Стичане на секрет в гърлото - причини, лечение и предупреждения

Стичане на секрет в гърлото - причини, лечение и предупреждения

Мнениеот Roman » 26 Апр 2020, 12:29

Стичането на секрет в гърлото е симптом на т.н. "задна хрема" (диагноза, която липсва в медицинските учебници), но съществува реално. Основната причина за задната хрема са възпалителни и алергични процеси в задната част на носа (хоаните) и в прилежащите синуси - основно фронтални и етмоидални плюс хроничен ринофарингит при което се отделят значителни количества секрет (слуз), стичащ се по задната страна на фарингса и често достигащ до ларингса. В голям процент на случаите присъства алергична компонента (хроничен алергичен ринит и риносинуит ) поради което в комплексната терапия на тези заболявания присъстват и антиалергични (антихистаминови) медикаменти. Традиционните лекарствени продукти са Синупрет, Синулан, Отривин, Назик, Аериус, Ксизал, орофарингеални антисептици (Хексоралетен, Ефизол, Тантум Верде) и др. При състояния, свързани със засягане на ларингса (остър ларингит от типа на псевдокруп с упорита кашлица) се налага използването на противокашлични медикаменти и кортикостероиди. В тези случаи сомолечението е противопоказано.
Roman
 
Мнения: 4
Регистриран на: 23 Юли 2013, 16:57

Re: Стичане на секрет в гърлото - причини, лечение и предупреждения

Мнениеот iriny » 27 Апр 2020, 11:11

Roman написа:Стичането на секрет в гърлото е симптом на т.н. "задна хрема" (диагноза, която липсва в медицинските учебници), но съществува реално. Основната причина за задната хрема са възпалителни и алергични процеси в задната част на носа (хоаните) и в прилежащите синуси - основно фронтални и етмоидални плюс хроничен ринофарингит при което се отделят значителни количества секрет (слуз), стичащ се по задната страна на фарингса и често достигащ до ларингса. В голям процент на случаите присъства алергична компонента (хроничен алергичен ринит и риносинуит ) поради което в комплексната терапия на тези заболявания присъстват и антиалергични (антихистаминови) медикаменти. Традиционните лекарствени продукти са Синупрет, Синулан, Отривин, Назик, Аериус, Ксизал, орофарингеални антисептици (Хексоралетен, Ефизол, Тантум Верде) и др. При състояния, свързани със засягане на ларингса (остър ларингит от типа на псевдокруп с упорита кашлица) се налага използването на противокашлични медикаменти и кортикостероиди. В тези случаи сомолечението е противопоказано.


Здравейте! Споделената информация е много полезна. Благодаря! Аз имам хроничен синузит и при мен го има този проблем със стичане на секрет в гърлото. Особено е неприятно вечер, защото се задавям и се събуждам. Какво според Вас би ми помогнало?
iriny
 
Мнения: 388
Регистриран на: 07 Авг 2019, 12:17


Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани със Заболявания уши, нос, гърло (УНГ)

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта