1. СьомгаСьомгата съдържа омега-3 мастни киселини, витамин B12 и желязо.
Есенциалните омега-3 мастни киселини са необходими за поддържане здравето на скалпа.
2. Тъмнозелени зеленчуциСпанакът и броколите са отличен източник на витамини А и C, от които организмът се нуждае, за да произвежда себум.
Себумът поддържа косата здрава и гладка и я предпазва от прекомерно изсушаване и накъсване.
Тъмнозелените зеленчуци съдържат и желязо и калций.
3. ФасулРедовната консумация на бобови култури, като боб и леща, също е важна част от грижата за косата. Те ни осигуряват изобилие от протеини, което спомага стимулирането на растежа на косата. Съдържат и желязо, цинк и биотин.
Макар и рядко, недостигът на биотин може да доведе до чуплива коса.
4. ЯдкиБразилските орехи са един от най-добрите източници на селен, който е важен минерал за здравето на скалпа.
Орехите съдържат алфа-линоленова киселина – вид омега-3 мастни киселини, изключително полезни за косата.
Орехите, кашуто и бадемите имат високо съдържание на цинк. Смята се, че пърхутът и косопадът са свързани с недостига на този микроелемент.
5. Пилешко месоНабавянето на достатъчно протеини и желязо чрез консумацията на пилешко и пуешко месо помага срещу слаба и чуплива коса.
6. Яйца Яйцата също са добър източник на протеини. Те също така съдържат биотин и витамин B12, които са важни хранителни вещества за красотата и здравината на косата.
7. Пълнозърнести храниБогатият на пълнозърнести храни режим доставя на косата необходимите й желязо, цинк и витамини.
8. Стриди Стридите са по-известни с качествата си на афродизиак, но те също подпомагат и здравето на косата, поради съдържанието на цинк.
9. Нискомаслени млечни продуктиНискомаслените млечни продукти, като обезмаслено прясно и кисело мляко, ни осигуряват калций, който е важен минерал за растежа на косата. Те съдържат и казеин – млечен протеин.
10. МорковиМорковите са отличен източник на витамин А, който е полезен освен за зрението, но и за скалпа.