Кога и защо да правя цитонамазката, как да я разчета?

Мнениеот pepa1974 » 03 Дек 2013, 16:46

Бих искала да зная вашето мнения за ХПВ-тестът, който открива наличието на вирус подобно на цитонамазката ?
pepa1974

Re: Мнение за ХПВ теста - алтернатива на цитонамазката

Мнениеот Dr Violina Todeva » 08 Дек 2013, 15:53

pepa1974 написа:Бих искала да зная вашето мнения за ХПВ-тестът, който открива наличието на вирус подобно на цитонамазката ?

Здравейте!

Този тест може да се използва при съмнение за лезия, която е причинена от човешки папиломен вирус. Дава възможност да се определи от кой вид е, а това има много важно значение, защото не всеки папиломен вирус е безобиден! Теста е доста по-скъп като цена спрямо цитонамазката, не е рутинен и не е необходимо всяка жена да си прави такова изследване!

С уважение,
д-р Виолина Тодева
Специалист Дерматология, Венерология и Естетична Дерматология
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот pepa1974 » 14 Фев 2014, 11:28

Dr Violina Todeva написа:
pepa1974 написа:Бих искала да зная вашето мнения за ХПВ-тестът, който открива наличието на вирус подобно на цитонамазката ?

Здравейте!

Този тест може да се използва при съмнение за лезия, която е причинена от човешки папиломен вирус. Дава възможност да се определи от кой вид е, а това има много важно значение, защото не всеки папиломен вирус е безобиден! Теста е доста по-скъп като цена спрямо цитонамазката, не е рутинен и не е необходимо всяка жена да си прави такова изследване!

С уважение,

Ако нямаш ХПВ ваксина, то тестът-ХПВ не е ли решение, за да си сигурен за здравето си?
pepa1974

Мнениеот Dr Violina Todeva » 19 Фев 2014, 15:23

pepa1974 написа:
Dr Violina Todeva написа:

Здравейте!

С уважение,

Ако нямаш ХПВ ваксина, то тестът-ХПВ не е ли решение, за да си сигурен за здравето си?

Здравейте!

Да,би могло да се направи тест за носителство, но са необходими някои условия.

С уважение,
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот Dr Violina Todeva » 20 Фев 2014, 17:38

pepa1974 написа:Г-жо Тодева, за какви условия говорите? Благодаря за своевременния отговор!

Здравейте!

Необходимо е наличието на изменение, което би могло да се дължи на човешки папиломен вирус, защото от това място се вземат клетки, които се изпращат за изследване. При липса на лезии вероятността за фалшиво отрицателен резултат е голям.
Може да прочетете подробна информация за метода на изследване на човешки папилома вирус.

С уважение,
д-р В. Тодева
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот pepa1974 » 20 Фев 2014, 17:54

Благодаря Ви! В официалния сайт на ХПВ-тестът: http://www.hpv-bg.com/-пише че се взема от цервикалния канал, без да се упоменават изменения! Означава ли, че се срещат случаи на фалшиво-отрицателен резултат? :shock:
pepa1974

Мнениеот Dr Violina Todeva » 21 Фев 2014, 19:11

pepa1974 написа:Благодаря Ви! В официалния сайт на ХПВ-тестът: http://www.hpv-bg.com/-пише че се взема от цервикалния канал, без да се упоменават изменения! Означава ли, че се срещат случаи на фалшиво-отрицателен резултат? :shock:

Здравейте!

Целта на изследването е да се открие генетичен материал от вируса. Ето защо, когато няма изменения има по-голяма вероятност за отрицателен резултат!

С уважение,
д-р Тодева
д-р Виолина Тодева
www.todeva.com
violina@todeva.com
0899 933 377
Аватар
Dr Violina Todeva
Модератор

Мнениеот Lyomi » 04 Мар 2014, 13:45

Привет, момичета!

Аз съм на 15 години, скоро навършвам 16, все по-често започнах да чувам от приятелки, че вече са ходили на гинеколог и са си правили цитонамазка!
Казаха ми, че е задължително да се прави на момичета и жени поне веднъж в годината! До сега не съм имала полов контакт, всичко с цикълът ми е наред, като цяло се чувствам добре!
Предполагам всички се досещате, че първият път се минава с много срам, да и аз съм много стеснителна, а и след като не чувствам да имам някакъв проблем задължително ли е да си правя цитонамазка?

Всъщност какво представлява цитонамазката и как се взема проба? Не искам да разговарям с майка ми, защото ще си помисли, че вече съм имала полов контакт, а моето семейство е доста старомодно и се надявах да ми дадете малко инфо, тъй като предполагам, че по-голямата част от вас са си правили това изследване.

От каква възраст трябва да започна да се изследвам и защо да го правя, какво могат да открият с него?

:arrow: Профилактика на рака на шийката на матката
:arrow: cancerinfo.bg – осъзнатата онкологична общност
:arrow: Всичко за цитонамазката във framar.bg
Lyomi

Re: Кога и защо да правя цитонамазка?

Мнениеот sofi_black » 04 Мар 2014, 13:49

За пръв път си направих цитонамазка около година след първият ми полов контакт, но до колкото съм чела, ако нямаш полов контакт до 21 години тогава трябва да бъде първият път. Тук отговарят и лекари, така че ще получиш компетентно мнение със сигурност, просто не се паникьосвай, не е задължително при теб (според мен) ;)
sofi_black

Re: Кога и защо да правя цитонамазка?

Мнениеот xrisy_vd » 04 Мар 2014, 15:58

Lyomi написа:Привет, момичета!

Аз съм на 15 години, скоро навършвам 16, все по-често започнах да чувам от приятелки, че вече са ходили на гинеколог и са си правили цитонамазка!
Казаха ми, че е задължително да се прави на момичета и жени поне веднъж в годината! До сега не съм имала полов контакт, всичко с цикълът ми е наред, като цяло се чувствам добре!
Предполагам всички се досещате, че първият път се минава с много срам, да и аз съм много стеснителна, а и след като не чувствам да имам някакъв проблем задължително ли е да си правя цитонамазка?

Всъщност какво представлява и как се взема проба? Не искам да разговарям с майка ми, защото ще си помисли, че вече съм имала полов контакт, а моето семейство е доста старомодно и се надявах да ми дадете малко инфо, тъй като предполагам, че по-голямата част от вас са си правили това изследване.

От каква възраст трябва да започна да се изследвам и защо да го правя, какво могат да открият с него?

Според мен първо трябва да поговориш с майка ти, сигурна съм, че ще има какво да ти обясни и тя, не само ние тук във форума. В крайна сметка, ако не можеш да се отпуснеш пред майка ти, как ще го направиш пред непознат.
До колкото, аз съм наясно цитонамазка се взима, когато си имала вече полов контакт, тъй като мъжете са носител на Папиломния вирус ( Рак на маточната шийка). Материал за изследване се взима по време на гинекологичния преглед, предполагам вече си наясно, че се сяда на един стол и гинеколога използва инструмент( който сигурно някой тук знае как се казва, защото аз не знам), за да разшири влагалището. Аз съм правила три пъти цитонамазка. Първия път около две години след първия ми полов контакт, тогава гинеколога използва някакво тампонче, вторият път по време на бременността ми, тогава гинеколога използва единствено ръката и ръкавицата си, третият път беше използвана четчица. Взимат се клетки от шийката на матката и се изследват за изменения.
Не е страшно и според мен не ти е нужно на този етап. Това, че на приятелките ти им е правена цитонамазка, не означава, че и ти трябва да направиш, след като начина ти на живот не го налага.
xrisy_vd

Следваща

Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с акушерство и гинекология