Добави отговор

Раничка на шийката на матката – до колко пречи?

05 Мар 2014, 15:13

При последният гинекологичен преглед, лекарката ми каза, че имам раничка на шийката на матката. Спомена, че е много малка и няма смисъл да бъде третирана, тъй като не съм раждала и нямам направени аборти!

Това ми се видя несериозно, затова реших да пиша тук, също така и да запиша час при друг специалист за второ мнение! Вчера минах и при него, каза ми, че е добре да се направи изследване, за да се установи дали има наличие на ЧПВ и ако е така, кой/кои щамове.

Да, обаче това струва 150 лева, отделно трябва да се прати материала до София, а не зная какви са рисковете през това време, тъй като правим едногодишни опити да имаме бебе!
Първата лекарка ми каза, че е възможно да се е появила от нелекувано бяло течение, груб полов акт, също и след аборт или раждане, нещо, което не съм преживяла, но не съм забелязала нито едно от останалите изброени.

Интересува ме, дали трябва да направя препоръчаното изследване и дали пречи, ако раничката на шийката на матката при забременяване?! Ще бъда щастлива, ако някой сподели своята случка!
П.П. Знаете ли какви са методите за лекуване на раничката на шийката на матката??

Re: Раничка на шийката на матката – до колко пречи?

05 Мар 2014, 15:16

На мен ми се случи нещо подобно след двама "специалисти" отидох на трети, който ме посъветва, че не е необходим тест, а ще третира раничката, както и направи, а ако евентуално има повторна поява ще се наложи да се направи тест за наличие на ЧПВ. Не зная до каква степен раничката на шийката на матката може да повлияе репродуктивните способности, по-скоро не би трябвало, нали :roll: ?

05 Мар 2014, 16:15

Задължително си направи тест за ЧПВ и цитонамазка. Нелекувана раничка може да доведе до преждевременно раждане напр. Всеки случай е различен... Неможе със самолечение. При положетелен тест се назначава имуностимулираща терапия за няколко месеца и след това пак се правят изследвания, за проследяване на лечението.

05 Мар 2014, 16:29

Да споделя и аз!преди две години ми намериха раничка на шийката на матката , след направена цитонамазка се оказа че е по сериозна и трябва да се предприемат мерки!веднага в софия оттам отново цитонамазка, биопсия и изследване за ЧПВ!През голям ад минах за младо момиче , което не е раждало се наложи да махнат раничката!Искаше ми се да бъде със лазер, но била по-голяма и се наложи електро коагулацио(в пета градска в софия, доц.Попова) , след това половин година хапчета за имунната система, за да може да заздравее мястото.След това отново се наложи да ме правят, тъй като беше останало още малко, обгориха ме и това беше.Сега съм добре няма и следа от раничката през доста гинеколози минах и всички ми казват , че няма следа от раничката.Но сега пък от 5 месеца правим опити за бебе, уви не става :? Божа работа!Само да спомена имам приятелка , която забременя със раничка на шийката на матката и си износи здраво и хубаво бебче, след раждането я обгориха.така че niya_mazova, направиси изследвания за ЧПВ да бъдеш спокойна за себе си, моите бяха всички отрицателни, вярно към 150 лв излизат, но ще си спокойна.Ако трябва да ти вземат биопсия да се изследва, ако не продължавайте с опитите за бебче ;)

06 Мар 2014, 01:21

Здравейте и от мен!:)
Не се шокирай! Това е често срещан проблем при жените! Миналата година при профилактичен гинекологичен преглед се установи,че имам много голяма рана на шийката на матката (на 23г бях- не съм правила аборт,нито съм раждала...), при което лекарката задължително ми пусна изследване за цитонамазка,при което доста стряскащо ми обяснява как цялата ми шийка е в кръв. Не бях запозната и бях уплашена...тъй като не съм раждала горенето е противопоказно! Всъщност последва тип горене,но с лекарство-течно,с което ми маза раната (може да щипе,но не е болезнено,по-скоро от продължителността на процедурата дискомфортно) и от това нещо се излекува раничката! Но дори и малка ти препоръчвам лекуване,защото по време на полов акт без да усещаш може да я нараняваш и да се уголеми! Мисля,че е безрасъдно да се остави,било то и малка,особено ако водиш активен полов живот и не и "позволяваш да заздравее":) А и едва ли ще си спокойна,знаейки,че имаш такава...Но без паника!:)))

06 Мар 2014, 15:46

niya_mazova написа:При последният гинекологичен преглед, лекарката ми каза, че имам раничка на шийката на матката. Спомена, че е много малка и няма смисъл да бъде третирана, тъй като не съм раждала и нямам направени аборти!

Това ми се видя несериозно, затова реших да пиша тук, също така и да запиша час при друг специалист за второ мнение! Вчера минах и при него, каза ми, че е добре да се направи изследване, за да се установи дали има наличие на ЧПВ и ако е така, кой/кои щамове.

Да, обаче това струва 150 лева, отделно трябва да се прати материала до София, а не зная какви са рисковете през това време, тъй като правим едногодишни опити да имаме бебе!
Първата лекарка ми каза, че е възможно да се е появила от нелекувано бяло течение, груб полов акт, също и след аборт или раждане, нещо, което не съм преживяла, но не съм забелязала нито едно от останалите изброени.

Интересува ме, дали трябва да направя препоръчаното изследване и дали пречи, ако раничката на шийката на матката при забременяване?! Ще бъда щастлива, ако някой сподели своята случка!
П.П. Знаете ли какви са методите за лекуване на раничката на шийката на матката??

Здравейте!

За нераждали жени, наистина се препоръчва наблюдаване, защото при обработването и има риск. Трябва да се направи цитонамазка с колпоскопия. Изследването, което Ви е препоръчано за ЧПВ е добре да направите. То се прави срещу всички щамове, които се счита, че са рискови. Ако сте носителка на някой рисков щам се препоръчва лечение с имуностимулатор.

С уважение,
Фрамар
Добави отговор
Отиди на страница: