Виж сега пчелице работна, на сладкото може да му кажеш и конфитюр и мармалад, а на сиропа - то си е просто сироп, вода и плод, ама някой му казват и вино, щото се прави по следния начин:
На 1/един/ кг. плод се слага три литра вода, престоява около месец и става една лека ферментация, и се бърка редовно и след още 2/две/ седмици се прибира сиропа/виното във други съдове и се съхранява отделно. това е!
Моя сироп съм го правил по тоя начин и е много силен, нали ти казвам повече от 2/две /лъжички чаени просто не може да понесе организма. ако прекалиш да знаеш.. сърцето блъска, главата бучи, и трябва да се пази далеч от деца.
Ама аз си го пия бавно на почивки. А, и да добавя докато не съм забравил че в моя сироп освен черен бъзак има и малко трънки, около 15 % от общия обем плод. Моя приятел Доктора ми каза да добавя и малко трънки, а той е доктор-терапевт и ги знае нещата..
Знам че сиропа може да се овкуси със захар и аромати ама ние сме големи хора, пък и захарта е бялата отрова, нали така и казваха.
Пък дето викаш пчелице да му изцедя на сладкото сока, може, можех да го направя, ама защо. Със плода си е по-силно сладкото, то във плода има освен сок, и три зрънца от бъзака и месеста част и лекичка ципичка на зърното която въобще не се усеща. А сока на сладкото наистина е елексир, превъзходен вкус, опитвах го една седмица, преди да реша какво да правя. Жената полудя от кеф..
Тя жената искаше да ги пече във фурната като конфитюра от сливи дето го правихме, ама след като се запазва толкова дълго време, то станаха вече 4/четири/ месеца вече във хладилника стои, що да му трепя витамините със печене. нали така, пък и вкуса му е оригинал, все едно сега си го брала край реката.
Поздрави на всички, и на тебе пчелице работна, пък за бирата ще видим.. пък като минеш край Варна обади се да те почерпя със малко сироп от моя, бъзак. все пак повече от 30 литра сироп/вино съм направил.