Как да направим великденските яйца уникални?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Интересни идеи за боядисване на яйца

Мнениеот Таня » 06 Апр 2011, 13:39

Здравейте, мили хора!
Тъй като наближава един от най-светлите Християнски празници- Великден, няма как да не отчетем факта колко радост и слънчево настроение носят и свързаните с него традиции. За това реших, че ще бъде полезно да споделите какви техники прилагате, за да боядисате великденските яйчица или да замесите най-вкусния козунак в името на този вълшебен празник. :)
Таня

Re: Интересни идеи за боядисване на яйца

Мнениеот FramarModDesi » 06 Апр 2011, 14:01

През изминалата есен научих много интересна техника за шарене на яйца, да добре прочетохте ШАРЕНЕ! С едно приспособление подобно на писалка изработено от дървена летвичка с писец наподобяващ малка фунийка, с разтопен восък нашите баби са украсявали яйцата. Восъкът се разтапя на някаква малка горелка или свещ и се рисува, стават много красиви!!! Изображение Нещо такова изглеждат!!!
FramarModDesi

Мнениеот Таня » 06 Апр 2011, 14:57

Ооо, благодаря за споделянето, Bella!
И аз бях чула наскоро за този метод, стават невероятно красиви, без да са претрупани. Може да се пробвам и аз да "понашаря" някое и друго яйчице по този начин тази година :)
Таня

Мнениеот Tarolita » 06 Апр 2011, 16:08

От няколко години ползвам оцветяващи пръчици за яйцата.
Ето, това е ефектът, който се получава:
Изображение
Tarolita

Мнениеот Таня » 06 Апр 2011, 16:16

Поздравления, Tarolita, много са красиви!
Много!
Бях чула и за някакви фигурки, които се лепят върху яйчицата преди да се потопят в боя, и след премахването на фигурките остава отпечатъче, но как да се сдобия с тези нещица- нямам никаква идея :)
Ще се възползвам и от товето любезно и красиво предложение за украса, благодаря! :P
Таня

Мнениеот Tarolita » 06 Апр 2011, 16:30

За фигурки не знам, но можеш да използваш различни цветчета или листенца - завързваш яйцето в мрежа/чорапогащи/ и топиш в боята.
Правила съм го като предварително боядисам яцето в много блед цвят, положа цветче или листенце, завържа и натопя в по-силно концентрирана боя. Хубави стават. :)
Tarolita

Мнениеот Таня » 06 Апр 2011, 16:49

Дааа, и това е чудесна идея :)
Таня

Мнениеот Radost » 06 Апр 2011, 17:18

Едно яйчице и от мен. :P
Аватар
Radost

Мнениеот Таня » 06 Апр 2011, 17:32

Радост, прекрасно е, миличка! Каква е тайната? :)
Аз от одеве търся едни красоти, които исках да споделя, но нещо не ги намирам.. :|
Таня

Мнениеот Radost » 06 Апр 2011, 21:33

Няма тайна. Преди 2 години си бях купила от Пикадили един комплект, който включваше 3 кутийки със специални гранулки, в които трябваше да се капне по малко боя, после да се сложи яйцето и да се разтръска. При редуването на кутийките се получава този точковиден ефект.
Ако тази година не намеря от същите комплекти, ще пробвам да си направя сама, защото "специалните гранулки" подозрително много напомняха на дребни зрънца ориз... :lol:
Аватар
Radost

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети