? Според специалисти шеговитото споделяне на проблемите е по – лесно за самите нас, разтоварва ни от стреса и ни сближава с околните. Значи…колкото по-често се шегуваме, толкова по - хармонични стават връзките ни. Ти да видиш! А вие смятате ли, че понякога в шегата се крият доста истини? Шегувате ли се? :roll: А позволявате ли си да пускате от пиперливите шеги? Какво ще кажете за дебелашките? Има ли шеги, които ви дразнят? Да видим... :roll:
rora
 
Мнения: 133
Регистриран на: 28 Яну 2013, 09:49

Re: Добре, че е шегата, че да си кажем истината!

Мнениеот laurence » 29 Мар 2013, 11:57

Разбира се, че се шегувам! Накъде без шеги? :P
" Има неща , които са толкова сериозни , че за тях може да се говори само на шега."Нилс Бор ( физик)
Шегата е най-добрия начин да поставиш някого на мястото му, без да целиш да го засегнеш директно. Понякога просто нямаме друга опция! Важно е да можем и сами да се шегуваме със себе си и с проблемите си, за да не изперкаме.
Видове шеги, колкото си шещ…шегата е цяло изкуство! Тя може да е добронамерена, което не пречи обектът да се засегне сериозно. Може и да е дебелашка, но това е за непрозрялите изкуството на шегата. Тя може да е съвсем невинна и пак да не сме нацелили верния тон. Трябва да се прецени момента, човека…. Не е лесно да се шегуваме и това изкуство не е за всеки!
laurence
 
Мнения: 51
Регистриран на: 29 Мар 2013, 11:47

Re: Добре, че е шегата, че да си кажем истината!

Мнениеот Evgenia » 29 Мар 2013, 13:43

При шегата е по - лесно, защото използваме „облекчаващи вината” сигнали, чрез които се застраховаме, че критиката ни не трябва да се приема твърде емоционално... :P
Evgenia
 
Мнения: 145
Регистриран на: 05 Мар 2013, 14:02

Re: Добре, че е шегата, че да си кажем истината!

Мнениеот S_Milenska » 03 Дек 2014, 13:37

сякаш не си позволявам да казвам шеговито истинските неща, т.е. не мисля, че трябва да ги бъркаме, ако човекът отсреща е достатъчно интелигентен, то би следвало да се сети и да усети намека и тогава няма да бъде по-различно от казано в прав текст. :roll:
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Re: Добре, че е шегата, че да си кажем истината!

Мнениеот Mon_ton » 17 Дек 2014, 16:10

О, разбира се, шегата в много случаи е показателна за това, което премълчаваме иначе.
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Добре, че е шегата, че да си кажем истината!

Мнениеот Kaya » 14 Апр 2015, 11:23

Много рядко казвам истината чрез шега истината. :)) В повечето случаи си казвам всичко направо, а шегите ги оставам непорочни и далеч от истината. ;)
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Re: Добре, че е шегата, че да си кажем истината!

Мнениеот Ваня Стойчева » 14 Апр 2015, 12:09

Във всяка лъжа и във всяка шега има доза истина, но не мисля, че е много удачно големите .. истини да се казват под формата на шега. ;
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Re: Добре, че е шегата, че да си кажем истината!

Мнениеот qwerryyy » 17 Юни 2015, 09:32

Аз не си падам много по това да се казват истините под формата на шега, обикновено шегите се правят пред повече хора, а ако примерно имам пътхот който се вижда не искам да бъде упоменато на всеослушание някакъв бъзик. :evil:
Аватар
qwerryyy
 
Мнения: 1134
Регистриран на: 24 Фев 2015, 21:03

Re: Добре, че е шегата, че да си кажем истината!

Мнениеот kalinka-kuku » 17 Юни 2015, 10:44

qwerryyy написа:Аз не си падам много по това да се казват истините под формата на шега, обикновено шегите се правят пред повече хора, а ако примерно имам пърхот който се вижда не искам да бъде упоменато на всеослушание някакъв бъзик. :evil:

Е, да така е гадно, но в много случаи е трудно да се каже каквото и да е било на сериозно и наистина, затова се налага да се прибягва до такива методи, в които е по-добре да се пошегуваш и да намекнеш, отколкото да го кажеш направо. Шегата предполага, че никой нищо не е казал. :)
Аватар
kalinka-kuku
 
Мнения: 1189
Регистриран на: 20 Мар 2015, 15:25

Re: Добре, че е шегата, че да си кажем истината!

Мнениеот miron » 17 Юни 2015, 11:31

Това е по-добрият начин, казваш нещо уж на майтап и го караш въпросния индивид да се сети, че му вони дъха на пепелник с люти чушки, пък от там нататък той дали ще поддаде и ще се промени си е негова работа.
miron
 
Мнения: 668
Регистриран на: 22 Мар 2015, 11:01

Следваща

Назад към Общи приказки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 10 госта