Д-р Ален Петров - коремна хирургия и онкология

Стари, неактуални, заключени теми.

Re: Д-р Ален Петров - коремна хирургия и онкология

Мнениеот plamena petrova » 28 Юни 2013, 09:29

Здравейте,
Притеснена съм за резултати от изследвания на баща ми за показателя PSA за простатата. При профилактични прегледи през м.май тази година показателя беше 16 /при норма до 4/. Вчера го водих на уролог като направихме и ново изследване - резултата - 14.
Баща ми е на 80 г. Казва че няма оплаквания при уриниране. Без да направи никакъв преглед, само по този показател лекаря предложи вземане на материал за биопсия. Както ми описа манипулацията, аз се притесних доста.

Въпроса ми е наложително ли е вземането на биопсия, няма ли друг начин на преглед и диагностика и мога ли да спестя това на възрастния си родител?

Благодаря предварително
plamena petrova

Мнениеот Dr Alen Petrov » 02 Юли 2013, 13:44

plamena petrova написа:Здравейте,
Притеснена съм за резултати от изследвания на баща ми за показателя PSA за простатата. При профилактични прегледи през м.май тази година показателя беше 16 /при норма до 4/. Вчера го водих на уролог като направихме и ново изследване - резултата - 14.
Баща ми е на 80 г. Казва че няма оплаквания при уриниране. Без да направи никакъв преглед, само по този показател лекаря предложи вземане на материал за биопсия. Както ми описа манипулацията, аз се притесних доста.

Въпроса ми е наложително ли е вземането на биопсия, няма ли друг начин на преглед и диагностика и мога ли да спестя това на възрастния си родител?

Благодаря предварително

Здравейте,
можете да направите контролно изследване след 3 месеца и ако отново са завишени стойностите, е добре да се направят биопсиите. Самата манипулация не е много сложна и не е болезнена, така че няма от какво да се притеснявате.
Хубав ден!
Dr Alen Petrov

Мнениеот Pufis » 25 Юли 2013, 14:49

Здравейте!Искам да попитам имам ли право на ТЕЛК и къде мога да получа точна диагноза? 7г.вече имам хронична диария.Преди две години ми откриха СРДЧ, Улцерозен колит и вътрешни хемороиди.Изписаха ми лечение със Сулфасалазин 500мг.за 3 години.Предложиха ми кислородно лечение и лъчетерапия.Отказах,защото съм безработна и немога да поема разходите.От честото изхождане,немога да мръдна от вкъщи.Ако имам излизане,то е за бързо и гладуване от предишният ден.Имам подобрение,но спря ли го "поради финансови причини" повече от 1 седмица,симптомите отново се засилват.Ползвах няколко ректални мазила,но нищо не ми помогна.Получавам обилно ректално кръвотечение през 2-3 месеца,като първия път стигнах до припадък.Рязко ми изтръпна тялото,зашумя ми в ушите и всичко стана черно.Отслабнах рязко от нормалните 45кг.в момента съм 38кг. и дори и да се храня,слабея.Кръста около бъбреците и понякога яйчниците ме болят,като болката продължава с дни.При всяко изхождане "воднисто и понякога тъмно до черно",получавам втрисане и посиняване на крайниците.Нямам температура,дори е под нормалната 34.5-35.
Искам с този пост да апелирам и други в моето положение,нека ми препоръчат добър гастроентеролог.От София съм и минах почти през всички болници,но без резултат.
Благодаря предварително!
Pufis

Мнениеот илиана » 26 Юли 2013, 16:45

Здравейте,
Приятелят ми е с диагноза панкреатит.Прави кризи 2-3 пъти годишно,които продължават около 2 до 4 дни.Ходихме на специалист в Токуда,който след като му направи ехограф и го прегледа каза,че панкреаса му е наред и не може да установи защо прави въпросните кризи(но тогава не беше правил криза от няколко месеца).Самата диагноза се поставя във ВМА,след операция на черния дроб-кучешка тения.
От това,което съм чела по форумите,предполагам,че е с остър панкреатит,но защо колегата Ви в Токуда ни каза,че всичко е ОК-незнам.
Може ли да ми разясните по подробно как точно стои въпроса с лечението,как се диагностицира и наистина ли само при криза може да се установи заболяването?Може ли да се превърне във хронично?
Благодаря Ви предварително :)
илиана

Мнениеот Dr Alen Petrov » 29 Юли 2013, 22:00

Pufis написа:Здравейте!Искам да попитам имам ли право на ТЕЛК и къде мога да получа точна диагноза? 7г.вече имам хронична диария.Преди две години ми откриха СРДЧ, Улцерозен колит и вътрешни хемороиди.Изписаха ми лечение със Сулфасалазин 500мг.за 3 години.Предложиха ми кислородно лечение и лъчетерапия.Отказах,защото съм безработна и немога да поема разходите.От честото изхождане,немога да мръдна от вкъщи.Ако имам излизане,то е за бързо и гладуване от предишният ден.Имам подобрение,но спря ли го "поради финансови причини" повече от 1 седмица,симптомите отново се засилват.Ползвах няколко ректални мазила,но нищо не ми помогна.Получавам обилно ректално кръвотечение през 2-3 месеца,като първия път стигнах до припадък.Рязко ми изтръпна тялото,зашумя ми в ушите и всичко стана черно.Отслабнах рязко от нормалните 45кг.в момента съм 38кг. и дори и да се храня,слабея.Кръста около бъбреците и понякога яйчниците ме болят,като болката продължава с дни.При всяко изхождане "воднисто и понякога тъмно до черно",получавам втрисане и посиняване на крайниците.Нямам температура,дори е под нормалната 34.5-35.
Искам с този пост да апелирам и други в моето положение,нека ми препоръчат добър гастроентеролог.От София съм и минах почти през всички болници,но без резултат.
Благодаря предварително!

Здравейте,
не мога да ви дам компетентен отговор относно дали имате право на ТЕЛК. Необходимо е да се обърнете към личния си лекар и към гастроентеролог да Ви дадат точен отговор.
Dr Alen Petrov

Мнениеот Dr Alen Petrov » 29 Юли 2013, 22:04

илиана написа:Здравейте,
Приятелят ми е с диагноза панкреатит.Прави кризи 2-3 пъти годишно,които продължават около 2 до 4 дни.Ходихме на специалист в Токуда,който след като му направи ехограф и го прегледа каза,че панкреаса му е наред и не може да установи защо прави въпросните кризи(но тогава не беше правил криза от няколко месеца).Самата диагноза се поставя във ВМА,след операция на черния дроб-кучешка тения.
От това,което съм чела по форумите,предполагам,че е с остър панкреатит,но защо колегата Ви в Токуда ни каза,че всичко е ОК-незнам.
Може ли да ми разясните по подробно как точно стои въпроса с лечението,как се диагностицира и наистина ли само при криза може да се установи заболяването?Може ли да се превърне във хронично?
Благодаря Ви предварително :)

Здравейте,
Ако приятелят Ви е с "криза" то тогава най-вероятно се касае за остър панкреатит. След отшумяване на симптомите на заболяването ако всичко е нормално няма следи по панкреаса, но при усложнения на протичането или при чести кризи могат да се открият изменение по панкреаса.
Относно 2 Ви въпрос е възможно, честите прояви на заболяването да доведат да хронифициране и панкреатита да стане хроничен.
Dr Alen Petrov

Мнениеот илиана » 31 Юли 2013, 13:47

Здравейте,
Благодаря за бързия отговор.Имам още един въпрос-каква диета точно трябва да се спазва,за да се избегнат въпросните "кризи"?Освен,че е забранено пърженото и алкохола,какво друго не трябва да се приема,тъй като има доста различни диети,като някой от тях си противоречат.Например в диетата,дадена от ВМА е вписано,че е разрешено телешко месо,а в повечето диети за панкреатит пише,че не трябва да се приема червено месо и най-добре да се яде само пилешко бяло месо.
Благодаря още веднъж. :)
илиана

