ВРЪЗКАРСТВОТО - отвратително българско явление

Споделете всичко, което ви вълнува – любопитни факти, мнения или размишления. Общи приказки по общи теми.

ВРЪЗКАРСТВОТО - отвратително българско явление

Мнениеот ogi-smile » 08 Фев 2012, 11:18

Една от борбите на живота ми е срещу връзкарството, срещу типично българските уреждания, срещу вътрешните кръгове и срещу полезните познанства. Живееш без стотинка със седмици, а сега - с малкото пари, изкарвани с писане в куп вестници. Гнус ме е от тая скопена, примерна, едновременно нагла и сервилна, византийска сган от конюнктурни идиоти от уредени и полууредени подмазвачи. Гнус ме е от тия, които си мислят, че щом при тях всичко е свързано с познанства, връзки и опортюнизъм - то и при всички други е така. Това е. Повече няма да пиша. Гнус ме е...
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: ВРЪЗКАРСТВОТО

Мнениеот Memento » 08 Фев 2012, 11:33

ogi-smile написа:Една от борбите на живота ми е срещу връзкарството, срещу типично българските уреждания, срещу вътрешните кръгове и срещу полезните познанства. Живееш без стотинка със седмици, а сега - с малкото пари, изкарвани с писане в куп вестници. Гнус ме е от тая скопена, примерна, едновременно нагла и сервилна, византийска сган от конюнктурни идиоти от уредени и полууредени подмазвачи. Гнус ме е от тия, които си мислят, че щом при тях всичко е свързано с познанства, връзки и опортюнизъм - то и при всички други е така. Това е. Повече няма да пиша. Гнус ме е...Това го има в цял свят с тази разлика, че другаде го наричат лоби. Тук нещата са уродливо изкривени през призмата на примитивното балканско мислене повлияно от годините комунизъм и сервилничество. Докато това не се промени тази държава я очаква скоропостижна гибел.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: ВРЪЗКАРСТВОТО

Мнениеот rositka » 10 Фев 2012, 17:19

Аз поне не виждам светлинка в тунела в скоро време.И най- лошото от всичко е ,че когато идват чужди инвеститори тук ,вместо да вземем техния модел на работа ние учим и тях как стават при нас нещата С ВРЪЗКИ
rositka
 
Мнения: 26
Регистриран на: 10 Фев 2012, 09:09

Re: ВРЪЗКАРСТВОТО

Мнениеот Silvi » 10 Фев 2012, 18:10

Да ви кажа много е гадно това с връзкарството, колкото и да си кадърен в тази държава няма просперитет ако нямаш познати тук таме. На няколко пъти ми е е наложило да си търся работа и без рамото на приятели и познати не стават нещата. Грозно, гадно и тъпо е, но няма друг начин!
Silvi
 
Мнения: 234
Регистриран на: 04 Яну 2012, 16:02

Re: ВРЪЗКАРСТВОТО

Мнениеот Memento » 11 Фев 2012, 15:01

Silvi написа:Да ви кажа много е гадно това с връзкарството, колкото и да си кадърен в тази държава няма просперитет ако нямаш познати тук таме. На няколко пъти ми е е наложило да си търся работа и без рамото на приятели и познати не стават нещата. Грозно, гадно и тъпо е, но няма друг начин!


За това сме виновни всички ние, шуробаджанащината не е вносна стока, това е манталитет възпитавана и създаван в тази държава от този народ в продължение на десетки години. На никой не можем да се сърдим, ние сме си виновни за блатото което наричаме наша държава.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: ВРЪЗКАРСТВОТО

Мнениеот ogi-smile » 13 Фев 2012, 13:54

Колкото и да мразя подобен род мнения, ще ми се наложи да кажа, че е така. Поне в сферата, където искам да се развивам. Мога да разкажа доста от личния ми опит в последните месеци, ама ще си замълча по определени причини. В интерес на истината, въпросът е дали намирането на работа с връзки е порочно. Според мен - не винаги. Аз например почти никога не съм кандидатствал за работа, винаги са ми предлагали. Обаче съм се старал никога да не оставям възможността някой да не е доволен от мен в професионален аспект. Знам обаче за много примери, в които връзкарството е белег на непрофесионализъм. Лошото е, че в повечето случаи е така. Държа да уточня, че визирайки връзкарството не говоря за препоръки на приятели и познати на работодателите при липса на подходящи кадри, а за рушветчийство и толериране на познати пред по-добри професионалисти.
_________________
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: ВРЪЗКАРСТВОТО

Мнениеот Memento » 13 Фев 2012, 16:49

ogi-smile написа:Държа да уточня, че визирайки връзкарството не говоря за препоръки на приятели и познати на работодателите при липса на подходящи кадри, а за рушветчийство и толериране на познати пред по-добри професионалисти.
_________________


Малко хора правят разликата между двете ситуации. Без връзки и контакти е много трудно но едно е да ти дадат информация къде търсят работа да отидеш и да се представиш добре и да те наемат, съвсем друго е да те пуснат с парашута и да те тикат защото майка ти е от данъчното, баща ти е в общината, вуйчо ти военен а леля ти работи в здравната каса и познава на баба Златка на шурея и третия братовчед.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: ВРЪЗКАРСТВОТО

Мнениеот ogi-smile » 16 Фев 2012, 12:26

Връзкарство е имало и ще продължава да има. Не само в България. Спомнете си как ново избраните американски президенти назначават само проверени в кампаниите си хора и препоръчани лица от бизнеса. От това не може да се и избяга и в много случаи е полезно за бързи реакции, сработване и точни действия. Но в болшинството връзкарите са качествени, изучени и обгорели в политическите, икономическите и обществените борби хора. На Балканите връзкарството се разбира по съвсем друг начин и това наистина пречи на нашите бедни държавички да блеснат с това, което понякога се гордеем когато наши хора емигрират на Запад - умност, знания, логичност и коректност. Жалко за пореден път.
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: ВРЪЗКАРСТВОТО

Мнениеот Memento » 18 Фев 2012, 14:35

На балканите лобизма се нарича шуробаджанащина, не се препоръчват хора добри в сферата си, хора с опит и подходящи за позицията а хора от родата, от наще, колко могат или не могат няма значение важно е да уредим нащо момче.
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: ВРЪЗКАРСТВОТО - отвратително българско явление

Мнениеот delchev » 30 Авг 2019, 15:33

За съжаление все още и държавните институции, и не малка част от бизнеса работи не на принципа "да намерим човек за работата", а "да намерим за човека работа", като естествено се разбира "нашият човек". А доколко той е подготвен, кадърен и как ще я върши - това е без значение! Важното е да го уредим.
Хубавото е, че в бизнеса некадърни хора все по-рядко се задържат на уредени длъжности, поради простата причина, че там се изисква да се постигат цели и да се реализира печалба.
delchev
 
Мнения: 98
Регистриран на: 03 Авг 2019, 20:00


Назад към Общи приказки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта