Кои са най - добрите заместители на захарта и как да се отървем от вредите й, без да се разделим със сладостта? Добавените захари не трябва да съставляват повече от 10 процента от енергията и калориите, които приемаме с храната. Това се равнява на около 50 грама за дамите и 70 грама за мъжете. Кои са алтернативите на захарта в готвенето...
Мед Медът е натурален сладък продукт, извлечен от нектара на цветя и грижливо преработен от работните пчелички. Медът съдържа 80 на сто натурални захари, 18 на сто вода и 2 на сто витамини, минерали, протеин и полен. Глюкозата и фруктозата съставляват 70 на сто от съдържанието на меда и балансът от двете определя дали той е прозрачен или мътен. За сравнение може да посочим, че 100 г пудра захар има 400 калории и 100 г въглехидрати, а в 100 г пчелна захар се съдържат 330 калории и 81 г въглехидрати. За разлика от захарта, медът има антибактериален ефект и се ползва като лечебен продукт още от древността.
Плодове Плодовете съдържат фруктоза (проста захар), витамини, минерали и фибри. За да увеличите техният прием, заместете бялата захар с плодово пюре, което да добавяте към десертите, към киселото мляко и дори към хляба, както е в рецептата за бананов хляб. Плодовите корички, които съдържат антиоксиданти пък могат да се прибавят към рецепти с месо и др.
Декстроза
Декстрозата, направена от царевица, е под форма на глюкоза, монозахарид или просто захар. Може да бъде намерена както в течна, така и в прахообразна форма. Декстрозата се смята за "добра" част от захарта. Ето защо някои атлети я използват, за да увеличат енергийните нива на мускулите си.
Стевия "Медната билка", по известна като стевия е билка със захарни листа". Когато я използваме като заместител на захарта, трябва да имаме предвид, че стевията подслажда по - бавно, но пък ефектът е по - дълъг. Сладостта на билката е над 30 пъти по - силна от тази на захарта, което я прави най - сладкото растение. Стевията оказва положително влияние върху кръвната захар, което я прави подходяща за хора, страдащи от диабет.
Искате ли да добавите сладост в храната си, без да се налага да прекалявате със захарта? Как я замествате?