Адаптацията на децата в детските градини - по-лесна с инициативата на министерството?

Тук е мястото за вашия коментар за събитията от страната и чужбина!

Адаптацията на децата в детските градини - по-лесна с инициативата на министерството?

Мнениеот Таня Иво » 04 Фев 2019, 10:59

Вчера слушах, че от просветното министерство са подели инициатива за по-лесна и плавна адаптация на децата при постъпване в детска градина. Родителите на децата, които ще бъдат в първа група, вече ще вземат активно участие в адаптацията им.
Ще бъдат отпуснати държавни средства за различни мерки, които ще помогнат на децата и родителите им през първите дни и седмици. Едната мярка може да бъде родителят да остава с детето няколко часа на ден в детското заведение.
Притеснява ме фактът, че се отпускат средства за 100 градини, което за цялата градина е много малко. По какъв критерий ще се подберат те?
Вие вярвате ли, че тази инициатива ще помогне реално в адаптацията или е "замазване на очите"?

Eто малко информация от новинарските емисии:
Родителите вече ще вземат активно участие в процеса
Край на стреса при постъпване в детска градина. Родителите на децата, които ще бъдат в първа група, вече ще вземат активно участие в адаптацията им. Инициативата идва от просветното министерство, а целта е страхът от раздялата и попадането в непознатата среда да бъде сведен до минимум.

С държавни средства детските градини ще могат да разработят собствени модели, които да помогнат за по-лесното приспособяване на най-малките. Одобрените по програмата детски градини ще бъдат 100. Една от възможностите е родителите да прекарват известно време с децата си в градината по време на първите дни от престоя им там.

„Всяка градина може да има различни методи и практики. Важното е те да са насочени към това детето да знае, че всъщност не се изоставя в детската градина, а напротив отива в една среда, в която ще му бъде по-забавно и интересно”, заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Мерки за по-лесна адаптация ще има и при по-големите. Става въпрос за бъдещите първокласници и петокласници. Така например възпитателите от детската градина ще могат да посещават часовете на първокласниците, а учителите от началния етап - да прекарват известно време в градината със своите бъдещи възпитаници.
Таня Иво
 
Мнения: 105
Регистриран на: 20 Ное 2018, 09:41

Re: Адаптацията на децата в детските градини - по-лесна с инициативата на министерството?

Мнениеот Гери Василева » 04 Фев 2019, 11:30

Моето дете още е малко за детска градина, но следя какво е положението.
Лично аз съм скептично настроена, защото броят на градините е твърде малък, за да се усети промяната на територията на цялата страна. И на мен ми стана интересно на какъв принцип ще се изберат градините - къде децата имат по-малка нужда от адаптация и откъсване от мама?! Те само в София детските градини сигурно са толкова, нямам идея.
Когато няма конкретика, а само общи приказки - трудно вярвам. :roll:
Гери Василева
 
Мнения: 52
Регистриран на: 04 Фев 2019, 11:19

Re: Адаптацията на децата в детските градини - по-лесна с инициативата на министерството?

Мнениеот _Лилия_ » 04 Фев 2019, 11:49

На мен също ми е непонятно как точно ще се реализира всичко това. Беше споменато също така, че и за първокласниците е предвидено да има адаптация. Щели учителите, които ще ги обучават, да ходят при тях. Както и после - учителите от детската градина щели да ги посещават в училището. На мен ми е интересно как ще се знае кои учители от кое училище ще посещават детето, като не се знае къде ще е прието? Както и от къде персонал и време, за да могат хората от детските градини пък да ходят по училищата?
Много въпроси, без отговори, разбира се. Недомислено и трудно осъществимо.
_Лилия_
 
Мнения: 187
Регистриран на: 26 Окт 2018, 08:57

Re: Адаптацията на децата в детските градини - по-лесна с инициативата на министерството?

Мнениеот Кат » 04 Фев 2019, 12:10

Имам наблюдения върху персонала в детските градини. Хората едва успяват да си ползват отпуските, толкова са малко. Не биха могли да ходят и по училищата.
Еденственото, което виждам като възможно да се осъществи, е родител или баба/ дядо, да остава за по няколко часа първите дни. Но пък ако родителите са работещи, трябва да им е даде законова възможност да отсъстват от работа, защото много от шефовете не биха били ок с такъв вариант.
Кат
 
Мнения: 55
Регистриран на: 04 Фев 2019, 11:54

Re: Адаптацията на децата в детските градини - по-лесна с инициативата на министерството?

Мнениеот Matilda » 04 Фев 2019, 12:33

Те да не помислят как да задържат и мотивират служителите, ами да ни заблуждават с разни подобия на мерки.
Ако учителите и леличките са мотивирани, почиват достатъчно и получават човешко възнаграждение, сигурно ще са и по-добри в работата си. Което неминуемо рефлектира върху децата.
Аз, например, не бих могла да отсъствам от работа, за да оставам с детето в градината. Нито пък мъжа ми. Но и на мен ми е интересен въпросът кои градини ще бъдат "облагодетелствани". Мога да се обзаложа, че няма да разберем много оттук нататък.
Matilda
 
Мнения: 115
Регистриран на: 10 Дек 2018, 12:14

Re: Адаптацията на децата в детските градини - по-лесна с инициативата на министерството?

Мнениеот Dust » 04 Фев 2019, 12:42

Едва ли ще проработи цялата тази инициатива. Ще стане "много шум за нищо". Ще се усвоят едни пари, ама резултат за децата не вярвам да има.
Системата е прогнила и проблемите с адаптацията са от друго естество. Остарели методи на възпитание и преподаване, непривлекателна база, липса на нахъсани учители и персонал. Всички тези неща, вкупом, карат детето да НЕ иска да ходи, евентуално.
Dust
 
Мнения: 112
Регистриран на: 13 Ное 2018, 12:17

Re: Адаптацията на децата в детските градини - по-лесна с инициативата на министерството?

Мнениеот Стефи Колева » 04 Фев 2019, 13:06

Въобще не взимам насериозно подобни гръмки предложения или инициативи. Във времето държавата доказа, че не я е еня за децата и не са й приоритет.
Такива, висящи във въздуха, предложения, не водят до никъде. Какво точно предлагат, как ще се реализира - никой не знае. То всеки от нас знае, че децата имат нужда от плавна адаптация, но на практика се случва друго. Знаете ли колко директори ще се съгласят да допускат родители в сградата - нула. Такава е моята гледна точка. За жалост, песимистична.
Стефи Колева
 
Мнения: 66
Регистриран на: 08 Яну 2019, 13:32

Re: Адаптацията на децата в детските градини - по-лесна с инициативата на министерството?

Мнениеот Ива Тодорова » 05 Фев 2019, 11:08

Адаптацията няма да се получи с промени "отвън". Покрай мен съм слушала родители колко се шашкат за тръгването на детето на ясла или градина. Да, вероятно е стресиращо, все пак е нещо ново и различно. Ама детето усеща настроенията на родителите си и ги прихваща. Ако то е подготвено от мама и тати, че там не е бойно поле, че ще има и хубави неща и моменти, вероятно самото то ще приеме една идея по-леко промяната.
Аватар
Ива Тодорова
 
Мнения: 148
Регистриран на: 26 Окт 2018, 10:37

Re: Адаптацията на децата в детските градини - по-лесна с инициативата на министерството?

Мнениеот Dalia » 05 Фев 2019, 11:21

Поредната идиотия недомислена. Каква работа имат родителите в детската градина? Те тяхна работа нямат ли си? Все едно ние и нашите деца не сме ходили на детска градина. Да, има си деца , които по-трудно се адаптират, но според мен за това са виновни родителите, които не говорят на децата си адекватно, а са по-стресирано даже и от тях и децата го усещат и с рев ги манипулират. Ми що не вземат родителите и в 1 класа да влизат с децата, че то и там е стрес за децата, даже още по-голям, апък и така някои от тях да си опреснят знанията по писане, четене и смятане. :lol: :lol: :lol: Че в университета също си е стрес за детето, нека пак да могат мама и тати с него да идат, хем те да са спокойни, хем и детенцето. :lol:
Dalia
 
Мнения: 557
Регистриран на: 12 Фев 2013, 17:10

Re: Адаптацията на децата в детските градини - по-лесна с инициативата на министерството?

Мнениеот Ani_ » 08 Фев 2019, 11:29

Въобще не ми се вярва тази "инициатива" да има ефект. Пусна се новината, от тогава затишие. Няма прозрачност, няма информация по какъв критерий ще се избират градините. Да не говорим, че не смятам, че трябва да се отсяват градини. Навсякъде децата имат нужда от едни и същи неща и грижи.
Ani_
 
Мнения: 108
Регистриран на: 04 Дек 2018, 11:43

Следваща

Назад към Актуални теми и новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта