03 Юли 2018, 17:02
Моят по-малък син си гризе ноктите, когато е притеснен, а още е в детската градина. С какво ли не сме му ги мазали няма и няма отказване. Ако някоя от вас знае ефективен начин за отказване от този вреден, да не кажа грозен навик, нека да сподели. Последното, което сме правели е да ги мажем с лук и с едно нещо като лак, което жена ми купи от дрогерията, казали ѝ че било горчиво на вкус... Горчиво ли е сладко ли не знам но ноктите пак са изядени...
13 Авг 2018, 12:39
ivan.stoqnov написа:Моят по-малък син си гризе ноктите, когато е притеснен, а още е в детската градина. С какво ли не сме му ги мазали няма и няма отказване. Ако някоя от вас знае ефективен начин за отказване от този вреден, да не кажа грозен навик, нека да сподели. Последното, което сме правели е да ги мажем с лук и с едно нещо като лак, което жена ми купи от дрогерията, казали ѝ че било горчиво на вкус... Горчиво ли е сладко ли не знам но ноктите пак са изядени...

Психолог, той може да помогне да се почувства по-уверено детето и постепенно няма да има нужда да търси успокоение в гризането на ноктите си.
13 Авг 2018, 18:00
И аз си мисля, ч еположението е за психолог при по-големите деца, някои споделят, че примерно през ваканциите този проблем го няма.
14 Авг 2018, 17:04
Mon_ton написа:И аз си мисля, ч еположението е за психолог при по-големите деца, някои споделят, че примерно през ваканциите този проблем го няма.
Подкрепям, има деца, който вътрешно като се притесняват за нещо и не могат да се справят и намират гризането на нокти като упокоение - то обикновено води до болезненеи рани, но,... трудно е, да.
14 Авг 2018, 18:05
И не само гризане на нокти, ами всеки един навик - смучене на пръста, чоплене на бузките, гризане на устните, и какво ли още не най-вече са в резултат от стрес.
22 Авг 2018, 09:13
Много грозен навик, синът ми също го има. мисля вече за консултации с психолог, много се притеснявам, че това е реакция на случките покрай него, стане ли нещо, което го напряга, гризе ноктите. Цяло лято беше спрял, скара се с едни съседчета и ноктите му изтризани пак. Обещава да спре, но и сам казва, че не усеща, когато го прави.
21 Фев 2019, 14:57
Леле, сестра ми си гризеше ноктите даже като ученичка. Помня, че накрая й мазаха ноктите с един горчив лак и така се отказа. Голям проблем е. Човек може да осъзнава вече, че не бива и пак да не може да спре. То си е пристрастяване.