Остъклена тераса - за и против

Полезни съвети и практични идеи за дома и градината

Остъклена тераса - за и против

Мнениеот laurence » 29 Мар 2013, 12:35

terasy.jpg
terasy.jpg (5.82 KiB) Прегледано 4116 пъти
В стремежа си направим дома си по - функционален, често прибягваме до какви ли не преустройства. Едно от най – разпространеното „подобрение“ е остъклената тераса. Често се изкушаваме да я превърнем в кухненски бокс или разширен хол. Много българи прескачат законовите изисквания при остъкляването. У нас може да се срещнат всякакви форми, цветове, материали, което пък е причина за честите дискусии за и против остъклената тераса.

Защо да се застъпим за остъклените тераси?
Причините са много, но най – често срещаният довод е, че се нуждаем от повече място. Заветните няколко квадратни метра ще ни помогнат да обособим кухненски бокс, да разширим хола или да оформим детски кът. Апартаментът е с неподходящо изложение. Метеорологичните условия може да доведат до течове, повреди, оронена мазилка, и др. Ето защо много хора остъкляват терасата си и по този начин се опитват да предпазят жилището си от дъждове, ветрове и бури.
А защо да не остъклявате терасата си?
Защо да сменяме функциите на терасата? Защо да се лишим от възможността да се порадваме на хубавото време, да подишаме въздух на спокойствие? Терасата е предимство, което никоя друга стая не може да ни осигури. С остъкляването, нарушаваме цялостния облик на сградата. Липсата на симетрия, стил и цветова съгласуваност води към абсолютна архитектурна безвкусица. Освен това, остъкляването излиза скъпо. Всеки ремонт, колкото и скромен по размери да е той, коства не малко пари. Подходяща изолация, качествена дограма, майстори…Събира се една значителна сума, която утежнява семейният бюджет. Вие какво смятате? Одобрявате ли остъкляването на терасата или предпочитате да й запазите функциите? За или против?
laurence
 
Мнения: 51
Регистриран на: 29 Мар 2013, 11:47

Re: Остъклена тераса - за и против

Мнениеот Evgenia » 29 Мар 2013, 13:45

Твърдо против!...Какво е това затваряне по панелките? Пространството е важно, простора, птичият поглед...
Evgenia
 
Мнения: 145
Регистриран на: 05 Мар 2013, 14:02

Re: Остъклена тераса - за и против

Мнениеот IVRO » 29 Мар 2013, 14:28

Против! За тази процедура съм ходил по мъките, докато накрая се откажа да остъклявам... За да ви се издаде разрешение, освен проект ви е необходимо писмено нотариално заверено съгласие на всички съседи в сградата. Един да не е съгласен, се сбогувате с идеята за разрешение. Ако остъклите на своя глава, можете само да се надявате някои "добронамерен" съсед да не реши да алармира РДНСК. Е, аз се отказах...
IVRO
 
Мнения: 199
Регистриран на: 12 Дек 2012, 10:42

Re: Остъклена тераса - за и против

Мнениеот ninars » 24 Апр 2013, 12:07

И аз съм против. Колкото повече пространство, толкова по - добре :P
ninars
 
Мнения: 345
Регистриран на: 10 Дек 2012, 19:51

Re: Остъклена тераса - за и против

Мнениеот Dominator » 30 Яну 2014, 15:36

Моята я остъклих, много по-функционално стана и не се налага да чистя сняг през зимата. Всичко при мен беше продиктувано от нуждата от повече пространство за багажи, като се постарах прозорците да са на 80% отваряеми и лятото терасата ми е истинска тераса - стъклата се прибират и заемат съвсем малко пространство. Относно съседите, проблема го реших още щом се нанесох, кооперацията ми е нова и аз бях първия нанесъл се. Останалите не знаят изобщо как е изглеждала преди това, защото на много по-късен етап започнаха да идват и да я гледат, а всяка тераса е с различна форма. При мен се получи така, че 2 етажа по-надолу по план си е остъклена и по-голяма от моята, следва малко по-малка неостъклена, моята още по-малка (вече остъклена), над мен е още по-малка неостъклена и последния етаж няма тераса. Всичко пасна перфектно, дори и да бях го планирал така, едва ли щях да успея. Всичко изглежда симетрично, а аз поръчах дограмата от същата фирма, която е правила на цялата кооперация и не се различавам нито по вид, нито по цвят. Иначе е добре да има и голяма открита тераса, но с по-добро изложение, за жалост при мен няма втора тераса.
Аватар
Dominator
 
Мнения: 49
Регистриран на: 15 Фев 2013, 14:15
Местоположение: Варна

Re: Остъклена тераса - за и против

Мнениеот djudjanka » 30 Яну 2014, 16:13

Аз съм "за", в момента терасата ни не е остъклена и почти не мога да простирам навън. Лятото е много прашно, а през зимата коминът на къщата до нас пуши право в терасата. :evil:
Аватар
djudjanka
 
Мнения: 340
Регистриран на: 26 Окт 2012, 14:12

Re: Остъклена тераса - за и против

Мнениеот Fancy » 03 Фев 2014, 15:47

djudjanka написа:Аз съм "за", в момента терасата ни не е остъклена и почти не мога да простирам навън. Лятото е много прашно, а през зимата коминът на къщата до нас пуши право в терасата. :evil:

И ние имаме проблем с простирането, но живеем на последен етаж и прахоляка е навсякъде, а лятото най-вече вкъщи!
Но как да ги остъкля тези тераси, те са огромни, първото което е, ще отидат няколко заплати само за едната, а второ, че гледката няма да е същата, ако се затворя с кутийка!
Fancy
 
Мнения: 497
Регистриран на: 19 Окт 2013, 11:25

Re: Остъклена тераса - за и против

Мнениеот silver933 » 18 Ное 2014, 12:17

Предпочитам да имам нормална тераса,а не остъклена, не ми харесва да живея като в аквариум,друго си е да седнеш и да ти е проветливо, но в някои жилища това просто няма как да се случи с тези малки пространства за живот.
Аватар
silver933
 
Мнения: 2103
Регистриран на: 14 Ное 2014, 16:02

Re: Остъклена тераса - за и против

Мнениеот dejavu » 07 Юни 2016, 13:59

Аз предпочитам терасата да е остъклена. Обичам по-широки пространства и да вкараш в жилището терасата е едно от решенията. Освен това апартаментът ни е точно до път и от прахоляк не можехме да се отървем преди да я остъклим. А и си наредя цветята и става супер :grin: , хем те са запазени, хем е красиво.
dejavu
 
Мнения: 413
Регистриран на: 09 Окт 2013, 14:06

Re: Остъклена тераса - за и против

Мнениеот silver933 » 22 Юли 2016, 12:00

dejavu написа:Аз предпочитам терасата да е остъклена. Обичам по-широки пространства и да вкараш в жилището терасата е едно от решенията. Освен това апартаментът ни е точно до път и от прахоляк не можехме да се отървем преди да я остъклим. А и си наредя цветята и става супер :grin: , хем те са запазени, хем е красиво.

Ако е част от стаята - да, но ако е остъклена и пак затворена и отделена като тераса може много готино да се превърне в приятен кът за кафе, книга, и т.н. :) докато една остъклена тераса много ограничава. :)
Аватар
silver933
 
Мнения: 2103
Регистриран на: 14 Ное 2014, 16:02

Следваща

Назад към За дома – съвети и идеи

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта