Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене
Правила на форума
Добави отговор

Натравяне с ленено семе - изключително неприятно

28 Дек 2013, 22:00

От няколко седмици закусвам овесени ядки, като си добавям по една-две супени лъжици ленено масло от пакета - сурово. При рутинен преглед при моя лекар относно някои дребни оплаквания /много рязко спадане на кръвната захар, неприятен вкус в устата, газове и диария/, той едва не ме наби...причината...оказва се, че съм правил пълна глупост!
Лененото семе без термична обработка е опасен продукт, при чието предозиране може да се получи отравяне, защото съдържа цианид.
Никога не трябва да се консумира сурово и непреработено, никога.
Възможни варианти:
- накисване поне за няколко часа във вода или мляко
- термична обработка

И нещо много, много важно...ако ви надъхва подозрително на гранясало или горчи, дори и съвсем леко, лененото семе не трябва да се консумира.
Не му повярвах, но в авторитетния DRUGS.COM видях още страшно много информация, която тук в България никак не е популярна. Следващият пък, като решите да си сложите от безобидното ленено семе, внимавайте...незнанието може да ви направи неприятен номер!

Re: Натравяне с ленено семе - изключително неприятно

28 Дек 2013, 22:28

И нещо много, много важно...ако ви надъхва подозрително на гранясало или горчи, дори и съвсем леко, лененото семе не трябва да се консумира.

С това съм напълно съгласна, другото...много зависи колко си ял и как си го ял. Дозата прави лекарството или отровата, да знаеш!

Re: Натравяне с ленено семе - изключително неприятно

29 Дек 2013, 11:08

Видях и мненията във Фейсбук, но за нещо може да си прав/права!
Ако споменаваш горчив вкус, има нещо гнило в лененото ти семе. Напоследък виждам масово да се продават в опаковки насипно ленено семе, без контрол, сертификат, даже производител няма.
Особено по евтините магазинчета за плод/зеленчук.
Ако си попаднал на такова, което е с нещо пръскано или е просто с изтекъл срок на годност, имаш какво да се притесняваш и е хубаво, че си спрял употребата му.

Re: Натравяне с ленено семе - изключително неприятно

29 Дек 2013, 19:19

От няколко седмици закусвам овесени ядки, като си добавям по една-две супени лъжици ленено масло от пакета - сурово

Да се чете като:
От няколко седмици закусвам овесени ядки, като си добавям по една-две супени лъжици ленено семе от пакета - сурово.

Сега я виждам, не можах да я коригирам.

Re: Натравяне с ленено семе - изключително неприятно

30 Дек 2013, 12:32

Тъкмо навреме попадам на статията! Вчера си купих ленено семе и днес направих същото като теб - прибавих две супени лъжици към закуската си :lol: за сега нищо ми няма! Наистина хората трябва да бъдат добре информирани преди да ползват каквото и да било, независимо дали е от природата или аптеката :!:

Re: Натравяне с ленено семе - изключително неприятно

31 Яну 2014, 17:23

Брат ми пие ленено масло на капсули на ON. С него може ли да се предозира?

Re: Натравяне с ленено семе - изключително неприятно

31 Яну 2014, 17:29

choki_moki написа:Брат ми пие ленено масло на капсули на ON. С него може ли да се предозира?

А как ги пие без да знае това, не е ли малко безотговорно? :o

Re: Натравяне с ленено семе - изключително неприятно

29 Дек 2014, 14:12

Нали го лансират като много полезен продукт лененото семе? Аз съм си слагал в салатите, но винаги по 1 лъжица, никога повече, знам, че не трябва да се прекалява с него, а вие слагате двойна доза. Лекаря не каза ли защо и колко полезно и как изобщо може да стане полезно, когато се обработи термично и такива подробности? :) Иначе туко що убихте един от най-полезните продукти на пазара. :lol:

Re: Натравяне с ленено семе - изключително неприятно

04 Апр 2016, 13:18

Аз знам, че не е препоръчително да се готви лененото семе, но не знам защо.

Re: Натравяне с ленено семе - изключително неприятно

04 Апр 2016, 14:01

black написа:Аз знам, че не е препоръчително да се готви лененото семе, но не знам защо.

Зависи какво се разбира под готвене, може да се слага като поръска на хлябове да речем. Може би проблемът идва от там, да не се използва като основно хранене, защото съществува риск от предозиране. :) т.е. да не се замества ориза с ленено семе.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2