Плоскостъпие, може ли да се получи след пубертета?

Плоскостъпие, може ли да се получи след пубертета?

Мнениеот sofi_black » 27 Яну 2014, 15:00

От известно време все по-усърдно се занимавам със спорт и това предизвика много неприятни болки, както в стъпалата, така и по цялото тяло.

Зная за плоскостъпието, че може да бъде вродено и придобито, но ме интересува дали само в детска възраст може да се придобие или във всяка една?

По принцип сводовете на стъпалата ми са доста извити и не изглеждам като човек, който може да има плоскостъпие. Уви, мисля че точно заради силно извитите сводове се чувства кракът ми нестабилен и затова свода спада при стъпване, а при повече натоварване започва да омалява и боли.

Аз съм на 23 години и не зная дали е възможно сега да получа плоскостъпие?
sofi_black
 
Мнения: 488
Регистриран на: 05 Ное 2013, 14:39

Re: Плоскостъпие, може ли да се получи след пубертета?

Мнениеот Nightmare » 27 Яну 2014, 15:06

До колко зная може да се появи във всяка една възраст, явно при теб го е отключило спорта. Аз имам такъв проблем, но го решавам сравнително успешно с ортопедични стелки, живо ти ги препоръчвам!
Nightmare
 
Мнения: 494
Регистриран на: 11 Ное 2013, 15:00

Re: Плоскостъпие, може ли да се получи след пубертета?

Мнениеот Plamen Georgiev » 25 Фев 2014, 18:44

Големите натоварвания в спорта могат да предизвикат плоскостъпие, но това се случва по-често при рязко качване на килограми. Ходилото има два свода (напречен и надлъжен) и всеки от тях може да претърпи някакви изменения, които да повлияят на цялостната биомеханика на тялото.

За да не гадаеш най-добре да отидеш някъде, където да ти направят плантограма, която представлява нещо като отпечатък на допирните повърхности на ходилото. Плантограма може да ти направи и специалист кинезитерапевт, а много често такива неща в правят и в магазините за ортопедични материали. Там могат да ти предложат и стелки, които могат да ти помогнат, ако евентуално имаш спадане на свода. Има и специални упражнения, които могат да помогнат.

Според мен е малко вероятно да имаш плоскостъпие, но може да преуморяваш ходилото или да имаш проблем като плантарен фасциит.

Какво тренираш и къде точно усещаш болките? Кога се появяват и имаш ли някакви други травми?
Plamen Georgiev
 
Мнения: 180
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51


Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с физиотерапия и рехабилитация

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта