От няколко седмици закусвам овесени ядки, като си добавям по една-две супени лъжици ленено масло от пакета - сурово. При рутинен преглед при моя лекар относно някои дребни оплаквания /много рязко спадане на кръвната захар, неприятен вкус в устата, газове и диария/, той едва не ме наби...причината...оказва се, че съм правил пълна глупост!
Лененото семе без термична обработка е опасен продукт, при чието предозиране може да се получи отравяне, защото съдържа цианид.
Никога не трябва да се консумира сурово и непреработено, никога.
Възможни варианти:
- накисване поне за няколко часа във вода или мляко
- термична обработка
И нещо много, много важно...ако ви надъхва подозрително на гранясало или горчи, дори и съвсем леко, лененото семе не трябва да се консумира.
Не му повярвах, но в авторитетния DRUGS.COM видях още страшно много информация, която тук в България никак не е популярна. Следващият пък, като решите да си сложите от безобидното ленено семе, внимавайте...незнанието може да ви направи неприятен номер!