Мнениеот fifata » 10 Авг 2013, 10:44

Здравейте д-р Петров.Наскоро родих голямо бебе и получих херния.Дупката се напипваше над пъпа,но сега ми се струва,че расте.Все още не мога да се оперирам защото кърмя.Искам да тренирам-да правя коремни преси.Ще навреди ли това по някакъв начин?Дали няма да се увеличи хернията от напрягането?Не нося колан,чувствам се дискомфортно с него.Благодаря
fifata

Мнениеот Dr Alen Petrov » 10 Авг 2013, 13:03

илиана написа:Здравейте,
Благодаря за бързия отговор.Имам още един въпрос-каква диета точно трябва да се спазва,за да се избегнат въпросните "кризи"?Освен,че е забранено пърженото и алкохола,какво друго не трябва да се приема,тъй като има доста различни диети,като някой от тях си противоречат.Например в диетата,дадена от ВМА е вписано,че е разрешено телешко месо,а в повечето диети за панкреатит пише,че не трябва да се приема червено месо и най-добре да се яде само пилешко бяло месо.
Благодаря още веднъж. :)

Здравейте,
Можете спокойно да приемате месо от постни риби и не мазни меса като пилешко и крехко телешко, прясна не мазна извара, прясно сирене. Мазнините се ограничават до 60 мг. на ден като за целта се изключва свинското месо, както и животинската мазнина за готвене. Трябва да се ограничават въглехидратите. Тоест без хляб, тестени, сладки, особено конфитюри, мед, десерти, газирани напитки. Храна се поема само топла. Яде се на малки порции, 6-8 пъти на ден.
Добре е храната да се приготвя на фурна и на пара,а месото да се приготвя предимно на скара или на пара, като се избягва пърженето. Млечните продукти трябва да не са преминали силна ферментация, т.е. без кашкавали, деликатесни сирена и подобни, без овче сирене – само прясно краве сирене. Олио и сметана (нискомаслена) могат да се използват за подправки. Яйцата се ограничават. Зеленчуците – моркови, зеле, картофи, цветно зеле, цвекло и т.н., трябва да се смилат и сваряват. От плодовете могат да се ядат настъргани, както и печени без обвивката, ягоди, банани, компоти, желета, не кисели сокове. По възможност е хубаво храните да се смилат или настъргват.
Категорично трябва да се изключат обикновеният хляб, тлъстите меса и риби, сушените и консервирани меса, всички салами и колбаси, твърдите сирена, овчият кашкавал. Също така месните, пилешките, рибните и гъбените бульони и супи, високо маслената сметана, животинските мазнини, масленото кисело мляко (3,6 и повече процента мазнини), бялото зеле, репичките, ряпата, киселеца и спанака. Изключват се още алкохол, кафе, цигари, какао,газирани напитки, силни месни и рибни бульони и супи, субпродукти (дреболии - мозък, бъбреци, дробчета, език), хайвер, бонбони, шоколад, сладолед, торти, пасти и сладкиши. Захар не се ползва.
Dr Alen Petrov

Мнениеот Dr Alen Petrov » 10 Авг 2013, 13:06

fifata написа:Здравейте д-р Петров.Наскоро родих голямо бебе и получих херния.Дупката се напипваше над пъпа,но сега ми се струва,че расте.Все още не мога да се оперирам защото кърмя.Искам да тренирам-да правя коремни преси.Ще навреди ли това по някакъв начин?Дали няма да се увеличи хернията от напрягането?Не нося колан,чувствам се дискомфортно с него.Благодаря

Здравейте,
Препоръчвам ви да носите колана и да не напрягате все още коремните си мускули и след като спрете да кърмите е добре да се оперирате, защото тази херния няма да мине от само себе си или с лекарства и ще ви създава проблеми докато я имате.
Хубав ден!
Dr Alen Petrov

ПредишнаСледваща

Назад към Архив