Имам нова страхотна рецепта за домашен хумус, който освен, че е засищащ се приготвя изцяло с растителни продукти, т.е. може да се хапва и по време на пости. Много подходящо е, както за партита, така и за закуска на детето върху филийка хляб или сухар!
Всяка седмица правя големи количества домашен хумус (колкото повече престоява става по-вкусен), цялото семейство му се радва, но свършва много бързо!
Рецептата е много бърза и лесна, особено ако се ползва нахут от консерва!
300-400 гр. нахут (или една консерва) се сваряват за около час, след което се слагат в блендер, домашен робот или с пасатор в краен случай, заедно с 2 с. л. сусамов тахан (има по-светъл и по-тъмен, като вторият е по-полезен). Гъстотата избирате вие, докато се разбива добавяте и водичка. Сок от половин лимон, както и 2-3 с.л. зехтин или олио, както и сол.
Можете да експериментирате без проблем с всякакви подправки и добавки, като къри, маслини, червен пипер (лют).
И рецептата ви за домашен хумус е готова и мисля, че ще се хареса много на всички, особено тези, които държат на здравословен начин на живот!