- kitchen-bio-garden.jpg (93.4 KiB) Прегледано 1708 пъти
Сещате ли се за нещо по - подходящо за аранжиране на кухненската тераса, маса, бюфет и всяко свободно място във вашата кухня от малка, кипра биоградинка? Декорираните дървени сандъчета или саксийки с различни полезни подправки могат да вдъхнат уют на всяка кухня. Освен това, те са безкрайно ценни приятели на всяка домакиня. Представете си, че дори могат да ни бъдат полезни в борбата с комарите, например босилекът и здравецът отблъскват тези досадни насекоми. Ако пък ви боли глава, помиришете здравеца, вдишайте бавно и дълбоко и това ще облекчи главоболието ви. Но да не се отклоняваме от основната роля на подправките в кухнята – вкусната и полезна роля на доизкусурителят на манджата, защото никое ястие не е завършено без подправки. Ако искате да ги използвате дълго и дори да си изсушите част от тях за зимата, по – добре ги посейте на широко. Така няма взаимно да се засенчват, ще ви радват с повече листенца и по - здрави стъбла. Предлагам ви да надникнете в една такава биоградинка, вдъхнала свежест на кухненската маса.
- nature-table-1.jpg (21.66 KiB) Прегледано 1708 пъти
Всеки си има любима подправка, а аз обожавам босилек, особено с домат и сиренце. Добрата новина е, че където и да го засадиш, той не е капризен. Има нужда просто от нормално поливане, за да се чувства добре и да си расте. Миналата година, бях посяла босилек в сандъче през зимата и го гледах на прозореца в кухнята. Имахме си пресен босилек, да облагородява така безвкусните домати през зимата. И за десерт ще ви издам една тайна…Как да си приготвите босилеково песто? Необходими са ви половин чаена чаша зехтин, 1 чаена чаша листа босилек, три скилидки чесън, 1/2 чаена чаша кедрови ядки или бадеми. Зехтина, чесъна и босилека се пасират докато се раздробят, без да става на пюре. Добавят се смлените ядки и сместа се пасира до желаната консистенция. Пестото е страхотна добавка към сос за пици, спагети, гарнитура и навсякъде, където пожелаете. Аз си слагам и на сандвичи със сиренце. Добър апетит! Допада ли ви идеята за биоградинка? Бихте ли си засадили билки и подправки в кухнята? Какви ще изберете ?