Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.
Правила на форума
Добави отговор

Колбасите всичко друго – не и месо

17 Окт 2013, 17:00

Знаете ли, че основната съставка на колбасите, включително и кренвиршите е прат.
За хората незапознати с тази субстанция – това е месокостен хомогенат, който е добит, при ръчното изчистване на кости от птици или други топлокръвни животни, като главно, това е костен мозък, заедно с мускулна или съединителна тъкан, като попадат вътре и фино раздробената костна тъкан.

Дори за момент да забравим за многобройните Е-та в колбасите, идва идеята за много бройните болестотворни микроорганизми, които могат да причинят салмонела, стафилококи, листерия и много други, разбира се. Това може да се случи при гниенето на месото, което в нормален процес, но приет от нашите организми, изхода може да е летален, при некачественото съхранение на продуктите.

Българската агенция по безопасност на храните, съответно твърди, че са започнали проверки и за момента няма нарушения, единствено, трябва да са упоменати съдържащите се съставки.

Баща ми цял живот се занимаваше с технология на месо, след като пораснах и колбасите спряха да бъдат от месо, спряхме и да ядем такова.

Re: Колбасите всичко друго – не и месо

21 Окт 2013, 12:39

За съжаление отдавна колбасите не са такива, каквито трябва да бъдат! Дори вкуса им не може да се издокара, като този на месен продукт, по-скоро имат вкус на мастило (особено кренвиршите), нещо ужасно! :oops: Четох и различни статии, в които се твърди, че колбасите могат до проблеми с репродуктивното здраве :)

Re: Колбасите всичко друго – не и месо

01 Дек 2014, 10:02

Истина е, че са супер вредни, но пък за съжаление са много вкусни и от друга страна трудно можеш да ги заместиш в сандвич или върху пица ;(

Re: Колбасите всичко друго – не и месо

02 Дек 2014, 10:13

Никой не е луд да слага месо в колбасите, по-добре сами да се мъчим да си правим наденици и пастърми по терасата, отколкото да вземаме готови колбаси. :mrgreen:

Re: Колбасите всичко друго – не и месо

22 Юни 2015, 11:52

Lollipop написа:Никой не е луд да слага месо в колбасите, по-добре сами да се мъчим да си правим наденици и пастърми по терасата, отколкото да вземаме готови колбаси. :mrgreen:

хахахах Добре де, аз все още се надявам, че има останала някоя фирма, която малко или много уважава своите клиенти и им предлага наистина нещо, което що годе става за ядене..

Re: Колбасите всичко друго – не и месо

22 Юни 2015, 14:47

Затова е по-добре да ядете филета пред месо, малко или много са далеч по-истински вариант. Пушеното месо е вкусно и много по-полезно.

Re: Колбасите всичко друго – не и месо

22 Юни 2015, 14:47

Затова е по-добре да ядете филета пред месо, малко или много са далеч по-истински вариант. Пушеното месо е вкусно и много по-полезно.

Re: Колбасите всичко друго – не и месо

22 Юни 2015, 16:50

Malina написа:Затова е по-добре да ядете филета пред месо, малко или много са далеч по-истински вариант. Пушеното месо е вкусно и много по-полезно.

Само там може да е останала малка надежда, но всякакъв тип салами не стават за ядене, по-добре да се ядат едно кълцани наденици, макар че и там няма гаранции.

Re: Колбасите всичко друго – не и месо

22 Юни 2015, 17:03

Може да си правите собствени колбаси, а и има фирми, които предлагат да ви опушат место, така ще сте сигурни в произхода и в това, което ядете.

Re: Колбасите всичко друго – не и месо

23 Юни 2015, 09:32

затова избягвам всякакъв тип колбаси, изключително рядко си позволяваме да си вземем, не повече от веднъж месечно, даже и пропускаме. Разбира се - вкусно ни е, ще излъжа, ако кажа друго, но за сметка на това са толкова вредни, че трябва да сме луди, за да се изкушаваме повече.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3