Сочна рецепта за чирпански таратор

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

Мнениеот Шарлота Иванова » 21 Авг 2019, 16:07

CinemaFreak написа:С много чесън, ама такъв дъхав, български. Искам!

туй изпървом требе да си го посееш :twisted: После да го изкопаеш, е ча тогава, ако ти се прави таратоооор :cool:
Шарлота Иванова
 
Мнения: 4
Регистриран на: 21 Авг 2019, 15:51

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

Мнениеот iriny » 21 Авг 2019, 16:16

Интересно... Не съм опитвала таратор от биволско мляко. Сигурно е вкусно. Ако намеря такова, ще пробвам. Обаче лютата чушка ще я пропусна. Някак не ми се вързва, ама - въпрос на вкус... :smile:
iriny
 
Мнения: 388
Регистриран на: 07 Авг 2019, 12:17

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

Мнениеот Лош Холестерол 007 » 21 Авг 2019, 16:55

Шарлота Иванова написа:
delchev написа:Моят дядо беше голям тертиплия. Обичаше всичко да е изпипано и с каквото се захванеше, правеше го както трябва. И макар че баба ми беше мастър шефа, дядо се справяше с таратора по-добре!
Съставките са: домашно кисело биволско мляко, домашна краставичка, чесън и копър от градината, орехи (тях не ги обичах много) и… люта чушка. Краставицата се реже на кубчета, без да се бели, счукват се няколко скилидки чесън, добавя се разбитото мляко и се поръсва с накълцан копър и орехи (последното не е задължително :grin: ) И за да е вкусът супер освежаващ – накрая слагате малко или повечко накълцана люта чушка.
И понеже нямахме хладилник на село, тенджерата с таратора се съхраняваше в най-хладната част на мазето, непосредствено до дините. Излишно е да казвам, че и двете не отлежаваха дълго време.
Най е хубаво някой да ти го направи и да отлежава за теб цял ден. Яли ли сте такъв таратор?! Ако сте били гости на град Чирпан, не може да не са ви го предложили!

Ич билям не съм го яла този таратор, нито съм го помирисвала, още по-малко пък а съм била в Чирпан, кама ли да се ме гостили с това чудо на готварщината. Ама като си рекъл, айде, може и да взема да го опитам, в къщи се яде доста таратор, само с биволите не знам как ще се спогодим. А млятого от мъжки или от женски бивол да е? Пък чушката червена или зелена? :mrgreen:


Млякото задължително трябва да е от мъжки бивол! :lol: То от женски и дядо може да ти направи таратор! Пък цвета и размера на чушката - по желание.
Аватар
Лош Холестерол 007
 
Мнения: 394
Регистриран на: 20 Авг 2019, 15:48

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

Мнениеот Тео Чирпанлийски » 21 Авг 2019, 19:45

От Чирпан съм, по подобно нещо съм ял като малък в село Свобода. Най-интересното, бяха добавили намачкано прясно домашно сирене. Страхотно вкусно.
Тео Чирпанлийски
 
Мнения: 51
Регистриран на: 27 Окт 2016, 18:16

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

Мнениеот Тео Чирпанлийски » 02 Фев 2020, 18:57

Стар келнер ми говореше за тази рецепта. До началото на 80-те години така са правели таратора в култовия ресторант на центъра на Чирпан - Ален Мак. След това стандартизирали рецептите, трудно се намирало биволско мляко, почнали с овче и с краве, но най-накрая го спрели.
Такива били годините, залагали само на кюфтета и кебапчета. Не знам някъде в Чирпан сега по заведенията да го правят така, но ако го правеха, щяхме да сме популярни именно с таратора по чирпански.
Тео Чирпанлийски
 
Мнения: 51
Регистриран на: 27 Окт 2016, 18:16

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

Мнениеот delchev » 03 Фев 2020, 10:18

Тео Чирпанлийски написа:Стар келнер ми говореше за тази рецепта. До началото на 80-те години така са правели таратора в култовия ресторант на центъра на Чирпан - Ален Мак. След това стандартизирали рецептите, трудно се намирало биволско мляко, почнали с овче и с краве, но най-накрая го спрели.
Такива били годините, залагали само на кюфтета и кебапчета. Не знам някъде в Чирпан сега по заведенията да го правят така, но ако го правеха, щяхме да сме популярни именно с таратора по чирпански.


Не съм чул никъде в Чирпан вече да се предлага такъв таратор. Всичко е с обикновено кисело мляко, при това - доста разредено с вода. На всичко отгоре в доста от заведенията започнаха да предлагат таратора в халби и със сламка! :banghead: Ей това изобщо не мога да го разбера!
delchev
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Авг 2019, 20:00

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

Мнениеот Лош Холестерол 007 » 04 Фев 2020, 10:46

delchev написа:
Тео Чирпанлийски написа:Стар келнер ми говореше за тази рецепта. До началото на 80-те години така са правели таратора в култовия ресторант на центъра на Чирпан - Ален Мак. След това стандартизирали рецептите, трудно се намирало биволско мляко, почнали с овче и с краве, но най-накрая го спрели.
Такива били годините, залагали само на кюфтета и кебапчета. Не знам някъде в Чирпан сега по заведенията да го правят така, но ако го правеха, щяхме да сме популярни именно с таратора по чирпански.


Не съм чул никъде в Чирпан вече да се предлага такъв таратор. Всичко е с обикновено кисело мляко, при това - доста разредено с вода. На всичко отгоре в доста от заведенията започнаха да предлагат таратора в халби и със сламка! :banghead: Ей това изобщо не мога да го разбера!


Таратор в чаша и със сламка си е чисто извращение! И аз не мога да му схвана идеята... :lol:
Аватар
Лош Холестерол 007
 
Мнения: 394
Регистриран на: 20 Авг 2019, 15:48

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

Мнениеот Паулу Коелюв » 05 Фев 2020, 16:18

Казват, че този таратор и при грип помагал... :wink:
Аватар
Паулу Коелюв
 
Мнения: 345
Регистриран на: 05 Сеп 2019, 11:09

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

Мнениеот mimeto96 » 06 Фев 2020, 13:08

Паулу Коелюв написа:Казват, че този таратор и при грип помагал... :wink:


Вярно ли? Сигурно е заради чесъна и лютата чушка? Непременно ще го пробвам. Аз обичам люто. :smile: А от коронавируса дали ще ме предпази? :wink:
mimeto96
 
Мнения: 260
Регистриран на: 04 Сеп 2019, 09:55

Re: Сочна рецепта за чирпански таратор

Мнениеот Лош Холестерол 007 » 06 Фев 2020, 18:26

mimeto96 написа:
Паулу Коелюв написа:Казват, че този таратор и при грип помагал... :wink:


Вярно ли? Сигурно е заради чесъна и лютата чушка? Непременно ще го пробвам. Аз обичам люто. :smile: А от коронавируса дали ще ме предпази? :wink:


А, виж сега, за да те предпази от коронавируса, трябва да го консумираш с поне 100 грама домашна чирпанска ракия. И по новините го казаха - коронавирусът се унищожава със спирт! :wink:
Аватар
Лош Холестерол 007
 
Мнения: 394
Регистриран на: 20 Авг 2019, 15:48

Предишна

Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron