Диня: как да изберем диня, ползи и приложения в диети и козметиката, кога не трябва да ядем диня

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Диня: как да изберем диня, ползи и приложения в диети и козметиката, кога не трябва да ядем диня

Мнениеот YoLindi » 21 Юли 2014, 14:46

Как да изберем сочна диня - експертни съвети
Изборът на перфектната диня е изкуство, което изисква внимание към няколко ключови детайла:
Външен вид и форма
Качествената диня трябва да има симетрична форма без странни издутини или вдлъбнатини. Кората й трябва да е гладка, без пукнатини или меки петна. Матовата повърхност е признак за зрялост, докато блестящата кора показва, че плодът все още не е готов.
Звукът при почукване
Зрялата диня издава дълбок, кух звук при леко почукване с костите на пръстите. Твърде високият звук показва, че динята е твърде зелена, а глухият тон - че е презряла.
Петното от лежането
Търсете кремавобяло или жълтеникаво петно на мястото, където динята е лежала на земята. Това е признак, че плодът е узрял естествено на слънце.
Тежест и плътност
Добрата диня трябва да се усеща тежка за размера си, което показва високо съдържание на вода и сочност.

Диня в козметиката - природна грижа за кожата
Динята е богата на витамини A, C и антиоксиданти, което я прави отличен природен козметичен продукт.
Маска за лице от диня
Разбийте парче диня в пюре и го нанесете върху почистеното лице за 15-20 минути. Тази маска овлажнява кожата и й придава здравословен блясък.
:arrow: Как да се справим с черните точки по лицето
Тоник за кожа
Сокът от диня може да се използва като естествен тоник. Той помага за стягане на порите и освежаване на кожата.
Скраб за тяло
Смесете настъргани семки от диня с мед за нежен ексфолиращ скраб, който премахва мъртвите клетки и подхранва кожата.

Семките на динята - полезни или вредни?
Семките на динята са напълно безопасни за консумация и дори полезни за здравето. Те съдържат:
:idea: Протеини - важни за изграждането на мускулна маса
:idea: Здравословни мазнини - подпомагат сърдечното здраве
:idea: Магнезий - необходим за нормалната функция на нервната система
:idea: Цинк - важен за имунната система
Семките могат да се изядат сурови, печени или да се използват за приготвяне на чай. Единственото предпазно средство е да ги дъвчете добре или да ги отстранявате при храносмилателни проблеми.

Лечебните свойства на динята
Динята притежава редица терапевтични свойства:
Диуретично действие
Високото съдържание на вода и калий правят динята естествено диуретично средство, което подпомага работата на бъбреците и помага при отстраняването на токсините.
Противовъзпалителни свойства
Ликопенът в динята има силно противовъзпалително действие, което може да помогне при артрит и други възпалителни състояния.
Подкрепа за сърдечно-съдовата система
Цитрулинът в динята се превръща в аргинин в организма, което подобрява кръвообращението и понижава кръвното налягане.
Подобряване на хидратацията
При дехидратация динята може да бъде ефективна за възстановяване на водно-електролитния баланс.

Динята в диетичния режим
Динята е отличен избор за диетично хранене поради:
Ниска калорийност
100 грама диня съдържат само около 30 калории, което я прави идеална за отслабване.
Високо съдържание на вода
Над 90% от динята е вода, което помага за насищане без излишни калории.
Гликемичен индекс
Въпреки сладкия вкус, динята има умерен гликемичен индекс и може да се включва в балансирана диета.
Подходяща за детокс
Естествените ензими и антиоксидантите подпомагат процесите на детоксикация в организма.
:arrow: Защо е полезно да се яде диня

Противопоказания за консумация на диня
Въпреки многобройните ползи, динята не се препоръчва при:
Диабет
Хората с диабет трябва да внимават с количеството поради съдържанието на естествени захари.
Бъбречни камъни
При склонност към образуване на бъбречни камъни, прекомерната консумация може да бъде проблематична.
Стомашно-чревни разстройства
При синдром на раздразнените черва или други храносмилателни проблеми динята може да предизвика дискомфорт.
Алергии
Рядко, но възможно е развитие на алергични реакции, особено при хора с алергия към други растения от семейството на тиквичките.

Жълтите дини - екзотична алтернатива
Жълтите дини, известни още като кантелупи или медени дини, се отличават от традиционните червени дини по няколко аспекта:
Хранителни стойности
Жълтите дини съдържат повече бета-каротин, което им придава характерния цвят и ги прави по-богати на витамин A.
Вкусови качества
Имат по-концентриран, медено-сладък вкус и по-плътна текстура в сравнение с червените дини.
Съхранение
Жълтите дини обикновено се съхраняват по-дълго и са по-устойчиви на транспортиране.
Ползи за здравето
Високото съдържание на бета-каротин подпомага зрението и имунната система, а калият помага за регулиране на кръвното налягане.

Динята е не само вкусен летен плод, но и многофункционален продукт с широк спектър от приложения. От правилния избор до използването в козметиката и диетичното хранене, тя предлага множество възможности за подобряване на здравето и благосъстоянието. Важно е да се консумира съобразно индивидуалните здравословни особености и да се включва като част от балансиран хранителен режим.
YoLindi

Re: Динята като козметика, знаете ли как се използва?

Мнениеот Loreyn » 21 Юли 2014, 14:48

Помня, че когато бях малка, майка ми правеше една маска от изсушени семки от диня, които ми помагаха за луничките, смесени с магданоз, ако не се лъжа, беше доста странна комбинация, но наистина помагаше :idea:
Loreyn

Мнениеот dejavu » 01 Авг 2014, 12:13

Равни части мед и диня - иде ти да го изядеш, но преди това трябва да изчакаш 15-20 мин. докато подейства :lol: :lol: :lol: :lol:
dejavu

Мнениеот Sophia.G » 01 Авг 2014, 14:21

Кори от диня върху лицето, освежава и ободрява. После даже не е нужно и да се миете, но се пазете от мухи и комари :)
Sophia.G

Мнениеот zagrijena » 06 Апр 2016, 15:52

Моята козметичка ми е казвала, че динята е много ефективна за почистване и свиване на порите, както и за изглаждане на бръчките, даже и смесен сок от диня с кисело мляко помага при слънчево изгаряне :grin: .
zagrijena

Мнениеот kalinka-kuku » 06 Апр 2016, 16:20

zagrijena написа:Моята козметичка ми е казвала, че динята е много ефективна за почистване и свиване на порите, както и за изглаждане на бръчките, даже и смесен сок от диня с кисело мляко помага при слънчево изгаряне :grin: .

А как се използва за свиването на порите и изглаждането на бръчките? Каква е рецептата?
Аватар
kalinka-kuku

Мнениеот zagrijena » 07 Апр 2016, 09:49

marsu написа:
zagrijena написа:Моята козметичка ми е казвала, че динята е много ефективна за почистване и свиване на порите, както и за изглаждане на бръчките, даже и смесен сок от диня с кисело мляко помага при слънчево изгаряне :grin: .

А как се използва за свиването на порите и изглаждането на бръчките? Каква е рецептата?

За свиването на порите може да се направи кубче лед от динен сок, ако сложите и мента, още по-добре. И търкате по лицето, докато се стопи кубчето. А за изглаждането на бръчките смесвам равни количества пюре от диня и пюре от авокадо и намазвам лицето. Стоя 20 минути и изплаквам с хладка вода.
zagrijena

По какво да познаем, че си купуваме хубава диня?

Мнениеот Fancy » 04 Юли 2016, 13:15

dinq.jpg
dinq.jpg (5.4 KiB) Прегледано 3322 пъти

Макар че август месец е времето, когато дините са най-узрели и точно тогава е сезонът им, факт е, че те се появяват много по-рано на пазара. И ние, подлъгани от сочния плод, започваме да ги купуваме. Особено децата много ги обичат и все искат мама и тати да им купят поне парче, за да си хапнат. И аз често съм се подлъгвала и после съм съжалявала, че съм си дала парите. Защото като разрежа динята, тя не е достатъчно узряла и се разочароваме от вкуса й и понякога отива цялата в коша. Чувала съм, че има признаци, по които да познаеш хубавата диня, но защо не се вслушвах повече, като ми обясняваха някога моите баба и дядо?! Знаете ли по какво да разпознаете кога една диня е узряла, сочна и вкусна? Какво трябва да се гледа? А как да разберем дали е пълна с нитрати?
Fancy

Re: По какво да познаем, че си купуваме хубава диня?

Мнениеот Pipilota » 04 Юли 2016, 13:41

Точно в момента можеш да си намериш вкусна диня, като на пазара има гръцки дини, после нашите българските от години не са вкусни. Сега ядем каквото ядем, през август вече не купувам, българските дини май твърде много ги комбинират с тикви и не вървят на вкус изобщо. Иначе гледай дали е изсъхнала клонката, ако е черна и е изсъхнала значи е узряла.
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Re: По какво да познаем, че си купуваме хубава диня?

Мнениеот balsam » 04 Юли 2016, 13:42

Аз знам, че дръжката й трябва да е изсъхнала, но това май е най-разпространения признак :lol: . Сегашните дини много рядко можеш да ги видиш с изсъхнала дръжка, повечето са все със зелени и аз не мога да се ориентирам :sad: .
balsam

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети