Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
Правила на форума
Добави отговор

Re: По какво да познаем, че си купуваме хубава диня?

04 Юли 2016, 13:45

balsam написа:Аз знам, че дръжката й трябва да е изсъхнала, но това май е най-разпространения признак :lol: . Сегашните дини много рядко можеш да ги видиш с изсъхнала дръжка, повечето са все със зелени и аз не мога да се ориентирам :sad: .

Ами защото бързат да ги продадат. :) Българските дини просто не струват, яжте сега! :D

04 Юли 2016, 15:07

Освен за дръжката от баща ми знам, че се гледа и жълтото петно, което остава върху нея като е лежала динята. Ако е малко, значи е прясна и скоро отскъсната. Ако е голямо, значи е престояла и може да е презряла вече.

04 Юли 2016, 16:09

red_eyes написа:Освен за дръжката от баща ми знам, че се гледа и жълтото петно, което остава върху нея като е лежала динята. Ако е малко, значи е прясна и скоро отскъсната. Ако е голямо, значи е престояла и може да е презряла вече.

Ха,т това е много хитро, ще се ориентирам по нея, аз пък все гледам да няма, че ми е грозно, а то виж къде била тайната! :)

04 Юли 2016, 16:42

дядо ми все ги почукваше и по това познаваше, но какъв трябва да е звука при почукването и идея си нямам! :lol:
Аз ги избирам на случаен принцип, която ми хареса, досега все съм имал късмет.

05 Юли 2016, 10:17

Локумът написа:дядо ми все ги почукваше и по това познаваше, но какъв трябва да е звука при почукването и идея си нямам! :lol:

Да, с пръста като я праснеш и те заболи :lol: . Звукът трябва да кънти :smile: . Аз обикновенно карам да ми отрежат парченце да опитам, но не всички се съгласяват.

05 Юли 2016, 10:36

penny написа:
Локумът написа:дядо ми все ги почукваше и по това познаваше, но какъв трябва да е звука при почукването и идея си нямам! :lol:

Да, с пръста като я праснеш и те заболи :lol: . Звукът трябва да кънти :smile: . Аз обикновенно карам да ми отрежат парченце да опитам, но не всички се съгласяват.

Е, да то като опиташ 5 дини... как ще се съгласят. :lol:

05 Юли 2016, 14:01

Сякаш почукваш добре напомпана топка. Това е звука на хубавата диня.

05 Юли 2016, 14:02

Momo написа:Сякаш почукваш добре напомпана топка. Това е звука на хубавата диня.

Да ти кажа с чукане и пипане никога не съм ги познавал. :) Все ми звучат еднакво! :roll: :roll: :roll: Голяма си е философия да уцелиш зряла диня. За това аз винаги си купувам отрязани. :lol: :lol:

12 Юли 2016, 13:29

Като казахте да поискаш да си опиташ! :) Вчера на какво станах свидетел, щях да припадна! Стоя и гледам навалица в зеленчуковия до нас и чакам отвън. Една жена вътре ги накара да ѝ отрежат 3-4 дини и все не беше доволна! Много се възмутих, имайки предвид, че хората не са производители, а продавачи! Доста грозно, купуваш и толкова, тези дини те какво ги правят после?!

12 Юли 2016, 15:24

Snejna написа:Като казахте да поискаш да си опиташ! :) Вчера на какво станах свидетел, щях да припадна! Стоя и гледам навалица в зеленчуковия до нас и чакам отвън. Една жена вътре ги накара да ѝ отрежат 3-4 дини и все не беше доволна! Много се възмутих, имайки предвид, че хората не са производители, а продавачи! Доста грозно, купуваш и толкова, тези дини те какво ги правят после?!

Едва ли ще ги хвърлят :smile: . Ще ги изядат или ще ги продават на парчета, не всеки купува по цяла диня. Аз хич не пробвам, направо грабвам която ми е харесала на външен вид. Рядко попадам на не хубави.
Добави отговор
Отиди на страница: 1, 2, 3, 4, 5, 6