Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
27 Юни 2016, 13:28
Страшно много ме боли гърлото и даже храненето ми се явява проблем. Неприятно усещане имам, когато преглъщам храната, а забелязвам и че при определена, например като мляко или млечни продукти, не ми влияе добре. Каква храна да приемам при болно гърло и каква да избягвам? Въпросът ми засяга и напитките. Чувала съм, че не е добре да се пият горещи. А какво тогава?
27 Юни 2016, 14:14
Много интересен въпрос. :) Пий си нормлани неща, не много горещи, нито много студени. Когато те боли толкова, че да преглъщаш трудно е доста зор да се яде каквото и да е било. По-добре пий повече течности, като цяло преглъщането лекува. :)
27 Юни 2016, 14:26
Аз тогава предпочитам да ям супи, да пия бульон и топъл чай. Наистина горещо не трябва да се приема, по-зле става. За да не дразнят твърдите храни и парчета, храната може да се пасира или много ситно да се нарязват зеленчуците.
27 Юни 2016, 15:13
Киселите храни и напитки дразнят болното гърло. Веднъж пих сок от портокал и имах чувството, че иглички ме боцкат. Затова може би трябва да се избягва млякото и млечните продукти.
27 Юни 2016, 16:45
PasDeDeux написа:Киселите храни и напитки дразнят болното гърло. Веднъж пих сок от портокал и имах чувството, че иглички ме боцкат. Затова може би трябва да се избягва млякото и млечните продукти.
да, те боцкат но не трябва да се избягват, защото имат много високо съдържание на витамин С и отгоре на всичкото имат много оздравителен ефект върху гърлото, точно затова се пие сок от лимон при болно гърло. :)
27 Юни 2016, 17:23
Със сигурност трябва да избягваш газираните напитки

. А и пържолите малко да ги позадържиш, докато ти мине гърлото!
28 Юни 2016, 15:59
Като стана въпрос за пържолки

, една глътка ракия доста добре се отразява на болно гърло. Дезинфекцира и сгрява със сигурност.
28 Юни 2016, 16:29
penny написа:Като стана въпрос за пържолки

, една глътка ракия доста добре се отразява на болно гърло. Дезинфекцира и сгрява със сигурност.
Ужас, това не е ли опасно, когато има и налепи и какво ли не?!
29 Юни 2016, 10:01
Kremiliya написа:PasDeDeux написа:Киселите храни и напитки дразнят болното гърло. Веднъж пих сок от портокал и имах чувството, че иглички ме боцкат. Затова може би трябва да се избягва млякото и млечните продукти.
да, те боцкат но не трябва да се избягват, защото имат много високо съдържание на витамин С и отгоре на всичкото имат много оздравителен ефект върху гърлото, точно затова се пие сок от лимон при болно гърло. :)
Точно киселите сокове като портокаловия помагат за размножаването на микроорганизмите при болно гърло и затова не се препоръчват.
29 Юни 2016, 11:59
analizatorka написа:Kremiliya написа:PasDeDeux написа:Киселите храни и напитки дразнят болното гърло. Веднъж пих сок от портокал и имах чувството, че иглички ме боцкат. Затова може би трябва да се избягва млякото и млечните продукти.
Точно киселите сокове като портокаловия помагат за размножаването на микроорганизмите при болно гърло и затова не се препоръчват.
Не съм съгласна! Лимонът е богат на витамин С и антиоксиданти, които помагат да се засили имунната система и да се бори срещу инфекцията.Лимонът е естествен антисептик, който убива бактериите или вирусите в гърлото, като дава облекчение при болки в гърлото. Отгоре на всичкото, лимоновият сок увеличава слюнкоотделянето, а един от основните начини за лекуването на гърлото е да се преглъща!