Най – честите грешки в самолечението

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Най – честите грешки в самолечението

Мнениеот denkaruseva » 22 Май 2013, 14:10

injection.jpg
injection.jpg (13.32 KiB) Прегледано 1414 пъти
Понякога тялото ни подава тревожни сигнали, защото си представяме, че зад една малка небрежност се крие сериозен проблем. За щастие обикновено здравето ни не е застрашено, а малките грешки най – често остават без последици. И все пак кои са най – честите грешки, допускани при самолечение, които трябва да избягваме:
1. Взимате двойна доза от лекарството
Ако сте пропуснали да си вземете хапчето, приемът на двойна доза по – късно не е добра идея! Лекарствата са предписани, за да поддържат едно определени ниво на активната съставка в организма. Двойната доза може да доведе до прекалено високото й съдържание или до стомашни болки. Ако сте пропуснали, консултирайте се с лекаря си!
2. Прекъсвате лечението с антибиотик
Ако не вземете докрай антибиотика, съществува голям риск инфекцията да се завърне с още по – голяма сила. Освен това с решението да прекратите приема на антибиотика допринасяте за устойчивостта на болестотворните бактерии към него. Следвайте стриктно предписанията на лекаря.
3. Не споменавате пред лекаря всичко, което взимате
Някои билки, хранителни добавки и витамини могат да взаимодействат с лекарствата, които приемате. Вашият лекар трябва да знае какво взимате, за да бъде лечението ви възможно най – ефикасно…
3. Предлагате лекарствата си на ваши приятели
Дори и да изглежда невинно, когато препоръчвате някое ваше лекарство на друг, може да му причините голям проблем – вие не знаете какви други лекарства взима той, дали няма алергия към определени съставки и т.н.. А вие допускали ли сте грешки в самолечението си? Следвате ли лекарските предписания?
denkaruseva

Re: Най – честите грешки в самолечението

Мнениеот lussy » 21 Окт 2013, 13:32

Е, тук не става въпрос за самолечение, щом има изписан антибиотик, например. Всеки нормален човек ще си прочете листовката преди да започне да пие дадено лекарство, така че някои неща отпадат. А колко неразумно е това с предлагането на приятел!
lussy

Мнениеот Elica » 26 Ное 2014, 10:22

Това не е точно самолечение, след като имаме и антибиотик предписан, но е така, не казваме всички билки, които вземаме и т.н. Не е много приятно, но и лекарите от друга страна не са склонни да се съгласят с алтернативното лечение и затова хората си прикриват някои симптоми.
Аватар
Elica

Мнениеот pravilno » 05 Май 2016, 12:02

Забелязала съм, че доста сме склонни да се самолекуваме. Или пък изчакваме и изобщо не ходим на лекар с надеждата да си мине сам проблема. Аз винаги се допитвам до лекар, ако усетя нещо, което не е както трябва. Сега обикновени настинки не ги и отразявам, но симптоми, които не са ми се случвали, ме стряскат.
pravilno

Мнениеот roksana » 09 Май 2016, 16:54

Честичко си и препоръчваме лекарства един на друг. На мен това ми помага, защо не го пробваш, на мен онова ми помага и така. Мислим, че щом на нас е помогнало, значи на всички ще действа по същия начин.
roksana

Мнениеот Pipilota » 10 Май 2016, 09:04

Elica написа:Това не е точно самолечение, след като имаме и антибиотик предписан, но е така, не казваме всички билки, които вземаме и т.н. Не е много приятно, но и лекарите от друга страна не са склонни да се съгласят с алтернативното лечение и затова хората си прикриват някои симптоми.

Да, малко са лекарите, които приемат и страничното лечение, все си мислят, че тяхното консервативно лечение е най-добрия избор, но не винаги е така. В много случаи помагат точно бабините рецепти, с които също не бива да се прекалява. Да си намериш добър лекар би спряло практиката на самолечението. :)
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Мнениеот iwoni » 10 Май 2016, 12:22

Не мисля, че е до добър или лош лекар. Просто по този начин разсъждаваме. Често съм чувала мои познати да се оплакват от някакъв проблем, може и да не е сериозен, но като им говориш да отидат на лекар отказват и не искат и да чуят, а някой като почне да им изрежда разни илачи и билки, се заслушват и пробват. Е това какво е?
iwoni

Мнениеот Anka » 02 Авг 2017, 11:14

И на мен ми е странно как може да има хора, които сами да се лекуват.Дори и някакви бактерии, като стафилококи съм чувала ад си самолекуват и после пак се появявали.. не думай.
Аватар
Anka

Мнениеот kikimoraa » 02 Авг 2017, 13:30

самото самолечение е грешка. а толкова познати имам, които си водят детето на лекра и решават, че лечението му не е необходимо да е това, което изписва лекаря, после му дават или не му дават сироп и накрая ревнат, че лечението не помага и доктора не разбира...
kikimoraa

Мнениеот Rali_hr » 02 Авг 2017, 14:47

Аз съм от тея пълзи, дето одят на лекар за всяко нещо> най-често при самолечението си решаваме кога да почнем лекраство, кога да го спрем, изобщо не мислим за комбинацият ана лекарствата, дали е правилна или не, само там давай да върви работата, без изобщо никой да се замисля.
Аватар
Rali_hr

Следваща

Назад към Общи здравни теми