Сочна рецепта за чирпански таратор

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

Мнениеот Шарлота Иванова » 21 Авг 2019, 16:07

CinemaFreak написа:С много чесън, ама такъв дъхав, български. Искам!

туй изпървом требе да си го посееш :twisted: После да го изкопаеш, е ча тогава, ако ти се прави таратоооор :cool:
Шарлота Иванова
 
Мнения: 4
Регистриран на: 21 Авг 2019, 15:51

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

Мнениеот iriny » 21 Авг 2019, 16:16

Интересно... Не съм опитвала таратор от биволско мляко. Сигурно е вкусно. Ако намеря такова, ще пробвам. Обаче лютата чушка ще я пропусна. Някак не ми се вързва, ама - въпрос на вкус... :smile:
iriny
 
Мнения: 216
Регистриран на: 07 Авг 2019, 12:17

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

Мнениеот Лош Холестерол 007 » 21 Авг 2019, 16:55

Шарлота Иванова написа:
delchev написа:Моят дядо беше голям тертиплия. Обичаше всичко да е изпипано и с каквото се захванеше, правеше го както трябва. И макар че баба ми беше мастър шефа, дядо се справяше с таратора по-добре!
Съставките са: домашно кисело биволско мляко, домашна краставичка, чесън и копър от градината, орехи (тях не ги обичах много) и… люта чушка. Краставицата се реже на кубчета, без да се бели, счукват се няколко скилидки чесън, добавя се разбитото мляко и се поръсва с накълцан копър и орехи (последното не е задължително :grin: ) И за да е вкусът супер освежаващ – накрая слагате малко или повечко накълцана люта чушка.
И понеже нямахме хладилник на село, тенджерата с таратора се съхраняваше в най-хладната част на мазето, непосредствено до дините. Излишно е да казвам, че и двете не отлежаваха дълго време.
Най е хубаво някой да ти го направи и да отлежава за теб цял ден. Яли ли сте такъв таратор?! Ако сте били гости на град Чирпан, не може да не са ви го предложили!

Ич билям не съм го яла този таратор, нито съм го помирисвала, още по-малко пък а съм била в Чирпан, кама ли да се ме гостили с това чудо на готварщината. Ама като си рекъл, айде, може и да взема да го опитам, в къщи се яде доста таратор, само с биволите не знам как ще се спогодим. А млятого от мъжки или от женски бивол да е? Пък чушката червена или зелена? :mrgreen:


Млякото задължително трябва да е от мъжки бивол! :lol: То от женски и дядо може да ти направи таратор! Пък цвета и размера на чушката - по желание.
Лош Холестерол 007
 
Мнения: 201
Регистриран на: 20 Авг 2019, 15:48

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

Мнениеот Тео Чирпанлийски » 21 Авг 2019, 19:45

От Чирпан съм, по подобно нещо съм ял като малък в село Свобода. Най-интересното, бяха добавили намачкано прясно домашно сирене. Страхотно вкусно.
Тео Чирпанлийски
 
Мнения: 36
Регистриран на: 27 Окт 2016, 18:16

Предишна

Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта