Аутизъм - какво представлява той?

Специфични грижи, лечение, обществени нагласи, държавна политика, взаимопомощ

Аутизъм - какво представлява той?

Мнениеот boicheva » 30 Ное 2011, 19:55

Аутизмът е най-общо разстройство на мозъка. Повечето лекари го определят по-скоро като състояние, а не като заболяване. Хората с аутизъм имат проблеми с комуникацията и социалните отношения. Също така може да имат нетипични: начин на поведение, интереси, движения.

Има 5 вида аутизъм. Най-често срещаните са следните три:
- класически аутизъм
- синдром на Asperger – по-леката форма
- PDD-(NOS) (Not Otherwise Specified – неспецифицирано по друг начин ) – използван да опише групата от децата, които не се вписват в останалите видове аутизъм
По-рядко срещаните са следните 2:

-синдром на Rett – неврологично разстройство, което е по-често срещано при момичетата. Включва проблеми с движението и речта, заедно с останалите характерни симптоми за аутизма.

-детско дезинтегриращо разстройство - най-тежката форма на заболяването, при която детето губи повече физически, езикови и социални умения отколкото при останалите форми.

Симптомите на аутизма обикновено първо се проявяват при прохождащи деца, но само половината от тези деца биват диагностирани преди да влязат в детска градина.

Синдромът на Rett се проявява в резултат на генетична мутация. Причините за другите видове остават неясни, въпреки многобройните изследвания. Някой учени смятат, че тези форми са генетични, докато други доказателства сочат, че причината за заболяването е инфекция или токсин от околната среда. Някои лекари смятат, че аутизмът може да се прояви при мозъчна травма или мозъчно нарушение, което настъпва по време на вътреутробното развитие или по време на ранно детство. Други имат доказателства, че заболяването е резултат от нетипични нива на химични съединения, наречени невротрансмитери, като допамин и серотонин, които предават нервните сигнали между клетките.

Аутизмът засяга 6 на всеки 1000 деца - от всички расови, етнически и социални сфери. Всички видове, с изключение на синдрома на Rett, са от 3 до 4 пъти по-често срещани при момчета, отколкото при момичета.

Симптоми

При раждането на дете с аутизъм, то изглежда напълно нормално. Симптомите могат да се проявят още по време на първата година, но едва на втората/третата година родителите могат да разберат, че нещо не е наред.

Децата с аутизъм могат да реагират нетипично, когато бъдат докосвани. Вместо да се гушват когато бъдат вдигнати, те настръхват или точно обратно – отпускат се. Нормалното държание през първата година от живота – усмихване при чуване гласа на майката, показване на различни предмети за да привличат вниманието на някой, пълзене, използване на прости думи – е нетипично за тях. Детето може да не осъществява зрителен контакт, а също така не може да разпознава родителите от непознатите хора, проявява слаб интерес към останалите хора. Симптомите варират от по-леки до тежки:

- нетипични игри – прохождащо дете с аутизъм обикновено игнорира останалите деца и предпочита да играе само. Детето може да прекара много часове, стоейки тихо (като в транс) или концентрирайки се върху определен обект. Всеки опит да се отвлече вниманието му може да предизвика емоционален изблик.

- неправилна реч – децата не говорят много или остават напълно тихи. Ако говори, детето повтаря това, което е казал друг човек. Стилът не изказ е друг - вместо да каже “Искам сандвич”, детето пита “Искаш ли сандвич?”


- повтарящо се поведение – детето повтаря една и съща фраза или настроението му не се променя. Пляскането с ръце, посочване с пръст, люлеенето са типични.

- ненормално поведение – децата могат да развият някои натрапчиви навици – желание да минават по един и същ маршрут към училище всеки ден, завъртане всеки път когато влизат в стая, силно разсейване от определени дейности или предмети. Понякога могат да бъдат “свръхактивни”, агресивни, импулсивни. Някои могат умишлено да се нараняват.
boicheva
 
Мнения: 24
Регистриран на: 30 Ное 2011, 15:48

Re: Аутизъм

Мнениеот doris » 30 Ное 2011, 20:56

Това ,което прави впечатление в последните години е, че за аутизъм се заговори много, но така или иначе аутизма си остава една загадка. Кое и какво го поражда и защо се проявява при здраво родени деца? - Никой не може да отговори!? Дали е начин тези деца да се справят с динамиката около тях или да се "заключат" в себе си, изолирайки се от ужасните шумове на скоростния живот наоколо...кой знае?! Те са загадка! Те са "глухи на думи", те не знаят как да играят с играчките, те не се усмихват....Защо ли?
doris
 
Мнения: 1
Регистриран на: 30 Ное 2011, 20:36

Re: Аутизъм

Мнениеот GRIP » 30 Ное 2011, 21:56

Браво много изчерпателна статия и много полезна.Трябва всички да сме наясно че има и такива хора, за да можем да помогнем поне с поведението си а не да сочим с пръст както сме свикнали,различните хора трябва да се приемат от обществото, да се приобщават.Трябва да се говори много по този въпрос, трябва да се споделя.
GRIP
 
Мнения: 35
Регистриран на: 16 Ное 2011, 20:38

Re: Аутизъм

Мнениеот boicheva » 30 Ное 2011, 22:45

Благодаря! :)
Да! Трябва да се говори за тези теми, защото тези лица съществуват и никой не е застрахован. Но си мисля, че все още обществото не е подготвено за този тип лица. Навярно това идва от незнанието относно проблема. От нагласата също, че вместо да се консултират със специален педагог, логопед, психолог , обществото ще предпочете да посети " баячка"- Жалко! Това е ново за обществото ни, нищо че в Европа е една от най- важните и все по- динамично развиващи се сфери. Пак давам за пример Англия, но там постоянно се търси вариант да се улеснят хората със специални потребности. Автобуси, институции и пр. са пригодени за тези хора.
boicheva
 
Мнения: 24
Регистриран на: 30 Ное 2011, 15:48

Re: Аутизъм

Мнениеот bisertaskov » 07 Дек 2011, 21:18

boicheva написа:Благодаря! :)
Да! Трябва да се говори за тези теми, защото тези лица съществуват и никой не е застрахован. Но си мисля, че все още обществото не е подготвено за този тип лица. Навярно това идва от незнанието относно проблема. От нагласата също, че вместо да се консултират със специален педагог, логопед, психолог , обществото ще предпочете да посети " баячка"- Жалко! Това е ново за обществото ни, нищо че в Европа е една от най- важните и все по- динамично развиващи се сфери. Пак давам за пример Англия, но там постоянно се търси вариант да се улеснят хората със специални потребности. Автобуси, институции и пр. са пригодени за тези хора.

За жалост обществото ни май не е подготвено за нищо различно.Изключително малко внимание се обръща на тези деца и почти не се говори, медиите споменават от време на време но ми се струва че трябва информацията да е с по масов характер, за тези деца и родители е ежедневие.Тази статия ме накара да се замисля върху този въпрос и ми става тъжно и болно че освен само с говорене не можем да помогнем с нищо друго.
Дръж главата си ниско наведена (скромност), очите да гледат високо (амбиция), устата затворена (спокойствие); изгради себе си върху синовно уважение и помагай на другите.
bisertaskov
 
Мнения: 588
Регистриран на: 23 Мар 2011, 10:22

Re: Аутизъм

Мнениеот Finger » 08 Дек 2011, 11:52

doris написа:Това ,което прави впечатление в последните години е, че за аутизъм се заговори много, но така или иначе аутизма си остава една загадка. Кое и какво го поражда и защо се проявява при здраво родени деца? - Никой не може да отговори!? Дали е начин тези деца да се справят с динамиката около тях или да се "заключат" в себе си, изолирайки се от ужасните шумове на скоростния живот наоколо...кой знае?! Те са загадка! Те са "глухи на думи", те не знаят как да играят с играчките, те не се усмихват....Защо ли?

Както вече спомена причината за появата на аутизъм при някои деца е все още неизвестна, за сега единствената логична причина според психолозите е генетична, тъй като се приема, че децата аутисти се раждат такива. Диагностицирането през първите 1-2 години е почти невъзможно. Лошата или липса на родителска грижа, враждебната социална среда не могат да бъдат причина за аутизма, но имунната недостатъчност в комбинация с други различни вредни фактори като нездравословно хранене, замърсяване на околната среда и т.н могат да бъдат причина за развитие на заболяването.
Едно обаче е ясно - мозъкът на аутистите действа различно от останалите.
Когато се заговори за лечение първо трябва да бъдат подготвени близките на едно такова дете, да подхождат към него с разбиране и много търпение. Детето аутист рядко може да дари родителите си с ласки и нежност, то може да се държи безчувствено към тях. Това е мисъл, с която родителите трябва да свикнат. Създаването на социална среда и семейство е трудно, но в някои случаи постижимо.
Говори се,че децата аутисти притежават средно до ниско ниво на интелигентност. Не при всички е така обаче, има деца, които проявяват нормална до висока интелигентност, деца, които развиват известни умения за сметка на други, които им помагат в социалната адаптация. Такива деца развиват умения в областта на математиката, изкуствата , музиката.
Finger
 
