Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Макарони на фурна - солени или сладки, дайте идеи!

19 Авг 2014, 16:15

Повечето макарони или спагети при приготвянето сякаш стават доста жилави, въпреки че ги варя повече от времето, което е описано на опаковката, не мога да намеря тънката граница колко и как да ги варя :(

На по-слаб или по-силен огън варите макаронените изделия, слага ли се нещо във водата, за да бъдат по-крехки и похлупвате ли тенджерата, когато ги варите?
types-of-pasta.jpg
types-of-pasta.jpg (88.96 KiB) Прегледано 1632 пъти

Какви тънкости при приготвянето на макаронени изделия можете да споделите, защото и макарони и спагети, все така жилави стават :? само фидето става в супите ок, може би, защото е по-фино и тъничко :?

Re: Приготвяне на макаронени изделия – какви тънкости ще споделите?

19 Авг 2014, 16:27

Слагам във водата олио, за да не се слепват, не трябва да е много силен огъня и не е задължително да се похлупва. Спагетите се слагат във вече врящата вода, като на около 200 грама от тях е добре да врят в около 2 литра вода! ;)

Re: Приготвяне на макаронени изделия – какви тънкости ще споделите?

20 Авг 2014, 13:27

Най-много обичам макарони на фурна може солени, може и сладки, спагетите не ми допадат толкова, но до сега не съм правил жилави макарони на фурна, опитай, първо малко ги сваряваш, след това има слагаш яйчица и каквото още се сетиш и блъскаш във фурната, бързо е и става за закуска, обед и вечеря ;)

Re: Приготвяне на макаронени изделия – какви тънкости ще споделите?

08 Яну 2015, 12:10

Спагетите ги варя винаги във вода, в която първо слагам олиото, а напосредствено преди спагетите - сол. Макароните не ги варя с нищо, т.е. само с вода без сол, без олио. Спагетите предполагат сос, затова могат да поемат мазнина малко и това помага за отделянето им, докато макароните, които си ги правим за закуска с мазнина са супер гадни. Аз не разбирам какво значи жилави, че ти стават, може би ги преваряваш и тогава губят качествата си. Общо взето, ако правите спагети трябва съвсем леко да са в сърцевината си да са сурови - леко, и не им слагайте студена вода, защото така ще си останат сурови,а иначе с топлината ще се досготвят. :)

Re: Приготвяне на макаронени изделия – какви тънкости ще споделите?

08 Яну 2015, 13:43

Аз правя като Кая -готвя ги по същия начин. А веднъж гледах една рецепта, че спагетите се правили по-лесно в студена вода и след това на котлона - лъжаа ;) залепнаха и станаха на баница, затова се уверете, че водата ври силно!

Re: Приготвяне на макаронени изделия – какви тънкости ще споделите?

20 Яну 2015, 10:28

Зависи как ги харесваме, ако ги харесваме по италианския им вариант "ал денте" трябва да бъдат леко сурови, а ако си ги обичаме побългарени, те трябва да са като баница направо. :lol:

Макарони на фурна - солени или сладки, дайте идеи!

22 Яну 2015, 18:18

Отдавна си мечтая да направя като макароните на мама, за съжаление, тя има рецепта само за сладки макарони на фурна, а на мен много ми се експериментира със солени :idea: :idea:

Мисля, че доста добре макароните биха си подхождали със сметана и бекон, например, а отгоре наръсенко с кашкавал :?: :?: Какво ще кажете за идеята, за момента просто фантазирам гледайки тази снимчица,
baked-ziti_14.jpg
baked-ziti_14.jpg (22.59 KiB) Прегледано 1266 пъти
но дали би ми се получило точно така както искам - нямам идея :roll: и нямам идея как точно трябва да ми се случат нещата :mrgreen: :mrgreen:

Затова ви моля за някаква по-точна рецепта, ако е възможно, понеже не съм свикнала все още да готвя на око, а всичко тегля и меря! :D Много ще ме зарадвате с любимите си рецепти за макарони на фурна без значение дали сладки или солени, като както казах вече солените са с предимство :D :D
Предварително ви благодаря много :) :) :)

Re: Макарони на фурна - солени или сладки, дайте идеи!

22 Яну 2015, 18:22

Ммм и аз ще импровизирам, понеже не съм правила - бих ги сварила за малко, колкото да поумекнат, понеже мисля, че при печенето доста ще изсъхнат, ако се сложат неварени, а отделно бих забъркала някакъв сос, например сметана с бекон, както каза ти, но предварително ще запържа малко лукче с морковче и царевица :idea: :idea: ;) Уикенда ще опитам да скалъпя тази идея и ще пиша :D

Re: Макарони на фурна - солени или сладки, дайте идеи!

22 Яну 2015, 18:39

Аз ги варя напълно. Най обичам с различни сирена, сметана и много кашкавал. Но съм правила и с кайма и доматен сос и кашкавал. И с бекон би се получило много вкусно. :D Много обичам :oops:

Re: Макарони на фурна - солени или сладки, дайте идеи!

23 Яну 2015, 09:52

МНого ги обичам сладки тези макарони, или по-точно сладко солени - със сирене, мляко и захар ;))
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3