Знаете ли, че основната съставка на колбасите, включително и кренвиршите е прат.
За хората незапознати с тази субстанция – това е месокостен хомогенат, който е добит, при ръчното изчистване на кости от птици или други топлокръвни животни, като главно, това е костен мозък, заедно с мускулна или съединителна тъкан, като попадат вътре и фино раздробената костна тъкан.
Дори за момент да забравим за многобройните Е-та в колбасите, идва идеята за много бройните болестотворни микроорганизми, които могат да причинят салмонела, стафилококи, листерия и много други, разбира се. Това може да се случи при гниенето на месото, което в нормален процес, но приет от нашите организми, изхода може да е летален, при некачественото съхранение на продуктите.
Българската агенция по безопасност на храните, съответно твърди, че са започнали проверки и за момента няма нарушения, единствено, трябва да са упоменати съдържащите се съставки.
Баща ми цял живот се занимаваше с технология на месо, след като пораснах и колбасите спряха да бъдат от месо, спряхме и да ядем такова.