Бременна съм и изпитвам постоянно тревожност - нормално ли е?

Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа

Бременна съм и изпитвам постоянно тревожност - нормално ли е?

Мнениеот Анелия А » 13 Мар 2019, 10:38

Имам чувството, че се тревожа и шашкам за абсолютно всичко, а е има доста време, докато родя. Дори и да не е свързано с бременността или раждането. Не съм такава по принцип. Тревожа се за злободневни неща и се притеснявам да не навредя така и на бебето. Нали се твърди, че моите настроения и емоции се отразява и на него.
Мислите ли, че е нормално това или трябва да го обсъдя със специалист, предполагам психолог? :roll:
Анелия А
 
Мнения: 16
Регистриран на: 13 Мар 2019, 10:35

Re: Бременна съм и изпитвам постоянно тревожност - нормално ли е?

Мнениеот Valya T » 13 Мар 2019, 12:01

Като жена, която доскоро е била бременна, мога да кажа, че и аз съм била в подобно състояние. Не знам обаче дали чак толкова дълго както ти твърдиш, постоянно. Но е факт, че се притеснявах от всевъзможни неща, без причина. Мои познати, които вече са родители, казваха, че и при тях го е имало.
Ако все пак не се чувстваш добре, не се храниш и не спиш пълноценно, може би няма да е зле поне със следящия гинеколог да го обсъдиш. Може и някакви витамини да предложи.
Valya T
 
Мнения: 16
Регистриран на: 20 Фев 2019, 11:54

Re: Бременна съм и изпитвам постоянно тревожност - нормално ли е?

Мнениеот Ani_ » 13 Мар 2019, 12:03

Че то аз като разбрах,че съм бременна все се тревожех. Нормално е като наближи още повече да се притесняваш. И аз бях така, а вярвам и всяка жена или поне тези, които са по природа по-страхливи. После като родих разбрах, че напразно съм се притеснявала.
Успокой се, нормално е все затова да мислиш - самата идея е стряскаща, но сигурно хиляди жени са като теб. Желая ти леко раждане. Почивай си и се наслаждавай на последните дни от бременността си. :dreads:
Ani_
 
Мнения: 72
Регистриран на: 04 Дек 2018, 11:43

Re: Бременна съм и изпитвам постоянно тревожност - нормално ли е?

Мнениеот viviann » 13 Мар 2019, 12:12

Непосредствено преди второто раждане съвсем бях откачила. Мъжът ми в чудо се беше видял как да ме успокои. А принципно съм спокоен човек и трудно излизам извън релси. Не знам дали беше от хормоните, но наистина беше притеснително.
Ще видиш, че всичко изчезва като с вълшебна пръчица след раждането :thumbup:
viviann
 
Мнения: 140
Регистриран на: 24 Окт 2018, 15:16

Re: Бременна съм и изпитвам постоянно тревожност - нормално ли е?

Мнениеот Таня Иво » 13 Мар 2019, 12:18

Разбира се, не спирах да мисля за раждането, и не само. То като цяло, от момента, в който разбрах, че съм бременна, умът ми беше зает с тази мисъл.
Накрая се тревожех за това дали всичко ще мине леко, дали ще родя бързо, дали детето ще е добре, въпроси, които всяка бъдеща майка си задава. Може би вече като влязох в 9 месец ми беше спокойно, а и аз имах скъсена шийка и разкритие 1 см от 5 месец, така че имах и допълнителен повод за тревоги.
Родих естествено, изключително бързо и леко раждане беше и се оказа, че страховете и притесненията са ми били напразни.
Спокойно, сега е момента да вършиш неща, които си отлагала, или просто прави нещо, което ти е приятно, за да те разсейват.
Таня Иво
 
Мнения: 57
Регистриран на: 20 Ное 2018, 09:41

Re: Бременна съм и изпитвам постоянно тревожност - нормално ли е?

Мнениеот Клер » 13 Мар 2019, 12:20

Ще прозвучи странно, но ако трябва да бъда честна, най-тревожно и напрегнато ми беше, когато разбрах, че съм бременна (беше неочаквано) и следващите седмица-две, докато свикна с мисълта. След това бях напълно спокойна за всичко, дори за раждането. Бременността ми беше лека и безпроблемна, така че реално не е имало и за какво да се тревожа.
Опитай се да мислиш положително - как с всеки изминал ден се приближаваш до срещата с твоето бебе, а раждането е начинът това да се случи. Вярвам, че всичко ще бъде наред и тревогите ти ще са напълно неоснователни.
Прави любими неща, отдай се на хоби, излизай повече навън на въздух или с приятели. Така ще прогонваш потискащите мисли.
Клер
 
Мнения: 66
Регистриран на: 18 Дек 2018, 10:35

Re: Бременна съм и изпитвам постоянно тревожност - нормално ли е?

Мнениеот Надя! » 13 Мар 2019, 12:38

В първите два триместъра ми беше много спокойно, запълвах си времето с много разходки и имах планирани покупки за всеки ден, дори нещо дребно да е. Но в един момент всичко вече беше готово и просто нямаше какво да правя или купя. Тогава ме бяха налегнали едни черни мисли за какво ли не. Говорих с АГ-то, който ме следеше. Помня че ми предписа някакви витамини наистина, не помня как се казваха. Хапвай повече плодове и зеленчуци, вече излизат по-истинските поне. И време за разходки - на слънце.
Надя!
 
Мнения: 28
Регистриран на: 18 Дек 2018, 11:10

Re: Бременна съм и изпитвам постоянно тревожност - нормално ли е?

Мнениеот Dalia » 13 Мар 2019, 18:43

Номално е ами как. Спомням си че беше ме обзела лудост по туй време все някакви лоши неща си мислех, ч еще ми се случат. Вечер въобще не можех да спя от нерви. Иедеше ми да си купя видеозон, за да мога постоянно да наблюдавам какво прави бебето, тъй като и двете си деца не ги усещат да ритат или нещо подобно, защото бяха със седалишно прилежание. Просто беше кошмарно изживяване, с нетърпение чаках да дойде денят за преглед и да ми каже лекарят, че всичко е наред. Луда работа, но какво да се прави майчини тревоги...
Dalia
 
Мнения: 522
Регистриран на: 12 Фев 2013, 17:10

Re: Бременна съм и изпитвам постоянно тревожност - нормално ли е?

Мнениеот Innerlane » 13 Мар 2019, 21:34

Не ви трябва специалист - психиката ви е добре, проблемът е изцяло от хормоните, а за тях на този етап няма какво да се направи.
И аз станах пълна кукувица тогава.
Преди да забременея бях супер спокоен и уравновесен човек, дори твърде неемоционален и логичен, и се гордеех с това. Бременна ревях дори на реклами на прах за пране. Всичко изглеждаше важно и драматично. На бебето говорех и четях приказки много преди въобще да може да чува... по-скоро себе си успокоявах. Абе шашава работа :mrgreen:
Innerlane
 
Мнения: 85
Регистриран на: 04 Апр 2016, 15:41


Назад към Бременност, раждане и майчинство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта