Какво е лъжата? Как да се справим с патологичните лъжци?

Re: Мит ли е всичко, което знаем за мимиките на лицето на лъжеца?

Мнениеот rabotnata pchela » 15 Яну 2015, 15:44

Хич не разпознавам, ако ме лъжат, дето се вика може да ме лъже и маже някой 2 часа и изобщо няма да разбера,, може би защото аз самата нямам навика да лъжа и не очаквам другите да го правят с мен.
Аватар
rabotnata pchela

Re: Мит ли е всичко, което знаем за мимиките на лицето на лъжеца?

Мнениеот Anka » 19 Яну 2015, 14:42

rabotnata pchela написа:Хич не разпознавам, ако ме лъжат, дето се вика може да ме лъже и маже някой 2 часа и изобщо няма да разбера,, може би защото аз самата нямам навика да лъжа и не очаквам другите да го правят с мен.

Аз също трудно мога да различа дали някой ме лъже или не, но пък съм точно на обратно, аз обикновено на никой не вярвам, докато не ми докаже противното - а именно, че има защо да му вярвам. :lol:
Аватар
Anka

Re: Познавате ли патологични лъжци и как се справяте с тях?

Мнениеот kalinka-kuku » 14 Апр 2015, 14:19

Не съм срещал такива хора, за щастие, но не мисля, че има начин да се справи човек с тях, а и е много изморително - постоянно и всяка дума да подлагаш на съмнение и да се налага да проучваш, много трудоемко. :roll:
Аватар
kalinka-kuku

Мнениеот Andrey » 16 Апр 2015, 10:33

Нека си лъжат хората бе, какво ви пречат, вие пък и вие сте едни! :mrgreen: Голяма работа, че лъже някой, просто не си го слагайте на сърце и ги пускайте покрай ушите си думите им. :)
Аватар
Andrey

Мнениеот qwerryyy » 16 Апр 2015, 11:02

Andrey написа:Нека си лъжат хората бе, какво ви пречат, вие пък и вие сте едни! :mrgreen: Голяма работа, че лъже някой, просто не си го слагайте на сърце и ги пускайте покрай ушите си думите им. :)

Те нека да си лъжат, но ако лъжат на твой гръб е много гадно! :(
Аватар
qwerryyy

Мнениеот Malina » 16 Апр 2015, 13:02

Аз познавам такъв и ми е много трудно да се разправям с него, затова имам нова тактика, която е главно да повтарям "добре" И да се съгласявам с всичко, което казва и твърди. :)
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina

Мнениеот Elica » 16 Апр 2015, 14:10

Malina написа:Аз познавам такъв и ми е много трудно да се разправям с него, затова имам нова тактика, която е главно да повтарям "добре" И да се съгласявам с всичко, което казва и твърди. :)

Най-сигурния начин да се отървеш от тях и от тяхното внимание е да си безразличен :)
Аватар
Elica

Мнениеот Neven498 » 16 Апр 2015, 14:11

Патологичните лъжци ще стават все повече и повече. И не мисля, че вината е в тях, а в обществото и условията на съществуване, които в момента живота ни предлага. Заобиколени сме от твърде много информация и пренасищането с всички факти, които ни попадат в полезрението в рамките на часовете, когато браузваме онлайн, правят реалността и настоящето доста замъглени. Колко от нас живеят в сега-то, а не се реят в миналото, правейки планове за бъдещето? В един момент самозаблудата се превръща в перманентно състояние. ;) Но, разбира се, предполагам някой квалифициран психолог/психиатър може да даде доста по-адекватно определение на "патологичен лъжец".

Имаше един TED talk по въпроса, може да си го потърсите в ютюб. :)
Аватар
Neven498

Мнениеот mix_twix » 16 Апр 2015, 14:50

Бе не знам дали света около нас е определящ за това, че ще лъжеш за всяко нещо, то тогава що не го правим всички, а само някои индивиди? :)
Аватар
mix_twix

Мнениеот Neven498 » 16 Апр 2015, 17:18

mix_twix написа:Бе не знам дали света около нас е определящ за това, че ще лъжеш за всяко нещо, то тогава що не го правим всички, а само някои индивиди? :)

Със сигурност има конкретни ситуации, в които дори не си се замислял и си изричал лъжа. Всички сме го правили. Моята теория е, че патологичната ситуация се отключва от неспособността на мозъка да абсорбира инфорамцията и в един момент започва да я предава по свой си начин. Това не задължително е лъжа, ако човекът си е повярвал.
Аватар
Neven498

ПредишнаСледваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с психология, психиатрия и сексология