Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
Правила на форума
Добави отговор

ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ КАФЕТО

01 Май 2013, 06:06

ЕДИН ДОБЪР СТАР ПРИЯТЕЛ


Преди време простовати знахари в бели престилки, завършили медицина по милост, страстно и настървено ни убеждаваха, че кафето е нещо много вредно и е отговорно за повечето болести на този свят. В Харвардския медицински университет обаче бяха проведени дългогодишни опити с хиляди доброволци и те доказаха недвусмислено, че КАФЕТО Е МНОГО, МНОГО ПОЛЕЗНО.

Актуално изследване разкри още няколко предимства на кафето. Американските изследователи са открили, че пиенето на кофеиновата напитка е чудесен начин за отслабване - кофеинът потиска апетита, като намалява желанието за храна и предпазва от преяждане.

Освен това кафето увеличава енергията и издръжливостта на организма, помага и за намаляване на мускулната умора. Чаша кафе може значително да увеличи силите и да подобри резултатите от физическата активност.

Кафето намалява кръвната захар и по този начин понижава риска от развитие на захарен диабет тип 2, установиха експерти от Харвард. Според същото проучване е с 25% по-малко вероятно любителите на кафето да развият болестите Паркинсон и Алцхаймер.

Кофеиновите напитки са освен това и чудесен антиоксидант, в много случаи по-добър дори от този в плодовете и зеленчуците.

АПОСТОЛ АПОСТОЛОВ

Re: ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ КАФЕТО

07 Май 2013, 14:07

Полезна темичка :P Да кажем едно голямо "ДА" на кафето и се запътвам да си правя второто за деня. :P

Re: ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ КАФЕТО

14 Май 2013, 13:42

Кафето е вкус, аромат, изживяване, които са необходими, за да сме в добро настроение. :P

Re: ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ КАФЕТО

26 Юни 2013, 12:52

Ползите се извличат, когато кафето е качествено, а качественото кафе е късото ;) Не забравяйте!

Re: ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ КАФЕТО

23 Авг 2013, 10:10

Това важи за мен...
coffee.jpg
coffee.jpg (23.02 KiB) Прегледано 986 пъти

Re: ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ КАФЕТО

28 Авг 2013, 13:41

А знаехте ли, че „Жените метаболизират кофеина по - бързо, отколкото мъжете. Пушачите два пъти по-бързо, отколкото непушачите. Жените, които пият противозачатъчни, три пъти по-бавно в сравнение с другите жени. Азиатците метаболизират по-бавно, отколкото на хората от другите раси“. Не знаехте, нали?

Re: ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ КАФЕТО

16 Сеп 2013, 12:53

В допълнение към ползите от кафето - една напитка , с която посрещам утрото на всеки нов ден

1.Кафето се съчетава добре с алкохола. Любителите на спиртните напитки, които редовно пият кафе, рискуват в по-малка степен да развият цироза на черния дроб. Това е доказано!

2. Консуматорите на кафе имат по-малки шансове да се разболеят от рак на кожата. Кофеинът се използва в козметиката. Лосионите за тяло, които съдържат екстракт от кофеин и зелен чай, намаляват риска от развитието на злокачествени образувания.

3. Настроението и общото здравословно състояние се повишата от 1-2 чаши кафе дневно. Това се дължи на допамина. Допаминът е веществото, което е отговорно за нашето привикване с употребата на кафе. Специалистите обаче предупреждават, че повече от 2 чаши кафе на ден, ще ви докара по-лесни пристъпи на паника.

4. Хората, които не обичат да пият кафе, са заплашени в по-голяма степен от болестта на Паркинсон.

5. Кафето е богато на антиоксиданти.

6. Кафето премахва мускулните болки след тежки и продължителни тренировки. Дори е установено, че в подобни ситуации черната напитка имат по-ефективно действие дори от аспирина.

7. Кафето не нарушава сърдечната дейност. Тази заблуда беше развенчана. 4-5 чашки дневно правят организма по-малко уязвим към различните сърдечно-съдови заболявания, твърди най-новото изследване.

8. Кафето действа положително на паметта. Установено е, че хората след 60 години по-малко страдат от изгубване на паметта и влошаване на когнитивните функции.

9. Кафето подобрява и кратковременната памет. Най-вероятно това се дължи на стимулиращия ефект, който кафето оказва върху организма.

10. Кафето не предизвиква хипертония. При употреба на 1-2 чаши от хората, които не пият редовно кафе, наистина временно повишават кръвното си налягане. Но това не са наблюдава при тези хора, които пият редовно кафе. Най-вероятно заради привикването.

11. При определени ситуации кафето е полезно дори за децата. Преди 11 години бяха одобрени кофеинови инжекции, които стимулират дишането при бебетата, в случай на внезапно спиране.

12. Кафето може да намали посещенията при стоматолог. Но трябва да се пие често без захар и мляко. В печените зърна се съдържа бактерията Streptococcus mutans, която причинява образуване на кариеси.

Re: ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ КАФЕТО

15 Фев 2016, 13:43

Не употребявам кафе, защото после се треса като наркоман в абстиненция :grin:
Добави отговор
Отиди на страница: