Как да познаем истинската кафява захар?

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Как да познаем истинската кафява захар?

Мнениеот annydance » 22 Ное 2013, 12:09

Опитвам се да намеря качествен заместител на бялата рафинирана захар. Оказва се почти невъзможно, тъй като продаваната „кафява захар”, всъщност не е това, което трябва да бъде.

А знаете ли коя от двата вида кафява нерафинирана захар е по-полезен – това от захарна тръстика или захарно цвекло? А каква е разликата между тях? :?

Виждам по големите търговски вериги, че се предлага кафява захар с надпис „Био” на опаковката, но се вижда, че съдържанието не е така влажно и лепкаво, а по-скоро като на рафинираната захар. :(
Разбира се, цената е подобаваща - поне с лев по-висока от тази на балата захар, но можем ли да бъдем сигурни в качеството на този продукт?

Как можем да познаем истинската нерафинирана кафява захар – истинският продукт, от оцветената бяла? :?
annydance
 
Мнения: 445
Регистриран на: 06 Ное 2013, 14:13

Re: Как да познаем истинската кафява захар?

Мнениеот zheleva212 » 22 Ное 2013, 12:16

И аз съм търсила, съответно съм се сблъсквала със същият проблем - не мога да намеря нерафинирана захар, било то тръстикова или цвеклова. Между двете не мисля, че има съществени разлики, но няма да задълбочавам, понеже не съм достатъчно компетентна по въпроса.
След цялото търсене открих в един магазин за здравословни храни, истинска, влажна и лепкава, нерафинирана тръстикова захар, така че е трябвало първо да провериш на такова място! ;)
zheleva212
 
Мнения: 383
Регистриран на: 20 Ное 2013, 16:51

Re: Как да познаем истинската кафява захар?

Мнениеот elenata22 » 27 Ное 2013, 01:58

Истинската кафява захар е влажна ,има светла и тъмна и има характерна миризма , аз използвам светлата, ако искаш да приготвиш сладкиш с нея трябва да се изсуши в микровълнова печка.Дори след като се изсуши си остава тъмна.Употребявам я от 8 години и ми харесва повече от бялата.Миналата година ,когато си бях България купих кафява захар и мисля че не е истинска.Според мен е оцветена бяла захар.Няма нищо общо с кафявата захар в Америка,но може и да греша, може би в Европа кафявата захар да е различна ,аз зная тази в Америка-влажна(не лепкава),два вида по цвят-светла и тъмна,но светлата е в пъти по-тъмна от тази,която се продава в България,цветът е като карамел.Тази захар е от захарна тръстика и зная, че е истинска,защото си купих захарна тръстика една пръчка за да видя какво представлява и се уверих- имаше същата миризма и цвят, колкото до по-тъмната , която продават тук ,не зная,може би има по-тъмна захарна тръстика.
elenata22
 
Мнения: 1
Регистриран на: 27 Ное 2013, 00:30

Re: Как да познаем истинската кафява захар?

Мнениеот lini_leni » 27 Ное 2013, 16:43

elenata22 написа:Истинската кафява захар е влажна ,има светла и тъмна и има характерна миризма , аз използвам светлата, ако искаш да приготвиш сладкиш с нея трябва да се изсуши в микровълнова печка.Дори след като се изсуши си остава тъмна.Употребявам я от 8 години и ми харесва повече от бялата.Миналата година ,когато си бях България купих кафява захар и мисля че не е истинска.Според мен е оцветена бяла захар.Няма нищо общо с кафявата захар в Америка,но може и да греша, може би в Европа кафявата захар да е различна ,аз зная тази в Америка-влажна(не лепкава),два вида по цвят-светла и тъмна,но светлата е в пъти по-тъмна от тази,която се продава в България,цветът е като карамел.Тази захар е от захарна тръстика и зная, че е истинска,защото си купих захарна тръстика една пръчка за да видя какво представлява и се уверих- имаше същата миризма и цвят, колкото до по-тъмната , която продават тук ,не зная,може би има по-тъмна захарна тръстика.

При положение, че кафявата захар е влажна, няма как да не е лепкава, просто субстанцията й е такава! Каква ти е ползата, че използваш кафява захар, когато я облъчваш в микровълновата?
lini_leni
 
Мнения: 491
Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:03

Re: Как да познаем истинската кафява захар?

Мнениеот Локумът » 29 Яну 2015, 11:30

Аз я познавам по това, че колкото по-грозна е толкова по-добре, истинската кафява захар изглежда мокра и на буци. :)
Аватар
Локумът
 
Мнения: 2167
Регистриран на: 20 Яну 2015, 16:48

Re: Как да познаем истинската кафява захар?

Мнениеот silver933 » 29 Яну 2015, 13:51

Никога не съм опитвал кафява захар, предпочитам си бялата пък и лесно се разтваря, кафявата де да знам даил е толкова добра..
Аватар
silver933
 
Мнения: 2103
Регистриран на: 14 Ное 2014, 16:02

Re: Как да познаем истинската кафява захар?

Мнениеот belleville » 29 Яну 2015, 14:03

Чувала съм, че при разтварянето на кафявата захар не трябва да се оцветява водата, като в същото време остават кристалчета на дъното на чаша, мисля че това е единствената индикация, по която може да се познае :idea:
belleville
 
Мнения: 253
Регистриран на: 26 Сеп 2014, 14:39

Re: Как да познаем истинската кафява захар?

Мнениеот S_Milenska » 29 Яну 2015, 14:27

belleville написа:Чувала съм, че при разтварянето на кафявата захар не трябва да се оцветява водата, като в същото време остават кристалчета на дъното на чаша, мисля че това е единствената индикация, по която може да се познае :idea:

А ако пиеш кафе как ще ти се разтвори кафявата захар? :roll:
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Re: Как да познаем истинската кафява захар?

Мнениеот Krum » 29 Яну 2015, 16:50

Ха, скоро си купих кафява захар, сега като се прибера ще я пробвам дали е фалшива или не е! :mrgreen:
Аватар
Krum
 
Мнения: 1386
Регистриран на: 21 Ное 2014, 14:30

Re: Как да познаем истинската кафява захар?

Мнениеот Burborino » 29 Яну 2015, 17:57

Според мен разтварянето във вода не е гаранция за нищо.
Има различни видове кафява захар. Аз главно използвам мусковадо (демерара също ползвам). Тя е много тъмна и няма как да не придаде цвят. Тя е много влажна и има специфичен мирис, вкус и цвят. Много е фина.

Според мен истинската кафява захар може да се определи главно по миризмата и вкуса. И аз лично не купувам захар на която пише, че е пакетирана в Бг. Обикновено на пакетите пише от кой вид е.
Ако захарта е боядисана с нещо не би имала същия вкус според мен.
What's it got in its nasty little pocketses, eh, my precious?
Аватар
Burborino
 
Мнения: 301
Регистриран на: 26 Ное 2014, 18:52
Местоположение: middle-earth

Следваща

Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта