Ще доживея ли до пенсия - проблемите на българските пенсионери

Вашите права, социална политика и законодателство. Никой от нас не е безгласна буква.

Re: Изключваме размера на пенсиите, какви са проблемите на българските пенсионери, според вас?

Мнениеот кора-бия » 10 Юли 2015, 16:36

Kremiliya написа:
кора-бия написа:ми аз не съм видял някой пенсионер да му е чак па толкоз зле, децата им нали им дават пари ..

Да, кои са тези деца, които им дават пари, не говори глупости моля ти се, ти къде живееш?!

Аз де живея не е твоя работа, ама айде да не ги съжаляваме толкова пенсионерите, а?
кора-бия

Re: Избираме между НОИ и частни пенсионни дружества

Мнениеот Krum » 14 Юли 2015, 10:09

Kremiliya написа:Не знам кой ще избера, добре, че има време до края на годината, за да взема това решение, още нямам мнение. :roll:

То времето си минава и скор трявба да се реши. Аз съм твърдо За пенсионирането в НОИ поне държавата 100% дава пенсии за разлика от тези фондове, които играят с парите ни по разни борси.
Аватар
Krum

Re: Смятате ли за редно възрастта за пенсиониране да продължи да расте?

Мнениеот fairy » 29 Фев 2016, 17:00

Има професии, при които и до 55 е много да работиш, какво остава за 60, 65 години? Как да се излезе от този омагьосан кръг - пенсионерите работят, защото не им стигат заплатите, младите не могат да почнат, защото пенсионери задържат места, трети пък не могат да се пенсионират, защото все увеличават възрастта, а четвърти стоят без работа и доходи, защото са на възраст вече и никой не иска да ги вземе на работа. Е, как да не се гръмнеш? :mrgreen:
fairy

Мнениеот Rali_hr » 29 Фев 2016, 17:49

То и не е нормално, все пак не може човек да се бъхти цял живот и накрая да няма възможност да си почине! Отгоре на всичкото в момента пенсионирането е около 70 години, а тогава вече много хора имат хронични заболявания и проблеми, как може да се изисква от тях да работят, това е откачено! Ясно е защо държавата го налага, за да може вместо да дава пари, тя да ги взема, но пак не е нормално и е извратено, а и като се сложи факта, че работим колкото да не е без хич, то тогава ... не знам направо. :banghead:
Аватар
Rali_hr

Мнениеот Kremiliya » 01 Мар 2016, 12:36

И аз се опасявам, че може и да не доживея до пенсия. :mad: И какво излиза, цял живот се бъхтим, а накрая не можем да си починем и да релаксираме нормално и да се продваме малко на старините си, а с 300 зора ще ходим да си търсим работа. Сега не вземат хора над 50 години, а какво остава да се търси и намира работа на по 70? Накрая се съмнявам, че никой няма да има необходимия стаж за пенсиониране и какво следва? Социална пенсия или какъв вид? Всичко се прави, за да се намалят разходите по пенсионерите, държавата е наясно, че скоро няма да има кой да вкарва пари в нея.
Аватар
Kremiliya

Мнениеот roksana » 01 Мар 2016, 13:48

Те социалните пенсии направо прав да умреш с тях, толкова са мизерни! Държавата да не плаща пари,затова увеличават годините, но не разбирам как може да се реши по този начин проблема. Нали продължителността на живота се е увеличила и пак ще си има пенсионери. Отделно раждаемостта намалява, т.е. населението застарява,т. е. пак повече пенсионери. Е, кой ще им плаща - пак държавата. Не може да избяга от тези "харчове". Вместо да откриват работни места за младите чрез работеща икономика/защото нямаме такава, почти нищо не произвеждаме/, те ми гледат как да увеличават годините.
roksana

Мнениеот Jully » 01 Мар 2016, 15:01

roksana написа:Те социалните пенсии направо прав да умреш с тях, толкова са мизерни! Държавата да не плаща пари,затова увеличават годините, но не разбирам как може да се реши по този начин проблема. Нали продължителността на живота се е увеличила и пак ще си има пенсионери. Отделно раждаемостта намалява, т.е. населението застарява,т. е. пак повече пенсионери. Е, кой ще им плаща - пак държавата. Не може да избяга от тези "харчове". Вместо да откриват работни места за младите чрез работеща икономика/защото нямаме такава, почти нищо не произвеждаме/, те ми гледат как да увеличават годините.

Защото еп о-лесно да се разчита на това, че много няма да доживеят до пенсия или ще вземат по-ниска. не мисля, че вече се е увеличила много продължителността на живота, може би вече започва дори да спада, педполагам, че след 10-15 години статистиките ще са съвсем различни, тогава ще се чуе, че почти пенсионирането и смъртта са в близки години.
Аватар
Jully

Мнениеот penelopa » 02 Мар 2016, 12:15

Най-добре в това отношение ми изглеждат бинесмените - работи си в семейната фирма и няма подобни грижи. :mrgreen: Ако иска, може и да не се пенсионира. :mrgreen:
penelopa

Съгласни ли сте държавата да определя как ще ползвате пенсиите си от частните фондове?

Мнениеот pavleta » 27 Апр 2016, 16:08

Не мирясаха тия хора и това е! Пак взеха да говорят за пенсиите, за вземането им от хората и слагането им в общ пул, каквото и да значи това. Парите за пенсиите, които отделяме в частни фондове, обсъждат да ги сложат в един общ, от който да се изплаща дадена сума, след като се пенсионираш. Проблемът е, че изплащаните от НОИ са пожизнени и наследствени, а за другите май няма да важи това. И като се сложат в този общ фонд, след смъртта на човечеца май няма да се види нито лев от събраните му пари и не се знае къде ще отидат. Пак някой дава идеи, обсъждат се от който разбира и от който не разбира и става ясно, че никой не се допитва до хората какво точно искат - пожизнено ли да си ползват тези пари или еднократно да им се изплатят, да бъдат ли в такъв общ фонд или не, те ли да си определят размера на сумата. Защо винаги започва да намирисва, когато се пускат такива идеи? Според вас има ли опасност държавата по някакъв начин да национализира, така да се каже, парите на хората? Има ли право тя да се разпорежда с частни средства? Съгласни ли сте някой да се разпорежда с вашите пари по този начин?
pavleta

Re: Съгласни ли сте държавата да определя как ще ползвате пенсиите си от частните фондове?

Мнениеот analizatorka » 27 Апр 2016, 17:01

Онзи ден гледах по телевизията дебат на тая тема. Икономистите казват едно, синдикалистите - друго, най-вероятно противоречащо, и иди разбери кое е вярното. Така и не разбрах какво точно искат да направят. Знам, че преди години също повдигнаха темата гербаджии да прилапат по някакъв начин парите от тези частни фондове и тогава не направиха нищо, защото хората викнаха. Сега пак се напъват. Това ми мирише на мен, мислят ни за не знам какво вече.
analizatorka

ПредишнаСледваща

Назад към Социални дейности