Екземата по ръцете, от която няма спасение!

Екземата по ръцете, от която няма спасение!

Мнениеот franky » 26 Фев 2014, 18:17

Не зная дали темата е на точното място, но разчитам на някой от лекарите да ми обърне внимание!
От години имам проблем с екзема по ръцете, от която не зная дали има спасение! След като родих детето си проблемът ми стана неконтролируем!
След като съм ходила неведнъж при много доктори се оказа, че имам контактната алергия, която се проявява в малки мехурчета, които се появяват по ръцете, а след като се пукнат мястото се цепи и става на рана. В началото силно овлажняващите кремове ми бяха от помощ, а сега не ми действат особено добре дори кортикостероидните.
Убедена съм, че в дъното на всичко това стои алергия, тъй като след като съм чистила се изривам цялата максимум до час!

Четох за изследванията, които се правят при алерголог, но разбрах, че са доста скъпи, за сметка на това се надявам да имат ефект! Имате ли повече информация, с кой алерголог мога да се свържа, дали случайно самите изследвания не се поемат от касата? След като разберат от какво съм алергична дали ще могат да ми помогнат с някакви лекарства или ще трябва да се пазя и да не употребявам такива препарати?
franky

Re: Екземата по ръцете, от която няма спасение!

Мнениеот frenchbaby » 26 Фев 2014, 20:06

Не съм лекар, но и аз преди години имах подобна(ако съдя по описанието) екзема на ръцете и пръстите по специално. Ходих по лекари и причината не се установи, но забелязах, че при мен се възпалява от препаратите за измиване на съдовете-тогава ползвах по-евтини такива(веро и т.н.). Когато престанах да мия с такива силни препарати изобщо, ползвах бебешки сапунчета или само вода, екземата ми се махна и вече с години нямам проблем. Просто наблюдавай кога се зачервяват и от какво и успех с лечението.
frenchbaby

Re: Екземата по ръцете, от която няма спасение!

Мнениеот Dr Violina Todeva » 27 Фев 2014, 19:41

franky написа:Не зная дали темата е на точното място, но разчитам на някой от лекарите да ми обърне внимание!
От години имам проблем с екзема по ръцете, от която не зная дали има спасение! След като родих детето си проблемът ми стана неконтролируем!
След като съм ходила неведнъж при много доктори се оказа, че имам контактната алергия, която се проявява в малки мехурчета, които се появяват по ръцете, а след като се пукнат мястото се цепи и става на рана. В началото силно овлажняващите кремове ми бяха от помощ, а сега не ми действат особено добре дори кортикостероидните.
Убедена съм, че в дъното на всичко това стои алергия, тъй като след като съм чистила се изривам цялата максимум до час!

Четох за изследванията, които се правят при алерголог, но разбрах, че са доста скъпи, за сметка на това се надявам да имат ефект! Имате ли повече информация, с кой алерголог мога да се свържа, дали случайно самите изследвания не се поемат от касата? След като разберат от какво съм алергична дали ще могат да ми помогнат с някакви лекарства или ще трябва да се пазя и да не употребявам такива препарати?

Здравейте, Franky!

За екзема на ръцете е уместно да се направи епикутанно алергологично тестуване на първо време със Стандартна Европейска Серия. Този тест се прави със залепяне на лепенки - patch test.
В рубриката медицински изследвания може да прочетете как се прави кожен алергологичен тест.
В Стара Загора може да се направи тестуване, освен това всяка година през Ноември има и безплатна кампания. Здравната каса не поема това изследване!
Ако имате още въпроси не се притеснявайте да ги зададете!

С уважение,
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с кожни и венерически болести