15 Май 2015, 14:33
15 Май 2015, 14:35
15 Май 2015, 14:38
15 Май 2015, 14:43
15 Май 2015, 14:47
zheleva212 написа:Готово, изрових и рецептата, значи на половин килограм брашно, слагаш 1,5 ч.л. сол, 1 ч.л. захар, едно пакетче мая (суха ползвам тя е 7 гр.) и 1 с.л. зехтин и 320 мл. вода, като след това при месенето отива още брашно, вече си слагаш колкото семки си решиш, но отгоре не ръся, всичко отива вътре, понеже и моите много бързо падатмай номера ставаше с жълтък и след това семките, но не съм го правила, само с курабийките за Великден
18 Май 2015, 16:32
20 Май 2015, 16:55
21 Май 2015, 09:36
04 Юни 2015, 08:44
06 Юни 2015, 00:17
mekky написа:Все още не съм се специализирала, правя си експерименти, но като обобщено е следното: 1-2 супени лъжици олио, 1 равна мярка (тази към машината, моята е Горене) вода, 2 равни мярки и половина пресято брашно (може смес от бяло и Добруджа), 1 равна мяка напълвам с царевично брашно или царевично и ръжено, или царевично и картофено пюре на прах или оризово (става пухкав бял хляб). В рамките на тази мярка може да се сложи 2 супени лъжици овесени ядки от дребните или люспи или брашно от елда или Лимец. От последните ако сложиш много става твърд и на втория ден не е хубав. 3/4 голяма лъжичка (от тази към машината) захар и толкова сол, 1 равна малка лъжичка суха мая (мярката към машината). Всичко в този ред, програма 1 за бял хляб, средно изпичане, малък хляб. Става перфектен, по 3 дни си остава мек, като изстине в найлонова торбичка, разрязан на 2 надълго ( при мене е като кубче). Когато звънне 1 равна лъжица слънчогледови семки, има ги в Била на пакетчета обелени или тиквени но нарязани.
Pipilota написа:Домашен хляб съм правила само с бяло брашно, харесва ми най-много, става пухкав, мек, ароматен. Опитите ми с пълнозърнесто брашно винаги са провал.Хлябът ми го правя с повече продукти - яйца, мляко. Свекър ми прави страхотен хляб само с вода, брашно и мая, но не мога да се справя като него, въпреки опитите ми!