Скъсено ахилесово сухожилие - дете на 1 година и 10 месеца

Скъсено ахилесово сухожилие - дете на 1 година и 10 месеца

Мнениеот Stelinka » 25 Авг 2017, 19:42

Здравейте, нова съм и искам да се извиня ако вече има такава тема, но не успях да отикрия подобна.. Проблема ми е, че малкото ми братче е на 1год. и 10 м. и от както е проходил стъпва само на пръстчета. Нашите бяха притеснени, защото доста време вече е така и дори не е много стабилен, когато се забърза, а и когато ходи повече време започва да се държи за крачето и да ох-ка. Отидохме първо във Враца на ортопед и там само го погледна хвана му краченцата и каза, че най-вероятно става на върпос за скъсено ахилесово сухожилие и трябва да отидем в София. Отихме и в София и там професора отново само след като му пипна крачетата установи, че става въпрос за същото нещо. Обясни ни, че можело да се пробва с рехабилитация, но по нашият край нямало къде ( ние ме от Оряхово,но не е проблем дори да се остабе някъде за рехабилитация), показа ни как да правим упражнения и след две седмици да отидем отново, за да види дали има подобрение,а ако нямало ще се наложи операция за удължаване.Дори не съм сигурна, дали може са се постави тази диагноза така без никакви изследвания. Та, въпросът ми е дали някой се е сблъсквал с това нещо и ако може да ме посъветвате какво да правим. Не ни се иска това малко човече да бъде оперирано и гипсирано.
Stelinka
 
Мнения: 1
Регистриран на: 25 Авг 2017, 19:31

Re: Скъсено ахилесово сухожилие - дете на 1 година и 10 месеца

Мнениеот Plamen Georgiev » 28 Авг 2017, 09:43

Здравейте!

Това е често срещан проблем при прохождането на много деца. Някои деца просто така се научават да ходят и после навикът в комбинация със скъсяването на мускулите и ахилесовото сухожилие създават грижи и безпокойство за родителите. В повечето случаи с оформянето на походката и изграждането на мускулите, този проблем се преодолява и децата започват да стъпват нормално. Затова за проблем се счита, ако детето продължи да ходи така след 2-рата си година. Понеже детето е почти на 2 са препоръчали да обърнете към специалист, което е правилно. Скъсяването на мускулите и сухожилието може да се установи само с преглед от специалист.

Наистина е добре да с детенцето да работи рехабилитатор, но и вие може да помогнете. Трябва доста постоянство и упоритост.

Ако нямате възможност за рехабилитация, правете всички упражнения, които ви е препоръчал лекарят. Помъчете се това да е под формата на игра, защото децата нямат много търпение.

Така след къпане може да правете лек масаж на прасците със затоплено масло, а след това леки упражнения за отпускане на ахилесовото сухожилие.

Изображение - задържате за 10-15 секунди

Изображение - задържате за 10-15 секунди

Добре е да детето да ходи босо по повърхности с различен релеф и такива с нестабилна повърхност (като надуваеми и дунапрени дюшеци).

Хубаво е например, когато играете навън, да се качва по наклонени повърхности (пързалки и рампи) обратно на наклона. За да се подобри подвижността на ходилото. Може да се включат игри с клякане и подкачане и различи видове ходене.

Правете нещата постепенно, постоянно, без да ги пренаселвате. Имайте предвид, че понякога се изисква повече време за да се нормализират нещата. Ако има подобрение в състоянието, което е най-вероятно, няма да се наложи операция за удължаване на сухожилията. Операция се налага, само когато не се повлиява от упражненията и няма друг вариант.

Поздрави!
Plamen Georgiev
 
Мнения: 173
Регистриран на: 19 Сеп 2013, 07:51

Re: Скъсено ахилесово сухожилие - дете на 1 година и 10 месеца

Мнениеот ninkata88 » 28 Авг 2017, 22:53

Имам детенце родено със скъсени ахилесови сухожилия. Лекуваме се при доктор Янакиев в Пловдив. Препоръчвам го, благодарение на него детенцето ми се изправи на крака, ако имате възможност да отидете. Проблема не е за подценяване и се иска голямо постоянство.
ninkata88
 
Мнения: 1
Регистриран на: 28 Авг 2017, 22:47


Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с детски болести

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта