Да отглеждаме деца в България - обща тема за всичко и всички

Вие коментирате новините и събитията от страната и чужбина!Имате въпроси за това или онова? Светът е по-различен, когато има поне още една гледна точка.

Как децата разбират „Денят на народните будители”?

Мнениеот Harmony » 01 Ное 2013, 12:56

Днес е поредният повод за радост на учениците – денят е обявен за неучебен! Но защо? „Денят на народните будители” знаят някои, не всички, разбира се!

Но с какво децата всъщност свързват първи ноември? Спане до късно, гледане на телевизия, игри с приятели! Да, тъжно е, че образователната ни система, не може да създаде елементарни асоциации на деца с този празник.

Вместо да се направят безплатни прожекции на филми днес, да се разбере същността на празника и повода за радост, ние не сме свалили костюмите от вчера (Хелоуин)! Време е не само да празнуваме, но да пробудим нашето съзнание, като предадем това и на поколението след нас, за да запазим историята си!

Вашите деца с какво асоциират и разбират ли защо Денят на народните будители е празник?
Аватар
Harmony

Re: Как децата разбират „Денят на народните будители”?

Мнениеот dejavu » 01 Ное 2013, 13:16

За съжаление, тези празници се изучават като един вид "константи" в училище. Не се вниква и самата идея, съответно децата няма как да разберат. Наистина идеята с прожекции на филми по подобни празници е много добра, но дали ще може някога да се осъществи?
С времето е неизбежно историята да се отдалечава от децата, важното е децата да не се отдалечават от историята! :!:
dejavu

Българките с повече от едно дете – рядкост, защо?!

Мнениеот julianne » 25 Апр 2014, 14:48

Предстои ми да стана майка и се питам, защо все повече млади българки отказват да имат деца или то ако имат е едно, с повече - рядкост? :roll: От началото на бременността ми следя форума и разбирам, че има доста майки исках да ви попитам, поради тази причина пускам точно тук темата!

Ясно е, че парите никога не стигат :!: и не мисля, че това може да бъде основната причина българките да нямат деца или повече от едно! Дори смятам, че голям процент от тези млади жени, които имат по едно дете, то е било съвсем непланирано! :idea: При вас децата по план ли бяха или...? :?
Като млада българка, която чака отрочето си, доста се притеснявам, вярно е че ще има повече места в детските градини :D , например, но е страшен факта с демографска криза, която продължава да се задълбочава! :!:
julianne

Re: Българките с повече от едно дете – рядкост, защо?!

Мнениеот niya_mazova » 25 Апр 2014, 14:51

Тези, които нямаш - искат, тези, които имат - нехаят, нещо нормално като за българина! Аз съм съгласна да не раждат второ, но да вземат дете, което има нужда от тяхната помощ!
Но най-вече мисля, че истината за българките, които нямат децата и не искат, е че просто не им се занимава, родени егоисти :cry: :cry:
niya_mazova

Мнениеот Womanitka » 25 Апр 2014, 15:36

Не съм съгласна, че е от нехайство. Има жени които искат деца, но не знаят дали ще успеят да ги издържат. Това не е като да го родиш и толкова раждането е най - лесното ами после - памперси, пюрета, лекарства. Липса на места в градините или често боледуване, липса на работа. После учебници дрехи, храна, екскурзии книги??? обувки? И това е доста време :) минимум 18години :) т.е ти трябва да си сигурна в доходите си и в мъжа до себе си защото после не може да го върнеш това е твоя отговорност и твой ангажимент.
Womanitka

Мнениеот pepa1974 » 26 Апр 2014, 14:00

Това не е ли световна тенденция за по-образованите и богати общества?
pepa1974

Мнениеот bbr12 » 26 Апр 2014, 14:08

Основният проблем е в баланса между майчинските задължения и кариерата. Дори и да има места по детските градини, работодателите не търпят честите болнични, здравеопазването изяжда основната част от месечните доходи. Не е проблем и по три деца да се изгледат, ако има възможност единият родител да се занимава само с грижите за тях, а другият да осигурява достатъчни доходи за семейството.
bbr12

Мнениеот pepa1974 » 26 Апр 2014, 14:14

а и да имаме по-сигурна икономика, закони и правила, защото днес и да изкарва единият достатъчно, не се знае утре, какво ще се случи у нас, а за отглеждането на дете не трябва само място в яслата и детската градина. Безумно скъпо е образованието и здравеопазването, ако ти се наложи да потърсиш истински специалисти, да ти обърнат внимание или детето ти да научи нещо. Учителите са или калпави, или немотивирани, или самата система е направена така, че само с частни уроци и в скъпи училища да излизат бъдещи конкурентно способни хора.
pepa1974

Мнениеот red_eyes » 28 Апр 2014, 14:19

С всички дами съм съгласна, включително и с Ния, на много от младите българки (от моето поколение, включително) нехаят, гледат си живота, а както е известно с годините хората стават все по-големи егоисти, не че са родени такива! :idea:
Аватар
red_eyes

Безотговорното поведение на родителите води до смърт

Мнениеот bojo_kolev » 03 Юни 2014, 10:53

Предизвика ме да напиша тази тема случката с убитото дете в Стара Загора! Понеже съм от града и всеки ден минавам от това място по път за работа, станалото ме шокира, потресе!1

Все ден ставах свидетел на желанието на родителите да оставят децата си с колата пред входа на самото училище (пешеходна зона), след което се прави завой през пешеходната алея, тъй като няма как да се излезе от улицата, без да се качиш на нея и да не се получи задръстване.

Това е практика, не е изключение, но това е резултата на безотговорното поведение на един родител, един от многото безотговорни родители, довели до смъртта на едно невинно дете!!!

Не е ли това типичното поведение на българския родител, смея да твърдя, че е така, защото само няколко метра по нататък се намира детска ясла и детска градина, а положението пред техните входове никак не е различно!

Вечерта, прибирайки се видях да мият кръвта на детето от асфалта, въпреки че всичко беше приключило, се усещаше тягостната атмосфера и тежкия въздух, който допълнително усилваше витаещата скръб по улицата.

Със сигурност може да се намери адекватно решение на този проблем, но въпросът е, че такава случка трябва да провокира повишеното внимание не само на нарушителите (родителите), но и на органите, които трябва да следят за спазването на правилата, особено когато става дума за живота и безопасността на най-ценното за всеки родител - децата :(

Какво според вас е адекватното решение на проблема, такъв какъвто го виждаме в момента, защото е ясно, че нищо не може да се върне?!
bojo_kolev

ПредишнаСледваща

Назад към Актуални теми, новини, идеи и въпроси