Дали приема на глутен има връзка с диабет тип 1

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Дали приема на глутен има връзка с диабет тип 1

Мнениеот Pipilota » 21 Сеп 2018, 11:14

Четох изследване, според което учените стигнали до извода, че повишената консумация на глутен по време на бременността е отговорна за развитието на диабет тип 1 сред децата и колкото по-висок е приема на тази храна, толкова по-голям е и риска от развитие на болестта. Като се уточнява, че за това все още не могат да кажат и да направят конкретни и крайни заключения, защото е на база проучване, което не е достатъчно конкретно и сериозно, за да се направят препоръки за промяната на хранене.
И все пак, мислите ли, че може да има някаква връзка между храненето и дали хлябът и брашната са виновни за диабета при децата?
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4257
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Дали приема на глутен има връзка с диабет тип 1

Мнениеот Ваня Стойчева » 21 Сеп 2018, 15:08

Не вярвам да има толкова много голямо значение. :roll: Вярно е, че храненето има отношение за всяко нещо в живота ни, но пък и чак да предопределя диабета при децата, крайно ми се струва, но кой знае.
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Re: Дали приема на глутен има връзка с диабет тип 1

Мнениеот Elepharm » 24 Сеп 2018, 14:29

Диабет тип 1 при децата е вследствие на автоимунно засягане на Лангерхансовите клетки в панкреаса, които произвеждат инсулин. Както и при другите автоимунни заболявания, причината не е ясна. Смята се, че някои вирусни инфекции могат да бъдат отключващ фактор при хора с определен генотип. Тип 1 диабет няма връзка с храненето.
Колкото до това глутенът да бъде обвиняван за какви ли не здравословни проблеми това е сравнително нова за нас мода с произход от САЩ. Там дори психиатрите обсъждат да въведат нова нозологична единица - глутенова фобия - паническо разстройство дори от вида на глутенсъдържащи продукти.
Като медицински специалист бих посъветвала единствено хората с цьолиакия да не консумират глутен.
Храненето на нашия народ в исторически аспект също доказва, че глутенът няма как да е виновник за съвременните болести на развитата цивилизация. Пшеница сме консумирали от край време, а същото не може да се каже за захарта в днешните количества, за хидрогенираните мазнини, за консервантите...
А да не говорим за прехранването, което както и недохранването също е причина за много болести.
Умереното и разнообразно хранене е основа за здравето на организма.
Elepharm
 
Мнения: 44
Регистриран на: 11 Май 2017, 15:11

Re: Дали приема на глутен има връзка с диабет тип 1

Мнениеот Mon_ton » 28 Сеп 2018, 11:29

Най-вече проблемът в наши дни е прекаляването с храната. Незнам какво отношени еможе да има глутена към диабет тип 1, но в крайна сметка всеки е засегнат и застрашен от някоя болест. В наши дни имаме много лошо отношение към храненето, което го придаваме и върху децата си. Разбира се, понякога се случва така, че просто някой изтегля късата клечка и му се появява някое заболяване, но в повечето случаи немарливостта или по-скоро неосъзнаването на сериозността на хранителните навици са определящи.
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54


Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта