В Швеция има градина за неутрално полово отглеждане на деца

Тук е мястото за вашия коментар за събитията от страната и чужбина!

В Швеция има градина за неутрално полово отглеждане на деца

Мнениеот Кери » 07 Фев 2019, 13:10

Днес прочетох, че в Швеция вече има детска градина, законна, но и доста анатемосвана от хората, в която се предлага полово неутрално възпитание и отглеждане на деца. Оставят децата сами да определят пола си, не се обръщат към тях с "тя" или "той". Имат нововъведена дума даже в речника: местоимението „hen”, което целенасочено оставя открит въпроса за пола. „Hen” е нова дума, която през 2015 г. е била включена шведския правописен речник.
Училищата и детските градини в скандинавската страна също вече трябвало да действат срещу стереотипните полови роли.
Сред всички държавни детски заведения тази идея се прилагала най-активно от детската градина „Егалия” – най-оспорваното детско заведение в Швеция.

Аз лично съм изумена накъде е тръгнал светът. Не разбирам защо детето не може да е момче или момиче, след като то се ражда с определени първични и вторични полови белези. Такава ни е природата, на нас, хората. В какви възрастни биха се превърнали един ден? Дали не биха били с изкривена и изопачена представа за себе си?
Вие какво мислите?

И по повод транссексуалността, ето хубава статия, даваща яснота:

https://frmr.bg/transsexualnost-sashtnost
Кери
 
Мнения: 81
Регистриран на: 10 Дек 2018, 13:12

Re: В Швеция има градина за неутрално полово отглеждане на деца

Мнениеот _Лилия_ » 07 Фев 2019, 13:21

Нищо не може да ме учуди вече.
Специално за скандинавските страни съм чела толкова много, че там всичко е възможно. Особено ако е със сексуален аспект. Имам чувството, че там, заради липсата на достатъчно слънчеви дни, нещо са се сбъркали. Сериозно.
Категорично съм против да се вменява на невръстни дечица, че са или не са еди какви си. Ще пораснат, ще се осъзнаят, ще усетят какво ги привлича. Тогава могат да решат и изберат какъв пол са и какъв искат да е партньора им. Когато, обаче, се отнасяме така с деца, си е чиста проба манипулация в името на нашите собствени разбирания и гледна точка. Не е честно спрямо тях.
_Лилия_
 
Мнения: 187
Регистриран на: 26 Окт 2018, 08:57

Re: В Швеция има градина за неутрално полово отглеждане на деца

Мнениеот *Пролет* » 07 Фев 2019, 14:00

Е как пък "то" не е по-обидно и унизително от използването на "тя" или "той"?! Не знам. Опитвам се да съм широкоскроена, но някои неща ми идват в повече. И не мога да си спомня от къде тръгна цялата работа с това самоопределяне? Кому е нужно да няма полове?
Аз видях и интервюто с едно шведско семейство, което е поддръжник на този метод на възпитание. Той бащата е транссексуален, детето не играело с кукли, защото това го определяло като момиче. Що за объркани хора? То се е родило момиче, нека си бъде момиче.
Аватар
*Пролет*
 
Мнения: 103
Регистриран на: 08 Ное 2018, 12:47

Re: В Швеция има градина за неутрално полово отглеждане на деца

Мнениеот Story_teller » 07 Фев 2019, 14:55

Според мен тази "мода", идваща от западните държави, навлиза по изцяло изкуствен път у нас. Какво ни интересува, че в Швеция възрастните не могат себе си да самоопределят. Всъщност оттам идва проблема - хора с неясна или объркана сексуална ориентация искат да имат деца, но не и те да имат пол.
Доколкото разбирам и в Националната стратегия за детето за периода 2019-2030 се предвиждало ранно сексуално образование. Не става ясно обаче колко ранно и в какво ще се състои то. Да не се окаже, че там ще се споменава на децата, че са свободни да избират какъв пол да са :-|
Story_teller
 
Мнения: 116
Регистриран на: 17 Дек 2018, 10:36

Re: В Швеция има градина за неутрално полово отглеждане на деца

Мнениеот Dust » 07 Фев 2019, 15:04

Всеки има право да бъде какъвто си пожелае, сам носи отговорност за живота си и носи кръста си.
Аз знам и се чувствам жена, така е лесно. Ама за някой, който не се чувства добре в тялото си, сигурно е трудно.
Dust
 
Мнения: 112
Регистриран на: 13 Ное 2018, 12:17

Re: В Швеция има градина за неутрално полово отглеждане на деца

Мнениеот flip » 07 Фев 2019, 15:10

Dust, тук не става дума само за живота на конкретния човек, а за живота на детето, което е създал, по необясними за мен причини.
Как така единия не иска да е мъж или жена, ама е правил секс с другия пол, за да има дете?! Объркана картинка.
Според мен всичко това с транссексуалността или модерния "трансджендър" идва от мозъка на човека. И си мисля, че такива хора имат нужда от помощ от специалист, наистина. Дори не е смешно, нещата наистина са сериозни и трябва да се мисли по тези въпроси. Децата са страшно податливи на влияние.
flip
 
Мнения: 203
Регистриран на: 25 Окт 2018, 11:36

Re: В Швеция има градина за неутрално полово отглеждане на деца

Мнениеот Karina_85 » 07 Фев 2019, 15:18

А кой може да гарантира, че решението, което ще вземе дете на такава крехка възраст, относно пола си, ще е правилното. Ако то не знае че по рождение си е момиче или момче, и без външна намеса, само си реши, че е от другия пол. И след време се окаже, че не е щастливо, че не е себе си, какво се случва? Кой носи отговорност? Или е най-лесно да вдигнем рамене и да кажем, че само си е преценило така. Колко ли объркани и нещастни биха били?
Хората са такива каквито са. И всяка медийна изява, популяризиране и насърчаване чрез песни, видеа, филми, по-скоро вреди на децата, отколкото да ги образова или нещо такова.
Аватар
Karina_85
 
Мнения: 213
Регистриран на: 25 Окт 2018, 12:20

Re: В Швеция има градина за неутрално полово отглеждане на деца

Мнениеот Ая123 » 07 Фев 2019, 16:08

Когато човек не приема подобни неща, го определят като тесногръд или закостенял. Аз просто не виждам разум и логика в подобни действия. Да оставиш дете, което дори инстинкт за самосъхранение няма достатъчно развит, да прецени дали иска да е момче или момиче. Та, то вече си има сексуална принадлежност. Къде отиде ролята на гените и хромозомите?
Всъщност, това че не му се обличат определени цветове дрехи или не играе с кукли, примерно, не е ли пак опит да се влияе върху решението и преценката му? Тоест, то пак не решава самО (не че може).
А животът можеше да е толкова по-простичък. Нямаме ли достатъчно проблеми за решаване, та сами да си създаваме нови?!
Ая123
 
Мнения: 111
Регистриран на: 17 Дек 2018, 11:52

Re: В Швеция има градина за неутрално полово отглеждане на деца

Мнениеот Innerlane » 16 Фев 2019, 09:42

Хората се раждат с биологичен пол (sex), със съответните първични и вторични полови белези. Това не подлежи на въпрос - то е безспорен факт, с който всички са съгласни.

Цялата драма идва от пола като роля на индивида, наложена в обществото (gender).

Или с други думи, аз съм възрастна жена, съответно *нормално* е да нося рокли, да имам дълга коса, да се обличам в розово и други "нежни" цветове, да се гримирам и да си лакирам ноктите, да нося високи токчета, да съм добра в "женски" дейности (изкуства и литература), да е нормално да бъда домакиня, да си стоя вкъщи да си гледам децата и да си прислужвам на мъжа, простено ми е да бъда свръхемоционална и много романтична и т.н. Това е една класическа "рамка", в която обществото слага човека, роден с XX хромозомите. На малките момиченца често от рано им се изпращат послания как за тях е по-важно да са хубави, добрички и сладички отколкото умни, силни и упорити, предлагат им се предимно кукли, понита, сервизчета, детски кухни и перални и др. момичешки играчки, насърчават се да се занимават с "женски" спортове като балет и гимнастика, пускат им се анимации и филмчета, в която главната идея е да си красива, търпелива и да си чакаш принца, който да ти оправи живота.

И може за масата това да е норма и стандарт за възпитание, но съгласете се, че има хора, които биха го видели като ранно промиване на мозъци. Идеята на едно освободено от полова принадлежност образование навярно е именно да се предостави свобода и избор на детето да определи и изгради себе си без да бъде подложено на натиска и влиянието от полово определените очаквания. И ако дъщеря ми предпочита да носи панталони, да се запише на бойни изкуства и да учи за инженер, примерно, защо не. За мен е важно тя да е щастлива със себе си, да е добър човек и да реализира професионалните си стремежи един ден. Пък дали щяла да излиза с момчета, с момичета или и с двете, си е лично нейна работа и не ме бърка.
Innerlane
 
Мнения: 104
Регистриран на: 04 Апр 2016, 15:41

Re: В Швеция има градина за неутрално полово отглеждане на деца

Мнениеот Ivi&Sasho » 20 Фев 2019, 15:54

Innerlane написа:Идеята на едно освободено от полова принадлежност образование навярно е именно да се предостави свобода и избор на детето да определи и изгради себе си без да бъде подложено на натиска и влиянието от полово определените очаквания. И ако дъщеря ми предпочита да носи панталони, да се запише на бойни изкуства и да учи за инженер, примерно, защо не. За мен е важно тя да е щастлива със себе си, да е добър човек и да реализира професионалните си стремежи един ден. Пък дали щяла да излиза с момчета, с момичета или и с двете, си е лично нейна работа и не ме бърка.


Така погледнато - да, на същото мнение съм. Въпросът е че често децата имат някакви представи за половата си принадлежност, които обаче след време се променят.
Дали на 5 години едно дете е убедено, че не е момиче, а момче отвътре. Или това е временно състояние?
Ivi&Sasho
 
Мнения: 48
Регистриран на: 20 Фев 2019, 13:06

Следваща

Назад към Актуални теми и новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта