Водата и мястото и у дома

Полезни съвети и практични идеи за дома и градината

Водата и мястото и у дома

Мнениеот Siss » 14 Май 2013, 09:54

blue_waterfall.jpg
blue_waterfall.jpg (21.84 KiB) Прегледано 2777 пъти
Всички знаем, че водата има успокояващ ефект, но когато я вкарваме в дома си, трябва да знаем, че тя трябва да бъде чиста и динамична, но не и агресивна. Тук говорим най - вече не за самата вода, а за начина, по които е изобразена. Ако например имаме вкъщи картина с морски мотиви, трябва да се насочим към такава, която изобразява спокойно море, а не бурни води и огромни вълни. Под понятието „динамична’ се разбира вода с посока и движение. Подходяща за дома и била картина с чисто горско поточе или прохладен планински водопад. Фън шуй не препоръчва картини, които изобразяват застояла вода – езера, обрасли с тръстика блатисти местности и др.
Ако избирате фонтан за градината, добре е да се спрете на такъв, който първоначално изхвърля водата нагоре, а после тя се стича равномерно на всички страни. По този начин той представлява непрекъснат извор на чиста и динамична вода. Подходящи материали за направата на фонтан са камъкът и керамиката. Особено традиционен символ на просперитет в Китай е аквариум, в който има 8 златни рибки и една черна.
Фън шуй строго забранява вода в спалнята, защото водата гаси страстта. За стаята, в която спим не са подходящи дори снимки и ли картини, изобразяващи вода, но пък можете да изберете образи на всякакви морски и речни животни (риби, костенурки и др.). Водата не е подходяща и за тази част на дома ни, която е „отговорна’ за социалните ни контакти, които пък са запазен елемент на елемента огън. И все пак основното правило, което трябва да запомним е да се стремим към хармония между всички тях – Вода, Земя, Огън, Дърво и Метал. Съгласни ли сте? Кои е вашият елемент? Петте елемента са основните изразни средства на фън шуй, всеки е различен по форма, материя и цвят. Според мен видът на течаща вода е естествен за всеки човек…Не мислите ли? Ако обаче трябва да я определим по форма и цвят? Как би изглеждала и къде е най – добре да я включим в дома си? Как смятате?
Siss

Re: Водата и мястото и у дома

Мнениеот ninars » 18 Май 2013, 11:00

картина с чисто горско поточе или прохладен планински водопад.
На мен пък ми идва прекалено идилично...Защо да не са малко по бурни води? Какво ще кажете?
ninars

Мнениеот vessy » 30 Юли 2013, 11:51

Харесвам присъствието на жива вода, но ми се струва приложимо, ако живееш в къща...фонтан, водопад и т.н. В апартамента бих допуснала само аквариум...
vessy

Мнениеот vessy » 02 Авг 2013, 11:17

...И ТАЗИ КАРТИНА, КОЯТО МНОГО МИ ДОПАДНА
WATER.jpg
WATER.jpg (13.53 KiB) Прегледано 2693 пъти
vessy

Назад към За дома – съвети и идеи