Нередовен сън по време на бременност – проблем!

Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа

Нередовен сън по време на бременност – проблем!

Мнениеот spring » 28 Авг 2013, 09:41

pregnant-woman-sleeping.jpg
pregnant-woman-sleeping.jpg (44.43 KiB) Прегледано 3565 пъти
Повечето мама, запознати с неудобствата на бременността, знаят, че дълбокият сън често се превръща в мираж за бременната жена. Да, забравете за сладката дрямка, на която сте се наслаждавали преди… Нередовният през бременността си е често срещан проблем. А безсънието обикновено е провокирано от:
• постоянното ставане до тоалетна
• среднощният глад
• досадните киселини
• болките в гърба и ограниченията в позата за сън
• хормонални промени, покачване нивата на прогестерон
• безпокойство, тревожни мисли и др.
Според учените проблемът с липсата на качествен сън може да доведе както до
усложнения по време на раждането, така и до ниско тегло на бебчето. Причината се крие във връзката между липсата на сън и нормалната функция на имунната система.

Какви промени със съня да очаквате през периода на бременност?
През първите три месеца ще ставате често, за да пишкате или пък защото ви се гади. Необясним глад ще ви води до хладилника, като не са изключени стомашни киселини. Не на последно място могат да ви измъчват крампи в прасците.
През втория триместър ще може да се радвате на по - добър сън. Хормоналните промени ще настъпват по – плавно в сравнение с първите седмици. Ще се чувствате по – бодра и енергична. Отново обаче не са изключени болезнените крампи в краката. От опит потвърждавам, че през този период сънищата са най - ярки.
През третия триместър ще се нуждаете от най-много сън. Коремчето ще тежи и е възможно да причинява болка и напрежение в гърба. Нередовният сън ще се дължи на трудността от намиране на удобна поза за сън. Проблем! - Проучвания показват, че през последния триместър качеството на съня е по - лошо, отколкото в първите три месеци.
pregnant-woman-sleeping-on-side.jpg
pregnant-woman-sleeping-on-side.jpg (47.4 KiB) Прегледано 3565 пъти
Как да подобрите качеството на съня си? Хапвайте повече плодове и зеленчуци, движете се през деня, спете на лявата си страна и се сприятелете с повече меки възглавнички. Какви бяха вашите методи, мами? Как се справяхте с нередовния сън по време на бременност?
spring
 
Мнения: 120
Регистриран на: 10 Апр 2013, 11:13

Re: Нередовен сън по време на бременност – проблем!

Мнениеот rora » 28 Авг 2013, 11:30

Колко ми е познато. ;) Почти нищо не помагаше, но със сигурност е нужна диета. Изключете от менюто си храни, които могат да ви докарат киселини! Иначе съвсем няма мигване :roll:
rora
 
Мнения: 133
Регистриран на: 28 Яну 2013, 09:49

Re: Нередовен сън по време на бременност – проблем!

Мнениеот balsam » 26 Юли 2016, 15:09

Помня, че в началото на бременността много ми се спеше и редовно си взимах дрямката, но после като наедрях се чудех как да легна, за да ми е удобно и каква поза да заема, за да не ми пречи корема :smile: . Иначе нямам спомен да съм чак будувала заради неудобства.
balsam
 
Мнения: 513
Регистриран на: 19 Яну 2016, 12:17

Re: Нередовен сън по време на бременност – проблем!

Мнениеот rabotnata pchela » 26 Юли 2016, 15:17

Всеки е различен, няма начин. :) Важното е да си намериш своя начин като промениш някои неща от нещата, които ти се случват през деня, не само храненето,но и активността си. :)
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Нередовен сън по време на бременност – проблем!

Мнениеот penny » 27 Юли 2016, 14:27

Аз като бях бременна спях с една грамадна дълга възглавница, с която си подпирах корема или единия й край слагах между коленете и така се ядваше положението.
penny
 
Мнения: 498
Регистриран на: 05 Дек 2013, 15:13

Re: Нередовен сън по време на бременност – проблем!

Мнениеот Анелия А » 19 Апр 2019, 15:22

И аз много трудно спя вече, ставам по сто пъти нощем. Пия разни чайчета, обаче не бих казала, че вършат работа. Сигурно е подготовка за и без това безсънните нощи, които ме чакат :mrgreen:
Анелия А
 
Мнения: 36
Регистриран на: 13 Мар 2019, 10:35


Назад към Бременност, раждане и майчинство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 4 госта