6 декември - Никулден!

Да уважим традициите и обичаите!

6 декември - Никулден!

Мнениеот FramarAdmin2 » 06 Дек 2011, 12:11

St_Nikola.jpeg
St_Nikola.jpeg (12.19 KiB) Прегледано 1893 пъти


На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Никола Чудотворец. Първобразът е историческа личност – Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара – Ликия, Мала Азия (днешна Турция). Още като младеж той наследил голямо богатство от баща си и раздал всичко на децата и бедните си съграждани.

За добрите му дела се разказвали множество легенди. Така, например, когато един богаташ с три дъщери се разорил и решил да продаде децата си като робини, светията тайно му подхвърлил три кесии със злато и така спасил момичетата от ужасна участ. Той откупувал и други хора от робство.

Източноправославната религиозна традиция го почита като покровител на мореплавателите. Според една легенда, по време на силна морска буря, светецът спасил с молитви моряците на кораба, с който пътувал към Божи гроб. Соред друга светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.

Свети Никола пътувал много по море и от опасностите се спасявал благодарение на божията закрила. В едно от житията му се споменава епизод, в който той обърнал към християнството пирати, нападнали кораба, с който той пътувал.

Икона на свети НиколаВ образа на свети Никола се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езически бог (Посейдон). Това е причината българите да го почитат като патрон на моряците и рибарите, както и като покровител на океаните, моретата, реките и езерата. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите. Затова на Никулден моряците остават на сушата.

Свети Никола умира на 6-ти декември 345 година. Паметта му се почита и до днес от Християнската църква именно на тази дата.

В Западна Европа също честват свети Никола (Николаус). В немско-говорящите страни, Холандия и Белгия този ден е особено важен за децата. В нощта на пети срещу шести декември децата оставят обувките си с надеждата добрият светец да ги напълни с лакомства и подаръци. В много райони на запада празненствата за свети Николаус постепенно се трансформират в Коледа.

На Никулден се приготвя риба с люспи, най-вече шаран, защото той е слуга на светеца. Голата риба навява асоциации с бедност. Люспите се почистват внимателно, така, че да не падат на земята. Ако някоя люспа все пак падне, тя не трябва да се настъпва, защото който я настъпи, ще се разболее и ще умре. Костите на рибата се събират и изгарят, както на гергьовско агне, закопават се в земята или се пускат в реката или морето.

Традиционните ястия, които трябва да присъстват на никулденската трапеза са рибник (пълнен шаран в тесто) и обреден хляб, като във всяка къща трябва да са по два. Част от тях се раздава на съседите и така може да се прецени, коя домакиня е най-добра в приготвянето им. Останалите ястия на никулденската трапеза са постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

Именници са Никола, Николай, Кольо, Николина, Николета, Нино, Нина.
Администратор на forum.framar.bg
Аватар
FramarAdmin2
 
Мнения: 245
Регистриран на: 18 Мар 2011, 11:17

Re: 6 декември - Никулден!

Мнениеот vaksina » 06 Дек 2011, 19:54

Честито на всички именници.Пожелавам ви много здраве, защото всичко останало се купува с пари. :D :D :D
vaksina
 
Мнения: 25
Регистриран на: 07 Ное 2011, 19:14

Re: 6 декември - Никулден!

Мнениеот страстоцвет » 06 Дек 2016, 10:13

Честит празник на всички именици, нека да са здрави на първо място!
страстоцвет
 
Мнения: 98
Регистриран на: 06 Дек 2016, 09:40

Re: 6 декември - Никулден!

Мнениеот Локумът » 06 Дек 2016, 11:38

Честито на сина ми, да порасне голям и силен. :mrgreen:
Аватар
Локумът
 
Мнения: 2167
Регистриран на: 20 Яну 2015, 16:48

Re: 6 декември - Никулден!

Мнениеот Цвети Цветкова » 06 Дек 2019, 09:53

Честит празник! Честито на всички именици, моряци, рибари и банкери!
Цвети Цветкова
 
Мнения: 166
Регистриран на: 16 Сеп 2019, 11:23


Назад към Празници и традиции

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта