Как действат пилатес упражненията – цялостно или само на отделни части от тялото?

Бягане, упражнения у дома, поддържане на формата, аеробика, плуване, кардио тренировки, други спортове

Как действат пилатес упражненията – цялостно или само на отделни части от тялото?

Мнениеот Relax M » 20 Сеп 2011, 10:21

Методът “Pilates”- Изключително нашумелия напоследък Пилатес представлява система от упражнения, които се прилагат за разтягане и сила на тялотo.В началото е създаден за рехабилитация и за възстановяване на спортисти от травми.Сега Пилатес е една от най-популярните системи, чрез която много световноизвестни звезди се поддържат в перфектна форма. Упражненията са универсални и затова - полезни за всеки – мъже, жени, деца..
Йога, балет, каланетика на фона на музика - това е Пилатес - новата мания на Холивуд. Магията на упражненията е свързана с имена като Мадона, Сюзън Фарел, Глен Клоуз, Джоди Фостър, Джесика Ланг, Елизабет Хърли, Сигърни Уивър, Катрин Зита Джонс, Камерън Диас. Повечето от тях са привлечени не само от гимнастиката, но и от философската система на Пилатес, която споява дух и тяло.
Kate-Hudson-pilates-uprajnenia-stegnato-tialo.jpg
Пилатес
Kate-Hudson-pilates-uprajnenia-stegnato-tialo.jpg (5.81 KiB) Прегледано 1410 пъти

Благодарение на упражненията поп иконата Мадона се възстанови след тежко падане от кон преди години. Естествено, първо я грабва езотеричната философия на този спорт, а след това нейният лондонски фитнесгуру Джеймс Силва я посвещава в специалната техника.
Днес Мадона тренира по 4 часа на ден. Независимо че отделя време за джогинг и йога, става по-всеотдайна към Пилатес - на ден прави поне по 200-400 клякания. Това е доста голямо натоварване дори за нея.
Преди време в предаване на Опра Уинфри тя разкри тайната на перфектната си фигура.
"Бях луда по йога, но рехабилитацията на раменната си става дължа изцяло на Пилатес и на моя инструктор, който е наистина гений. Сега всичките ми приятелки посещават неговите курсове и дори се караме коя по-напред да си запише час", признава тя.
Мадона поддържа гъвкавостта на тялото си с всекидневни тренировки.
Първоначално упражненията я привличат с заряда, който дават на психиката, а фантастичните резултати са стимул да продължи.Създадената преди 100 години система от упражнения днес се превръща в индустрия за струговане на перфектни форми.Практикува се във фитнес центрове по цял свят.
Пилатес нарича своя метод Contrology (от думата control и гръцкото - logia), защото вярва, че умът контролира мускулите.
Най-важни са тези в центъра на тялото - корем, гръб, ханш, наречени от Пилатес лична електроцентрала. Тя ни зарежда с енергия и я препраща към цялото тяло. Колкото по-мощна е електроцентралата, толкова с по-добър тонус е тялото. Затова мускулите на оста корем -гръб - ханш, трябва да са стегнати.
Системата от 34 упражнения е развивана и усъвършенствана в продължение на 9 години от Пилатес и отразява цялата му философия. Той вярва, че циркулацията на кръвта в тялото може да събуди всички клетки и да изхвърли отровните отпадъци, които са причина за умората. Кислородът "чисти" клетките, но организмът се нуждае от много въздух. Затова правилното дишане е ключ към успеха.
Задържането на дъха е грешка!!
Ритъмът на вдишване и на издишване трябва да се спазва точно и в синхрон с всяко упражнение. Той носи не само кислород към мускулите, но намалява и напрежението в горната част на врата и раменете. Овладеем ли техниката на дишане, с нужната честота и дълбочина, можем да влияем върху емоционалното си състояние, твърдят инструкторите.
Всяко упражнение се изпълнява внимателно и прецизно. Важен е всеки детайл. Целта е пълен контрол на мускулите. Дори да движим само крака или ръката, останалите мускули не бездействат. Едни поддържат равновесие, други контролират стойката - не е нужно особено усилие, резултатът идва от повторенията. Най-важно е правилното изпълнение, а не количеството. Движенията преминават плавно едно в друго като в балета. Изпълняват се бавно и включват всички групи мускули, а ставите се разтягат максимално.
Няма значение каква е предварителната физическа подготовка на човека. Играе се предимно на земя и упражненията са достъпни за различните възрасти.
Нужен е контрол и внимание - трябва да се съсредоточите и да мислите върху движението на всяка отделна част от тялото. Затова инструкциите се следват точно. И ако първия път ви се стори сложно, следващия ще сте ги запомнили. Така след 10 тренировки ще се почувствате по-добре, след 20 вече ще изглеждате по-добре, а след 30 ще имате изваяна фигура, обещават инструкторите.
✳️▶️https://sport.framar.bg ◀️
Relax M

Re: Пилатес

Мнениеот Bella » 21 Сеп 2011, 11:25

Подходящ ли е този спорт за бременни?
Аватар
Bella

Мнениеот Relax M » 22 Сеп 2011, 15:08

Здравейте,
Пилатес-а има много разновидности.Може да бъде съчетание с йога,тае-бо,с гимнастика и аеробика...има пилатес упражнения ,които са специално разработени за бременни жени,особено се набляга на гърба и краката,които са доста засегнати при една бременност.В момента групата която водя правим пилатес-гимнастика и пилатес-тае-бо.Ако има жени,които са бременни и желаят да правят упражнения,може да сформираме и такава група :)
Relax M

Мнениеот Relax M » 26 Сеп 2011, 10:03

С какво предпочитате да релаксирате и моделирате тялото си - пилатес;тае-бо или йога?Съчетавате ли диетата със спорт?
Relax M

Мнениеот Margo » 28 Сеп 2011, 13:20

Relax M написа:Здравейте,
Пилатес-а има много разновидности.Може да бъде съчетание с йога,тае-бо,с гимнастика и аеробика...има пилатес упражнения ,които са специално разработени за бременни жени,особено се набляга на гърба и краката,които са доста засегнати при една бременност.В момента групата която водя правим пилатес-гимнастика и пилатес-тае-бо.Ако има жени,които са бременни и желаят да правят упражнения,може да сформираме и такава група :)

Тае -бо не е ли бойно изкуство?
Margo

Мнениеот Relax M » 28 Сеп 2011, 14:48

Здравей :) Ето тук мисля,че много изчерпателно са обяснили какво е Тае-Бо .В моите тренировки се опитвам да съчетая различни упражнения идващи от пилатеса,тае-бо и гимнастика ,за да се получи тренировка подходяща за всеки .
Relax M

Мнениеот Relax M » 30 Сеп 2011, 15:08

На линка публикуван по-горе ще видите дата на която ще има безплатни уроци по пилатес,салса,хип-хоп и народни танци :)
Relax M

Мнениеот YoLindi » 03 Окт 2013, 14:51

Пилатес, в по-голямата си част е взаимствал упражненията си от У-ШУ. А като стане дума за нов хит сред упражненията не може да не е намесена Мадона, тя е навсякъде, по всяко време и прави всевъзможни неща :)
YoLindi

Ходили ли сте някога на пилатес и какви ползи отчетохте?

Мнениеот Mauritius » 11 Дек 2014, 17:43

Снощи една приятелка ме замъкна в часа й по пилатес. Аз просто наблюдавах, а тя е нова и като гледам как се справя мисля, че никога няма да я последвам, а точно това беше планът й! :D :D :D

Всичко това, което се прави с тялото на мен ми изглежда неестествено, :shock: не мога да повярвам, че искаш тялото да се отблагодарява, при положение, че се отнасяш по подобен начин с него. :shock:
Това е едно от упражненията, които не изискват много гъвкавост, може би повече сила и баланс, не съм сигурна :roll:
pilates.jpg
pilates.jpg (9.25 KiB) Прегледано 2629 пъти
Интересно ми стана за хората, които са ходили известно време на пилатес, бихте ли споделили какви ползи отчетохте от него. :!:

Не смятам, че е много благоприятно за тялото или може би само на младини :roll: въпреки че има доста сходства с йогата, не мога да кажа, че могат да се постигнат с пилатес същите ефекти, вие как мислите? :roll:
Mauritius

Re: Ходили ли сте някога на пилатес и какви ползи отчетохте?

Мнениеот PasDeDeux » 11 Дек 2014, 17:49

До колкото съм запозната пилатеса е повече стречинг прим,есен с йога, така че нормално да ти се вижда сложно, не казвам, че е леко, но ако приятелката ти реши бързо да става много добра, само й подшушни, че може да си докара големи бели, от които да страда дълго! :!: :!:

✳️▶️Какви са начините за разтягане, за да станем по-гъвкави? ◀️
PasDeDeux

Следваща

Назад към Фитнес и кардио активност