CinemaFreak написа:С много чесън, ама такъв дъхав, български. Искам!
туй изпървом требе да си го посееш После да го изкопаеш, е ча тогава, ако ти се прави таратоооор
CinemaFreak написа:С много чесън, ама такъв дъхав, български. Искам!
Шарлота Иванова написа:delchev написа:Моят дядо беше голям тертиплия. Обичаше всичко да е изпипано и с каквото се захванеше, правеше го както трябва. И макар че баба ми беше мастър шефа, дядо се справяше с таратора по-добре!
Съставките са: домашно кисело биволско мляко, домашна краставичка, чесън и копър от градината, орехи (тях не ги обичах много) и… люта чушка. Краставицата се реже на кубчета, без да се бели, счукват се няколко скилидки чесън, добавя се разбитото мляко и се поръсва с накълцан копър и орехи (последното не е задължително ) И за да е вкусът супер освежаващ – накрая слагате малко или повечко накълцана люта чушка.
И понеже нямахме хладилник на село, тенджерата с таратора се съхраняваше в най-хладната част на мазето, непосредствено до дините. Излишно е да казвам, че и двете не отлежаваха дълго време.
Най е хубаво някой да ти го направи и да отлежава за теб цял ден. Яли ли сте такъв таратор?! Ако сте били гости на град Чирпан, не може да не са ви го предложили!
Ич билям не съм го яла този таратор, нито съм го помирисвала, още по-малко пък а съм била в Чирпан, кама ли да се ме гостили с това чудо на готварщината. Ама като си рекъл, айде, може и да взема да го опитам, в къщи се яде доста таратор, само с биволите не знам как ще се спогодим. А млятого от мъжки или от женски бивол да е? Пък чушката червена или зелена?
Тео Чирпанлийски написа:Стар келнер ми говореше за тази рецепта. До началото на 80-те години така са правели таратора в култовия ресторант на центъра на Чирпан - Ален Мак. След това стандартизирали рецептите, трудно се намирало биволско мляко, почнали с овче и с краве, но най-накрая го спрели.
Такива били годините, залагали само на кюфтета и кебапчета. Не знам някъде в Чирпан сега по заведенията да го правят така, но ако го правеха, щяхме да сме популярни именно с таратора по чирпански.
delchev написа:Тео Чирпанлийски написа:Стар келнер ми говореше за тази рецепта. До началото на 80-те години така са правели таратора в култовия ресторант на центъра на Чирпан - Ален Мак. След това стандартизирали рецептите, трудно се намирало биволско мляко, почнали с овче и с краве, но най-накрая го спрели.
Такива били годините, залагали само на кюфтета и кебапчета. Не знам някъде в Чирпан сега по заведенията да го правят така, но ако го правеха, щяхме да сме популярни именно с таратора по чирпански.
Не съм чул никъде в Чирпан вече да се предлага такъв таратор. Всичко е с обикновено кисело мляко, при това - доста разредено с вода. На всичко отгоре в доста от заведенията започнаха да предлагат таратора в халби и със сламка! Ей това изобщо не мога да го разбера!
Паулу Коелюв написа:Казват, че този таратор и при грип помагал...
mimeto96 написа:Паулу Коелюв написа:Казват, че този таратор и при грип помагал...
Вярно ли? Сигурно е заради чесъна и лютата чушка? Непременно ще го пробвам. Аз обичам люто. А от коронавируса дали ще ме предпази?
Назад към Рецепти и полезни съвети
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 8 госта