01 Мар 2013, 17:47
Силният сърбеж при мен се появи преди около 2 месеца и все още не минава. Това се случи след сексуален контакт с едно момиче с което се запознахме на скоро, но се виждаме рядко. Появиха ми се малки ситни пъпчици близко една до друга които остро сърбят – на мъдната торбичка, по кожата която покрива самия член, бузите на дупето и кожата на опашната кост, както и вътрешните страни на бедрата, страничните части на таза, и горната част на китките ми, и малко пъпки на глезените. В началото мислех че е просто някаква алергия и ще мине от самосебе си, но се увеличи. Наскоро новата ми приятелка дойде в къщи, не се бяхме срещали от 2 месеца ( малко преди появата на пъпките ). Забелязах че и тя се чешеше доста нервно по лактите на ръцете. След като легнахме отново, забелязах че и тя имаше подобни пъпки на корема и около гърдите. Според мен този обрив съм го прихванал от нея. Пъпките като ги разсчесвам се пукат и от тях теква бистра прозрачна течност, която е мазна, а като засъхне става лепкава. Когато се мия под душа и пусна по гореща вода – пъпките ме засърбяват ужасно, и вместо да чувствам парене и болка от горещата вода, аз усещам жесток сърбеж. В началото пиех Клемастин, а после Алергозан като мислех че е някаква алергия и ще мине, но пъпките си стоят.
Смених 5-ма лекари които ми даваха грешни диагнози и изписваха разни мехлемчета, и на всеки от тях прегледа ми струваше 25 лв. Накрая ме насочиха при една дерматоложка която е специалист – доктор Орешкова от 3-та поликлиника в Бургас. Шестият лекар на който платих 25 лв. но този път си струваше. Обясних и ситуацията, тя ме огледа подробно и ми каза че не вижда никъде каналчета и черти, а само пъпки и зачервяване. Каза ми че това е друг вид паразит-акар от който не е краста, но е от рода на крастовите кърлежи. Той също е под кожата, но не остават следи като каналчета. Изписа ми Акарол и да се мажа 4 дни без да се къпя и сменям дрехите, както и чаршафите. След това дрехите които са деликатни тъкани и не могат да се изваряват над +60 С ( +100 ) да се оставят 20 дни в чувалче и да не се пипат и чак тогава да се перат, за да не останат акари в пералнята, и като махна чаршафите, преди да сложа нови - дюшека се минава с гореща ютия. Направих процедурите – ОК сърбежа изчезна, пъпките също. Но сега 3 седмици по късно отново ми избиха пъпки пак на китките на ръцете и вътрешната част на бедрата и зад колената, но този път без седалищните части ( дупето ) и члена, този път са чисти. Отново отидох при лекарката и я накарах да ми направи биопсия – вземане на кожна тъкан, да види какъв е този упорит паразит, цената на биопсията е 55 лв. Оказа се че това е наистина друг вид паразит който не е краста, а Фтириоза.
Оказа се че всичко съм спазил стриктно заедно с преваряване на дрехите, но съм пропуснал да сменя стола на който по цял ден и цяла вечер съм пред компютъра, а той е с платова тапицерия, трябвало е след лечението или да го сменя или покрия с покривка за 20 дни. От коментарите научавам че Акарола е слабо и акарите развиват резистентност. Сега пак ме сърби, това нещо ми пречи на работата ( полагам умствен труд пред компютъра, програмист съм ) не мога да се концентрирам, пречи ми на съня – имам вече недоспиване, пречи ми на комуникацията с хората, започнах да страня от приятелите си, родителите ми ме канят на гости, а аз избягвам и си намирам причини, изолирах се тотално от всички приятели и роднини, и се чудя какви причини да измисля само и само да не отида и да ги заразя... това е някакъв ужас, това нещо ми пречи да живея нормално…
Един приятел ми препоръча да се мажа с газ за осветление смесена с олио – имало по добър ефект. Само не е наясно дали да остана намазан както с Акарола или след 1 час да се измивам, но с газта да повторя 5 пъти, като винаги смесвам с олио хем да омекоти паренето, и хем да навлезе по дълбоко под кожата и да убие акарите. Някой наясно ли е как се процедира с газ и олио, трябва ли да престоявам както с Акарола без да се къпя или след известно време да влизам в банята ? Искам само да се върна към нормалния начин на живот, вече не се издържа!
13 Мар 2013, 10:25
Можете да се предпазите от акарите чрез немски уред. За повече информация - на ЛС
15 Юли 2014, 16:23
Стриктна хигиена на кожата и на околната повърхност. Акарите могат да бъдат и сериозен проблем, особено при случаи на алергия.
19 Яну 2015, 17:02
Ужас, а третирахте ли си възглавниците и всичко останало, акарите са големи гадини..

) МИсля, че фенистил би ви помогнал.
12 Мар 2015, 17:19
Откакто се е родило детето ми се иска още веднъж да изчистя матрака. Първия път го направих с дистрибутор на едни прахосмукачки, но нямам възможността да я закупя, затова си търся някакви начини, с които да мога сама да се справя с изчистването на матраците от акари без специални машини и препарати
Казват, че почти нищо не може да ни помогне да изчистим акарите, дори купуването на нов матрак не гарантира това, а за мен е важно поне докато детето порасне да си спим на чисто и да предотвратим алергии и всичко, което могат да ни донесат приятелите, с които си лягаме и ставаме

Осъзнавам, че е невъзможно да премахна акарите само по редовния начин, затова се надявам да ми дадете съвет за по-ефективен!

- max.jpg (7.87 KiB) Прегледано 4309 пъти
Има ли нещо по-специално, което мога да направя, за да изчистя матраците от акари, но да не ползвамсвръх скъпите и извънредно модерни машини или пък някаква силни препарати

Надявам се да получа съвет, който да изпробвам, въпреки че не мога да бъда сигурна дали акарите ще си останат там или ще съм ги премахнала.
12 Мар 2015, 17:23
Напълно невъзможно е това и не зная защо някои хора държат да спят на абсолютно чисто, т.е. ясно е, че няма как да стане, ние едно време си спяхме безпроблемно на креватчетата на батковци и каки, не мисля, че разликата е огромна
12 Мар 2015, 17:27
Лятото може да го изнасяш да се напича, знам че помага, но сега зимата има разни препарати, които са по-сигурния вариант

Съмнявам се, че разни други щуротии ще помогнат!
12 Мар 2015, 17:31
Ако нямате алергии не мисля, че има смисъл да се опитваш да ги изтребваш горките акарчета, само със зора си ще останеш, няма да успееш!
13 Мар 2015, 11:49
То препарати, че има, има, но трябва да прецените кое ще е по-вредно за детето според вашите разбирания...
16 Мар 2015, 11:02
Аз всяка седмица изсмуквам с прахосмукачката матраците. НЕ мисля, че е възможно да се отървем, все пак на следващото лягане ще отпуснем сумати мъртва кожа и след 2 дена пак ще се навъдят зверовете.