Днес православната църква почита Света Петка, считана за покровителка на плодовитостта и закрилник на дома и семейството.
С Петковден се свързва последната сеитба и прибирането на реколтата.
Народните традиции повеляват, че от този ден до Димитровден трябва да се запложда добитъкът, след което се пекат питки и се раздават, за да се родят здрави животни. Най-голямата от питките се нарича на Света Петка като на софрата се слага върху мъжка риза с вино и купичка сол, след като се прекади с тамян семейството се покланя трикратно пред обредния хляб.
На празничната трапеза присъстват също и курбан, гювеч с овнешко, сарми и ястия с праз.
На Петковден имен ден празнуват: Петко, Петкан, Петка, Петкана, Петра, Петрана, Пенко, Пенка, Параскева, Параскев, Парашкева.
Това е един от големите народни празници, който поставя началото на зимата.Счита се, че ако на този ден времето е слънчево и все още листа по дърветата не са окапали, то зимата ще е много студена.