Мнения: 138
Регистриран на: 07 Дек 2011, 11:48

Re: Аутизъм

Мнениеот pasta » 15 Дек 2011, 16:06

Изображение„Децата аутисти. Десет неща, които можем да направим още сега, за да помогнем на детето с аутизъм“ – Джонатан Леви

Децата аутисти имат свой начин да потъват в собствения си свят, изоставяйки ни за минута, час, ден. Повечето симптоми на тяхното разстройство са породени от липсата на интерес към останалите хора или от нежелание за приобщаване към външния свят.
Ето защо е изключително важно, когато се занимаваме с тях, да насочим усилията си към разрешаване на основния им проблем – тяхното нежелание да прекарат достатъчно време в нашия интерактивен свят.

Авторът на книгата, Джонатан Леви, е работил с над 800 деца аутисти и прекарал стотици часове с родители и специалисти в областта, както в индивидуални занимания, така и под формата на семинари.

Откъс

Тази книга не е предназначена да замени медицинската експертиза от квалифициран специалист. Целта на тази книга е да предостави компетентна обща информация по въпросите, които дискутира. Ако се нуждаете от експертна информация или медицинска помощ, потърсете съветите на компетентен специалист.
pasta
 
Мнения: 142
Регистриран на: 09 Дек 2011, 11:37

Re: Аутизъм

Мнениеот teddy » 06 Мар 2012, 14:34

Здравейте на всички!
Включвам се в темата за аутизма, защото имаме приятели чието детенце е с най-леката форма на аутизъм и въпреки това не го приемат в детска градина. Ходи за много кратък период, след което директорката на съответното детско заведение им заяви, че другите родители не били съгласни...
Вярно е, че обществото ни не е подготвено да приема "различните", а се абстрахира от тях все едно, че не съществуват! Всички деца са еднакви - не би трябвало да ги делим на "тези" и "онези", защото са нашите деца и ако имат някакъв проблем би трябвало да им помогнем, а не да ги изолираме и да се правим, че не ги забелязваме. Според мен трябва да има политика за интеграция на децата с проблеми в детските градини и училищата, а не да се събират подписки срещу тяхното приемане.
За съжаление родителите са принудени сами да се справят с проблемите, с които се сблъскват. Има родители, които записват психология само и само да могат да бъдат полезни на детето си. Други основават центрове, в които се събират дечица със сходни проблеми и с общи усилия се опитват да помагат кой с каквото може. За всичко са необходими средства, а не всеки разполага с такива - за лечение в чужбина, например. В Италия лекуват дечица с аутизъм, посредством диета, която постепенно извлича токсините от организма. Правят се изследвания на детенцето и ако се прецени, че би могло да се повлияе на състояието му се започва лечение, което обаче е много скъпо.
Нека не обръщаме глава встрани, когато срещаме хора с проблеми, а да бъдем толерантни!
teddy
 
Мнения: 177
Регистриран на: 06 Мар 2012, 13:14

Re: Аутизъм - какво представлява той?

Мнениеот Mauritius » 10 Дек 2015, 14:36

Това с диетата за мен е чиста проба налучкване и даване на празни надежди. Както четох в едно интервю - разбирането на психиката на тези деца е единствения път към тях, никаква диета не би била от помощ, ако не се опиташ поне да влезеш в начина им на разсъждение!
Mauritius
 
Мнения: 282
Регистриран на: 26 Сеп 2014, 13:01

Re: Аутизъм - какво представлява той?

Мнениеот lini_leni » 10 Дек 2015, 16:18

Това е едно от многото състояния, които се приемат трудно от обществото, но и самото то, както и държавата ни не правят нищо, за да промени това, за да могат да могат състоянията на тези хора да останат незабележими и да изпъкнат като личности!
lini_leni
 
Мнения: 491
Регистриран на: 27 Сеп 2013, 12:03

Следваща

Назад към Деца със специални потребности

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron